Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtibar İşportada (3): Cennet Koyu projesi, vergi affı ve madenleriyle Cengiz Holding de troll’lerin koruması altında

  • Editör notu: Haberdeki tüm yazım yanlışları sosyal medya kullanıcılarına aittir.

Ortak – Araştırmacı Gazeteciler için Bağımsız Haber Merkezi
Bu araştırmaya İbrahim Yayan ve Hazar Dost katkı sağlamıştır.

Türkiye’de en çok tartışılan şirket hangisi?

Tüm sektörlere yayılmış faaliyetleriyle Koç ya da Sabancı grupları mı? Medya yatırımlarıyla diğer sektörlerdeki çıkarlarını korumaya çalışan devler mi? Nepotizmin köklendiği kamu iştirakleri? Yoksa Türkiye küçülse bile kârlılıklarını rekor seviyede yükselten finans kuruluşları mı?

Hepsi kıymetli adaylar olsa bile, inşaat, enerji ve madencilik sektörlerindeki faaliyetleriyle, en çok da aldığı kamu ihaleleriyle bilinen biri diğerlerinden ayrılıyor.

Dev projeler denince ilk akla gelen, sayısız kamu ulaştırma projesinin yüklenicisi, Murgul’da bakır, Cerattepe’de altın madenciliği faaliyetleriyle tepki toplayan, dünyanın en çok kamu ihalesi almış şirketlerinden biri olan Cengiz Holding’den söz ediyoruz.

Holdingin sahibi Mehmet Cengiz gözlerden uzak kalmaya çabalasa da, hem Muğla-Cennet Koyu’ndaki inşaat projeleri hem de 6 Şubat 2023 depreminde mağdur olan depremzedeler yararına yaptığı bağışın hemen ardından aldığı yatırım teşvikiyle, Cengiz Holding son yıllarda ülke gündeminden düşmedi.

İtibar İşportada araştırması sırasında yaptığımız tespitler, Cengiz Holding’in troll’lerin de gündeminde olduğunu gösteriyor.

181 hesaplık troll ağında yaptığımız incelemede, troll’lerin inşaat ve maden projeleri yüzünden tepki toplayan Cengiz Holding lehine kamuoyu oluşturmaya çalıştığını, Cennet Koyu’na yapılmak istenen inşaat projesine gelen eleştirilere tek tek cevap verdiğini, Cengiz Holding iştiraklerindeki işçi eylemlerini itibarsızlaştırmaya çalıştığını tespit ettik. Troll’ler, 6 Şubat 2023 depremi sonrasında 3 milyar TL bağış yapan Cengiz Holding’in, ertesi gün çok kapsamlı bir yatırım teşviki alması yüzünden oluşan kamuoyu tepkilerini de dindirmeye çalışmış.

Troll’lerin Cennet Koyu mesaisi: “Orası ormanlık değil, taşlık. Otel yapılınca güzelleşecek

Troll’lerin Cengiz Holding hakkında en çok tweet attığı konu, 2022’de kamuoyunca uzun süre tartışılan Cennet Koyu’ndaki inşaat projeleri. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde, Cennet Koyu olarak bilinen bölgede Cengiz Holding, 180 dönümlük bir alana yayılan konut ve otel projesi başlattı. Muğla’da projeye karşı çıkan vatandaşlar bölgeye gidip eylem başlattı ve inşaatı durdurdu. Sicili kabarık şirketin Bodrum’daki inşaat faaliyetleri ulusal bazda da tepkiye yol açtıktan sonra, projenin inşaat ruhsatı hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Cennet Koyundaki eylemlerden (Kaynak: Sözcü)

Cennet Koyu konusundaki troll etkileşimleri, Temmuz 2022’de, yani Muğla’daki eylemlerin sürdüğü, tepkilerin en üst noktaya ulaştığı dönemde başladı.

