Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Medyascope belgeseli: Plastiğin Yolculuğu

Küresel sıcaklık ortalaması görülmemiş bir hızla artıyor. 1880 yılından bu yana küresel sıcaklık artışı 1°C dereceyi geçti. Artış 2°C üzerine çıkarsa geri dönüşü olmayan ekosistem yıkımları başlayacak. Küresel sıcaklık artışı 4°C dereceye ulaşırsa deniz seviyesi yükselecek, gıda ve su krizi türlerin yarısını yok edecek. Dünya iklim değişikliğini sınırlamak amacıyla Paris Anlaşması’nı imzaladı ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için küresel bir işbirliği başlatıldı ama şimdilik tablo çok olumlu değil. Enerjide fosil yakıtlara bağımlılığımız devam ediyor. Yaşam tarzımız, yani üretim ve tüketim alışkanlıklarımız küresel sera gazı emisyonlarının düşmesini önlüyor. Fosil yakıtların tüketiminde büyük pay sahiplerinden biri sanayi üretimi. Sanayi üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının önemli bir bölümüyse plastiklere ayrılmış durumda.

Plastiğin Yolculuğu belgeselinde Medyascope, hem üretimi sırasında hem de atığa dönüştükten sonra sera gazı emisyonlarına yol açan plastiğin iklim maliyetini araştırıyor.

  • Plastiğin iklim maliyetinin ciddi bir kısmından sorumlu “tek kullanımlık” ya da “kullan-at” plastikler,
  • Plastik döngüsünde fosil yakıt bağımlılığını azaltıp iklim maliyetini düşürebileceği ileri sürülen geri dönüşüm hakkındaki tartışmalar,
  • 2018’le birlikte miktarı tavan yapan Türkiye’ye ithal edilen plastik atıklar ve
  • Plastik üretimi ve tüketiminin son yıllara kadar dikkati çekmemiş karanlık yönü mikroplastikler, Medyascope’un araştırması Plastiğin Yolculuğu’nun odağında.

Araştırma-kurgu: Doğu Eroğlu
Kamera: Sedat Elbasan
Özgün tasarım: Egemen Gök, Doğu Eroğlu
Editör: Gülce İpek Eroğlu
Animasyon: Denizhan Kaymak
İllüstrasyon: Mert Tugen

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.