Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan’da ilk kez eşcinsel bir çift yasal olarak evlat edindi

Asya-Pasifik ülkesi Tayvan’da eşcinsel bir çift, evlat edinebilmek için açtıkları davayı kazandı. Çift böylece ülkede yasal olarak kendileri ile kan bağı olmayan bir çocuğu evlat edinen ilk eşcinsel çift oldu.

Wang Chen-wei ve Chen Chun-ju çifti, Joujou takma isimli bir kız çocuğunu resmi olarak evlat edinerek ülkede tarihe geçti. Uzun süren yasal mücadeleyi kazanan çift, Tayvan’ın başkenti Taipei’nin nüfus müdürlüğünde evlat edinme belgelerini imzaladı. Wang duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Artık her şeye sahibim. Evliyim ve tıpkı heteroseksüel çiftler gibi artık biz de çocuk sahibi olabiliriz. Fakat bütün bunlara sahip olmak ve bu zevkleri yaşamak için doğduk, bunlar birer sadaka değil, bunlar için mücadele vermememiz gerekirdi.”

2019’da eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Asya ülkesi olan Tayvan’da, eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi konusunda yasalar oldukça karmaşık.

Ülke yasalarına göre eşcinsel çiftler ancak partnerlerden birinin çocuğun biyolojik ebeveyni olması halinde yasal olarak evlat edinebiliyor.

Ülkede ayrıca, eşcinsellerin çift halinde evlat edinmesine izin verilmiyor. Bu yüzden bazı çiftler önce boşanıp evlat ediniyor, ardından tekrar evleniyor. Ancak evlendikleri takdirde iki partner de ebeveynlik haklarına sahip olamıyor.

Tayvanlı çift evlatlık kızlarının kimlik kartını gazetecilere gösterdi. Daniel Ceng/The Guardian

Wang ve Chen, evlat edinme belgelerini imzaladıktan kısa süre sonra Facebook sayfalarında şu mesajı paylaştı:

“Evlat edinmek isteyen eşcinsel aileler, çocuklar ve partnerleri ile evlilik ve evlat edinme arasında tercih yapmaya zorlanıyor.”

Wang ve Chen çifti 16 yıldır birlikte. Çift evlenmek için Wang’ın Joujou’yu evlat edinmesini bekledi, ardından Chen’i yasal ebeveyn yapabilmek için olayı yargıya taşıdı.

Mahkeme 25 Aralık 2021’de, bir çocuğun ebeveynlerinin durumu yüzünden ayrımcılığa tabi tutulamayacağını belirterek Chen’in Joujou’nun yasal babası olmasına izin verdi. Mahkemenin kararı, evlat edinmek isteyen LGBTİ+ çiftlere umut verse de bir emsal olma niteliği taşımıyor.

Chen konuyla ilgili düşüncelerini şöyle açıkladı: “Umuyorum ki gey bir çift olarak ilk zaferimiz diğer LGBT aileler için eşit ve adil muamelenin tamamen uygulanmasının temelinin atılmasına hizmet edecek.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.