Troll’ler attıkları tweet’lerde,

  • Cengiz Holding hem tapu hem de inşaat ruhsatı sahibi, proje geliştirmekte haklı,
  • Orası ormanlık değil, taşlık arazi. Otel ve konut yapılması bölgeyi daha güzel hale getirir,
  • Asılsız haberlerle insanları galeyana getirmek istiyorlar,
  • Bölgedeki başka projelere ses çıkarmadılar, Cengiz Holding proje yapınca bağırmaya başladılar,
  • Konu Cennet Koyu değil, iş yapanlara muhalefet etmek. Siyasi emelleri için Cengiz Holding’e saldırıyorlar,
  • Cennet Koyu’na otel yapınca bölgede istihdam artacak, bölge halkına düşmanlık etmeyin

söylemlerini işledi.

Troll ağından Cennet Koyu’na yapılmak istenen inşaat projesi lehine atılmış tweet’lerin küçük bir kısmı şöyle:

23 Temmuz 2022 – Şirketin açıklamasını görmediniz galiba fotoğraftaki yerle alakası yok. Tamamen taşlık bi arazi üzerindeymiş (Tweet linki, arşiv linki)

24 Temmuz 2022 – Ormanlık değil taşlık araziymiş. Söylüyorlardı zaten (Tweet linki, arşiv linki)

24 Temmuz 2022 – İnsanları nasıl galeyana getiriyorlar ya (Tweet linki, arşiv linki)

25 Temmuz 2022 – Buna ses çıkaracaklarına cengiz inşaata ses çıkarıyorlar. Ki adamlar uygunsuz iş yapmıyorlar da (Tweet linki, arşiv linki)

26 Temmuz 2022 – Bence doğal güzelliğine,güzellik katacaklar,sadece Bodrum’a değil,Avrupa’dan gelen turistlerinde begensiini kazanacağı bir proje olur inşallah (Tweet linki, arşiv linki)

26 Temmuz 2022 – BESİAD in tepki göstermesini anlarım değerli güzel bir yeri alamadıklarına üzülüp tepki göstermişlerdir 2012 yılında imara acildiginda kimse tepki göstermedi çünkü dikkatlerini çekmemişti  Cengiz inşaat alıp villa yapmaya kalkışınca kaçırdıklarina üzülmüş olabilirler (Tweet linki, arşiv linki)

26 Temmuz 2022 – O taşlık araziyi otel yapınca çok daha güzel olacak diye düşünüyorum ben (Tweet linki, arşiv linki)

27 Temmuz 2022 – Konu cennet koyu değil aslında, herhangi bir şehirde herhangi bir yere de yapılacak olsa yine muhalefet olunacak, bırakın buna devlet karar versin, toplumu yalan yanlış bilgilendirmeyin, firmanın açıklaması belli okuyun (Tweet linki, arşiv linki)

27 Temmuz 2022 – Düz taşlık alan nasıl cezbedici olur ki. Otel yapılınca daha bi albensi olacaktır (Tweet linki, arşiv linki)

27 Temmuz 2022 – Sonuna kadar okudum zaten Turgut Özal zamanı imara açılmış sonra bir çok villa yapılmış oralara otelde tabi ayrıca bugünlere gelene kadar kimsenin gıgı çıkmamış ne 2010 da ne 2012 de burdan suncikiyor siyasi emeller için Cengiz inşaat a saldırdıkları bu şirketlerde 30bin insan vr (Tweet linki, arşiv linki)

28 Temmuz 2022 – Ülkenin gelişiminde bugüne kadar bir gram faydası olmayan insanlar çıkmış şimdi muhalefet oluyor, gelişmesi açısından çok iyi bir proje olur inşaallah (Tweet linki, arşiv linki)

28 Temmuz 2022 – Neden olumsuz etkilesin hem kara hem deniz turzimi olucak herkesde memnun kalıcak (Tweet linki, arşiv linki)

29 Temmuz 2022 – Başlığa bakarsak aldaniriz sanki Danıştayin kararını takmıyoruz gibisinden,oysaki firmanın dediği Danıştayin kararı bizim mevcut alanla ilgili olmadığı için bizi etkilemiyor demek (Tweet linki, arşiv linki)

Troll ağından Cennet Koyu konusunda atılan tweetler. (Üst sıra soldan sağa) Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki. (Alt sıra soldan sağa) Tweet-6 arşiv linki, Tweet-7 arşiv linki, Tweet-8 arşiv linki, Tweet-9 arşiv linki, Tweet-10 arşiv linki.

