Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CocaCola ve Pepsi’nin de aralarında bulunduğu şirketlerden plastik üretimini azaltma çağrısı

CocaCola ve PepsiCO’nun da aralarında bulunduğu uluslararası büyük şirketler, plastik kirliliği ile mücadele için bir anlaşma çağrısında bulundu. Dünya liderlerinin, yaban hayatı ve insan hayatını olumsuz yönde etkileyen plastik krizi ile ilgili müzakerelere başlamak için Kenya’daki Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi’nde (UNEA) bir araya gelmesi bekleniyor.

CocaCola ve PepsiCo’nun da aralarında bulunduğu uluslararası büyük markalar, plastik kirliliği ile mücadele için bir anlaşma çağrısında bulundu. Ortak bildiriye imza atan 70’ten fazla uluslararası şirket arasında şampuandan çikolataya kadar tek kullanımlık plastikten sayısız ürün satan Unilever ve Nestle gibi şirketlerin yanı sıra, perakendeci Walmart ve Fransa bankası BNP Paribas da yer aldı.

Şirketler ortak açıklamalarında, “İddialı bir BM anlaşması oluşturmak için kritik bir zamandayız. Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi (UNEA) 5.2, küresel plastik kirliliği krizinin gidişatını değiştirmek için çok önemli bir fırsat, bunu kaçırmayı göze alamayız” dedi.   

Dünya liderleri yaban hayatı, vahşi yaşam ortamı ve insanları olumsuz yönde etkileyen plastik krizi ile mücadeleye yönelik bir anlaşma üzerinde müzakerelere başlamak için 28 Şubat’ta Kenya’nın başkent Nairobi’de düzenlenecek UNEA-5.2 toplantısında bir araya gelecek.

Anlaşmanın içeriğinin atık yönetimi ve geri dönüşümü artırmak mı, yoksa plastik üretimini kısıtlamak gibi daha ciddi maddeler mi içereceği ise belirsizliğini koruyor. Plastik üretimini kısıtlama hamlesinin petrol ve kimya şirketlerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi büyük plastik üreticisi ülkeler tarafından sert tepkiyle karşılanması bekleniyor.

Plastiğin yüzde 10’undan azı geri dönüştürüldü

Reuters’ın haberine göre şimdiye kadar üretilen tüm plastiğin yüzde 10’undan daha azı geri dönüştürüldü. Petrol ve gazdan elde edilen plastik üretiminin ise 20 yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor.

“Pew Charitable Trusts” kuruluşu 2020 yılındaki bir araştırmasında, küresel geri dönüşümün ölçeğini büyütmenin, plastik atık ile mücadele için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ancak kuruluş bu çabaların, üretim kısıtlamaları olmadan, plastik kirliliğinin hızla artmasını engelleyemeyeceğini de ekledi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.