Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pekin Kış Olimpiyatları’na katılacak Büyük Britanyalı atletler, Çinli ajanlardan korktukları için geçici telefon istedi

Çin’in başkenti Pekin’de 4-24 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek Büyük Britanyalı sporcular, Çinli ajanlardan korktukları için geçici telefon talep etti. Daha önce de Hollanda Olimpiyat Komitesi (NOC) ve Hollanda Spor Federasyonu (NSF), oyunlara katılacak tüm sporcularına akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlarını yanlarında götürmemeleri uyarısında bulunmuştu. 

Kış Olimpiyat Oyunları’nda Çinli ajan korkusu

Çin’in başkenti Pekin’de 4-20 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları, uzun süredir spor dışı konular ile gündeme gelmeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Avustralya ve İngiltere, Çin yönetiminin insan hakları ihlalleri nedeniyle diplomatik boykot kararı almıştı. Hollanda Olimpiyat Komitesi (NOC) ve Hollanda Spor Federasyonu (NSF) ise Çin’in oyunlar sırasında elektronik cihazlarda casusluk yapabileceğini öngörerek tüm sporcularına akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlarını yanlarında götürmemeleri uyarısında bulunmuştu. Hollanda gazetesi De Volkskrant’a göre Hollanda yetkilileri, sporculara organizasyon boyunca kullanabilmeleri için boş telefon ve bilgisayarlar verecek.  

Büyük Britanyalı atletler geçici telefon istedi

Hollanda’nın ardından bir hamle de Britanya Olimpiyat Birliği’nden (BOA) geldi. Oyunlarda mücadele edecek Büyük Britanyalı sporcuların, Çinli ajanlardan korktukları için geçici telefon talep etmesi üzerine BOA, olası casusluk faaliyetlerinin önüne geçebilmek için sporcularına ve personeline organizasyon boyunca geçici telefon verileceğini açıkladı. Bir BOA sözcüsü, The Guardian‘a verdiği demeçte ”Sporcularımıza ve personellerimize kişisel cihazlarını Çin’e götürüp götürmemeleri konusunda tavsiyelerde bulunduk. Kişisel cihazlarını almak istemeyenlere ise oyunlar sırasında kullanabilmeleri için geçici cihazlar sağladık’‘ dedi. 

Öte yandan Çin, Kış Olimpiyat Oyunları’nda sosyal medyada yayın yapmak isteyen yabancı sporcular ve gazeteciler için Twitter ve Facebook erişimine izin verecek.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.