29 Temmuz 2022 – Geçmişte yapılan villalar kimin? 20 önce imara açık olan cennet koyu bugün neden değerli? Herkez bir mevzi almış ama ateş ettikleri yer yanlış bu şirketler hükümetler değişse de bu ülkeye lazım ayrıca sizede lazım LeMaN bubsirketler olmasa kim alıp okucak sizi :)) (Tweet linki, arşiv linki)

29 Temmuz 2022 – Uydurma haberlerle milleti galeyana getirmeye çalışıyorsunuz yapmayın (Tweet linki, arşiv linki)

30 Temmuz 2022 – Ortada bir rand yok oraya yatırım olması demek bölgede bir çok gencin yada ülkede otelcilik  okumuş binlerce insana iş kapısı imar mevzuatına uygun hareket eder bu tür şirketler kanun ve yada çerçevesinde Danıştay kararı cengiz inşaat aldıktan çok sonra karar vermiş. (Tweet linki, arşiv linki)

30 Temmuz 2022 – Doğruları bile hazmedemeyen bir grup var Güntay şimşek araştırarak ve inceleyerek açıklama yapmış hala boş muhabbet yapanlar var (Tweet linki, arşiv linki)

30 Temmuz 2022 – Boş yere meclisin vaktini almaktan başka hiçbir şey değil şu olay (Tweet linki, arşiv linki)

31 Temmuz 2022 – Köylü bile imar yasası ne bilir imar açık bir yerde size tanıdığı %delik hak neyse onu kullanırsın ee şirket zaten bunu yapıyor mesele bu degilki hükümet asıl tamam hükümete yapın burda şirketin ne suçu var bu nedir onu yurt dışında yapsa ülkenin parası dışarı kaçırdı dersiniz. (Tweet linki, arşiv linki)

1 Ağustos 2022 – Otel yapılsın ilk rezervasyonu onlar yapacak (Tweet linki, arşiv linki)

1 Ağustos 2022 – İmar hukuku tanıdığı kadarını kullanır ayrıca burda çöktü gasp etdi gibi başlık atanlar ilk önce Marmaris halkına ihanet eder resimler ve evet gösterilen alanda adamların parseli olmadığı açık ve net bir şekilde çıktı bu tür algılar ile sadece itibar kaybı yaşarsınız. (Tweet linki, arşiv linki)

1 Ağustos 2022 – 140 arkeojik inceleme sonucu hiç bir şekilde tarihi buluntu bulunmamış projenin yapılması için her an gibi bir sıkıntı yok (Tweet linki, arşiv linki)

2 Ağustos 2022 – Hukuk tanımaz denerek hukuk tanımayan STK lar hukuku kullanarak var Cengiz inşaat orda imar yasası ona tanıdığı hakkı kullanıyor muş. (Tweet linki, arşiv linki)

17 Eylül 2022 – Dostum bu konuyu aylarca yazdınız cizdiniz içi boş çıktı adamların yeri cennet köyünün dibinde bile değil ayrıca 1990 li yıllarda imar açılmış bir bölgeyi boş boş yazmanız bilgi kirliliğine neden oluyor kirlilik her zaman pislik kokar tavsiyem iyi araştır. (Tweet linki, arşiv linki)

Troll ağından Cennet Koyu konusunda atılan tweetler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

18 Ekim 2022 – Orayla bi alakamız yok diye açıklama yapmışlardı önceden (Tweet linki, arşiv linki)

7 Aralık 2022 – Parseli var imar hakkı var deniyor burda imar yüzde kaç veriyorsa kullanır yasalar buna müsade ediyor büyük ihtimalle zaten doğaya uygun bir projedir. (Tweet linki, arşiv linki)

7 Aralık 2023 – Aylar önce parselin resimdeki yer olmadığı ortaya çıktı, bir çok algı yapıldı ama şirket parselin olduğu bölge yıllar önce 90 yıllarda imara açılmış yani imar hakkı var sonuçta burda bir sıkıntı yok bence. (Tweet linki, arşiv linki)

9 Aralık 2022 – Tesisin yapılacağı arazi koruma alani içinde bulunmuyor yakınında bulunuyor Çed bu sebepten gerekli görülmemiştir ayrıca şirket tarafından da çevresinde bulunan arkeolojik alanlarında korunucagini belirtmişler bu haberler eskidi bence paylaşım yapmaya bile gerek yok (Tweet linki, arşiv linki)

11 Aralık 2022 – Koruma altındaki alana yapılmayacak ki (Tweet linki, arşiv linki)

15 Aralık 2022 – Adam parasını vermiş almışsa sorun yok adamın mali ne yaparsa yapar (Tweet linki, arşiv linki)

17 Aralık 2022 – Bu arazilere yıllar önce imar verilmiş,yıllardır bir ton villa yapılmış inşaat yapılmış şimdi burda ruhsat verilmiş yaninkanunen bir problem yok ne yazıkki. (Tweet linki, arşiv linki)

6 Ocak 2023 – Denetime açığız derken demek ki firmanin hakkı olan biyer herşey gerektiği gibi sonuçta belediyede kafasına göre ruhsat vermez (Tweet linki, arşiv linki)

8 Ocak 2023 – Ne oldu Bodrum’da bir daha kimse otel teisis villla yapamicak mi bu kadar büyütülmesini anlamadım (Tweet linki, arşiv linki)

8 Ocak 2023 – Vay arkadaş nerde bir haber duyulsa orda bir günlüğüne bu parti bitiyor heralde miting yapamıyor bu haberleri kullanarak var olmaya çalışıyor (Tweet linki, arşiv linki)

9 Ocak 2023 – Bodrum’a bundan sonra kimse tesis yapamaz ozaman zaten bodrum sadece zenginlerin yasaya bileceği bir yer oldu (Tweet linki, arşiv linki)

12 Ocak 2023 – Vahim bir açıklama bu CHP’ ye zarar verecek bir açıklama seçime giderken millete tek adamlık düzenini yıkacaz  diyenler burda merkeze çağırıp iptal et diyor bu ne turşu ne lahana hanemize büyük zarar. (Tweet linki, arşiv linki)

19 Ocak 2023 – Cennet koyu muhabbeti bitmedimi neden pişirip pişirip onemuze geliyor firmanın tapulu mali istedigini yapar (Tweet linki, arşiv linki)

21 Ocak 2023 – Burda iptal kararı usulsüzlük içinde iptal ediliyor belediye Tapu sicil de kimin üstüne ona bakar hüküm kurmaz tapu şirketin malı olduğunu gösteriyor iptali genel merkez yaptırmış. (Tweet linki, arşiv linki)

14 Mart 2023 – Mahkeme olunca herşeyde bu böyledir karar verilene kadar durduruluyor, demekki hukuku aykırı birşey yok devam denilmiş (Tweet linki, arşiv linki)

15 Mart 2023 – Sorgulanması gerekenin  belediye olduğunu düşünüyorum (Tweet linki, arşiv linki)

18 Mart 2023 – Bildiğim kadarıyla Tapu şirketin uzerineymis yani söz sahibi tapu sahibi oluyor bu hep böyledir (Tweet linki, arşiv linki)

18 Mart 2023 – Burda holding ne yazıkki haklı bencede işine baksın firma imar hakkı neyse kullansın. (Tweet linki, arşiv linki)

Cengiz Holding’e deprem bağışından birkaç saat sonra gelen teşvike troll yorumu: “Teşvik alan diğer şirketleri neden konuşmuyorsunuz?

2022’de Cennet Koyu inşaat projesi yüzünden gündemden düşmeyen Cengiz Holding, 2023’te ise 6 Şubat depremi için yaptığı bağışın hemen ardından ciddi bir kamu teşviki almasıyla tartışıldı.

Türkiye Tek Yürek yardım kampanyası için 15 Şubat 2023 akşamı birçok TV kanalında gösterilen ortak yayına bağlanan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, depremzedeler için 3 milyar TL bağışlayacağını açıkladı

15 Şubat 2023’te düzenlenen Türkiye Tek Yürek bağış kampanyası yayınına bağlanan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, depremzedeler yararına 3 milyar TL bağışta bulunacağını beyan etti. Mehmet Cengiz’in yayına bağlanıp 3 milyar TL’lik bağış taahhüdünde bulunmasının üzerinden birkaç saat geçmişken, 16 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete, bir Cengiz Holding iştiraki olan Eti Alüminyum A.Ş.’ye ciddi bir devlet teşviki verildiğini gösterdi.

6802 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Cengiz Holding’e ait Eti Alüminyum A.Ş.’nin 3 milyar 10 milyon TL’lik yatırımına devlet teşviki verildi. Aynı kararname, yüzde 100 oranında vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği, personel desteği ve enerji desteğinin de aralarında olduğu birçok destek de şirketin Konya’daki alüminyum haddehanesi projesi kapsamında şirkete sağlandı.

Deprem için yapılan bağış ile Eti Alüminyum için sağlanan teşvikin zamanlaması kamuoyunda çok tartışıldı. Mehmet Cengiz’in iktidara yakınlığını bilenler, “Cengiz Holding bağışladığı parayı bir gün geçmeden geri aldı” ya da “Cengiz Holding bağışı da halkın parasıyla yaptı” benzeri yorumlar yaptı.

Aralarında muhalefet partileri milletvekillerinin de bulunduğu birçok kişi, bağışın hemen ardından gelen teşvik kararına sert tepki gösterdi

Troll hesaplar, Cengiz Holding iştiraki Eti Alüminyum A.Ş.’ye, bağış ertesinde gelen teşvik hakkında yapılan eleştirilere özetle,

  • “Bu teşvikler Cengiz Holding’e özel değil, başka şirketler aldığında neden tepki göstermiyorsunuz?
  • Teşvik verilen Eti Alüminyum savunma sanayi için üretim yapacak,
  • Depremi yalanlarınıza alet ediyorsunuz,
  • Yardım yapmayanları eleştireceğinize yardım yapana kızıyorsunuz,”

söylemleriyle yanıt verdi.

Troll’lerin deprem döneminde sağlanan teşvik konusunda Twitter kullanıcılarının yaptığı eleştirilere verdiği yanıtların bazıları şunlar:

  • Sadece doğuda değil ülkenin her alanında teşvik varki,bu yıllardır var her işletme ülkeye katkı yapacak bir proje sunduğunda devlet tabiki teşvik verecek (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ateş düştüğü yeri yakıyormus gerçektende, acısı olmayan herkes yapılan yardıma dil uzatır olmuş yazık (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ülke için yatırım yapan her firma alıyor teşvik bunu ilk defamı duyuyorlar valla çok ilginç (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ülkeye yatırım yapıyorum parayı dışarı çıkarmıyorum burası çok önemli (Tweet linki, arşiv linki)
  • Biraz araştırın güney doğuda yatırım yapan her holding bu teşviği alıyor neden koç ve Sabancı gitmedi o bölgeye bunu sorun. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Yani bu teşvik normal enerji piyasası da olan şirketler 5 milyar TL teşvik alıyor yıllık karbon ayak izi kapsamında. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Yapmıcak anlamını nerden çıkardın dur bismillah ilk önce enkazdan insanlar kurtarıyor adamlar bırak parayı verdiği 100 makina orda 200 kişilik kurtarma ekibi insan kurtarıyor ilk günden bu yana. (Tweet linki, arşiv linki)
Troll ağından Cengiz Holding için sağlanan teşvki konusunda atılan tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).
  • O teşvik yatırım yapanlara veriliyor ayrıca özel alüminyum üretimi yapılacak savunma sanayimiz için devlet için ülke için yapılacak bu alanda teşvik verilmicekte hangi alanda verilecek boş yapmayın (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ben anlamış değilim yardım yapmayanlar eleştirilmiyor yardım yapan linç yiyor Allah sizin elinize bırakmasın bu ülkeyi (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bir çok enerji firması 1 milyar ile 7 milyar arası destek aldı bu teşvik çoktan beri var kuş onlarida yazarımızın kap’a bak görürsün teşvikleri (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bütün maden ve enerji şirketlerine verilen teşvik diğerlerinde koyarmisiniz Ali bey neden tek bir şirketi koyuyorsunuz ayrıca bu çok normal sol cephesinde de enerji firmaları alıyor onlarida görelim. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bu zihniyet acı günleri reklam amaçlı yalanlarına alet ediyorlar teşvik yatırım yapan herkese veriliyor kendilerine yakın olan şirketlerde milyonlar aldı onları söylemezler (Tweet linki, arşiv linki)
  • Öncelikler eti alüminyum özel alüminyum üretmek için yatırım yapicak savunma sanayide de kullanicak aylar önce bu teşvik başvurusu yapıldı teşvikleri koç sabanci gibi büyük sirketlerde alıyor habercilik yardımlara engel olmak değil doğru haber yapın (Tweet linki, arşiv linki)
  • Maden şirketleri ve enerji üzerine çalışan bütün şirketlere bu teşfik veriliyor açın bakın bu cengiz holding özel bir durum değil enerji şirketlerinin 2022 bilanço karına bakın teşfik nekadar yansımış. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Zorlu holding Zorlu enerji için teşvik aldı koç Manisa’da fabrika acicak diye teşvik aldı bunlar neden dile gelmedi hani adaletlisiniz ya adaletiniz orda nerdeydi bence önce adaletimizi sorgulayalım (Tweet linki, arşiv linki)
Troll ağından Cengiz Holding için sağlanan teşvik konusunda atılan tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

Troll’lere göre, Kazdağları’nda Cengiz Holding’in altın çıkaracağı sahada “gencecik ormanlar oluşacak

2021’den itibaren Cengiz Holding hakkında tartışılan konulardan bir diğeri de, Kazdağları’ndaki altın ve bakır madenciliği projeleriydi. Çanakkale’nin Çan ve Bayramiç ilçeleri sınırında, daha önce Kanadalı şirketlerin altın madenciliği için aldığı ruhsatları devralıp bir bakır madenciliği projesine çeviren Cengiz Holding, yargı süreci devam eden Halilağa Bakır Madeni projesinde henüz üretime başlamadı. Ancak madenin proje sahasında üretim öncesi hazırlıklar ve ağaç kesimleri sürüyor.

Alamos Gold firmasına ait Kirazlı Altın Madeni’nin yarattığı tahribatı gören kamuoyu, Kazdağları’ndaki madencilik projelerini yakından takip ediyor. Halialağa Bakır Madenciliği projesi hakkında da sosyal medya kullanıcıları zaman zaman tepkilerini ifade ediyor. Bu dönemlerde troll’ler, projenin Kazdağları’nda olmadığını, zaten proje kapsamında ağaç katliamı yaşanmayacağını, bilakis proje sayesinde genç ormanlar ortaya çıkacağını anlatmaya koyuluyor.

Halilağa Bakır Madeni projesi hakkında troll’lerin attığı tweet’lerin bazıları şunlar:

  • Maden ocakları ağaçları katletmez tam tersi yeni genç ormanlar kurar bunu bilmeyen cahildir. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bu projenin kazdağlariyla alakası olmadığını biliyorum çok uzak bir mesafede ayrıca bakır üretimi için rapor düzenlenmişti bakır varsa çıkarılsın en azından az da olsa dışa bağımlılığımızı azaltır (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kazdağları değil diye kaç kez söylediler (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kazdağlarından 30 km uzakta bi yer o bahsedilen yer (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kazdağlarında değilmiş zaten (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kazdağlarında değil ki açıkladılaf (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kazdağlarına yapılmayacakmış zatne (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kaz dağından çok uzak yerde diye biliyorum ben. Orayla ilgisi yok (Tweet linki, arşiv linki)
  • Sanıyoruz ki bütün canlı varlıklar hiç yaslanmiyor bu ormanlarda yaşlanıyor mesele yenileme bilmeleri orda altın çıkarılabilir olması normal sonra gencecik ormanlar yaratılıyor. (Tweet linki, arşiv linki)
  • 3,5 milyon ağaç diyorsun vay sakamisiniz gerçekten 3,5 milyon ağaç nekadar yüz ölçümüne tekabül eder bunuda heaplayarak yazsaydın hiç inandırıcı değil zaten abartılı olmuş. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Yapılması planlanan yer orada değil ki (Tweet linki, arşiv linki)
Troll ağından Halilağa Bakır Madeni projesi hakkında atılan tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).

Sendikalaşmaya troll tepkisi: “Dertleri olay çıkarmak

Troll ağının Cengiz Holding hakkında attığı tweet’ler arasında, Cengiz Holding iştiraklerindeki sendikal hareketlerle ilgili olanlar da var. Örneğin Cengiz Holding ile Kolin İnşaat ortaklığında kurulan elektrik sayaç üreticisi Satera’daki sendikalaşma troll’lerin gündemine girmiş. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçilerin işten çıkarılması üzerine başlatılan eylemlere troll’ler, “Şirket demek ki sendika istemiyor, işçiler neden sendikaya üye olmuş?” diye tepki gösterip, işveren lehine görüş bildirmiş.

  • Tülin hanım katılıyorum hak kaybı olsa işçiler komple bırakırdı işi, aralarında demek ki sorunlular vardı şirket tabiki azınlığa gerekeni yapicak (Tweet linki, arşiv linki)
  • Yıllarca bu tür sendika eylemlerini görüyorum ne gariptir ki orda çalışan işten cikarilan değilde otobüsler ile insanları toplayıp algı yapıyor bu sendika sistemi kökten değişmeli işçinin hakkını koruyan değil ayrıca bu şirketlerde üç beş kişi çalışmıyor bir çok ekmek yiyen var. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Yüzlerce çalışan var neden 18 kişi gidip sendikaya üye olmuş şirket demek ki sendika istemiyor ama sendikaya üye olup olay mi cikarttirmak bütün haklari fazlasıyla veriliyormud  işçilerin sendikaya neden üye olmuşlar merak ettim (Tweet linki, arşiv linki)
  • Gene birileri ülkeyi karıştırmak istiyor belliki (Tweet linki, arşiv linki)
  • Neden sadece 18 kişi katılıyor yuzlerce çalışan var dmeek ki geri kalan çalışanlar gayet memnun haklarını veriyorlar ki onlar katılmıyor greve (Tweet linki, arşiv linki)
  • Artık herşeye cengiz holdingi katmayin adam hükümete mi yakın muhalefetini ne dediğiniz belli değil (Tweet linki, arşiv linki)
Troll’lerin Cengiz Holding şirketi Satera’da sendikaya üye olduğu için işten atılan işçiler hakkında attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki (En solda alt sırada), Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

Cengiz Holding iştiraklerinden Eti Bakır A.Ş.’ye ait bir TIR’ın karıştığı kaza yüzünden ortaya çıkan tepkiler ve yayınlanan haberler de troll ağından etkileşim aldı.

  • Bu haberler eskime dimi sürekli gündem yapilmaya çalışılıyor (Tweet linki, arşiv linki)
  • Cengiz holdingin kazayla bir alakası yoktu zaten neden ismi geçti onu bile anlamadım (Tweet linki, arşiv linki)
  • Derdi millet olan hizmet yapar derdi makam olan yalan söyler cengiz holding bu ülkede bir çok proje de imazasi ve yatırımı var bunu göz ardı etmek nankörluktür (Tweet linki, arşiv linki)
  • Öncelikle ben bu yorumlara katılmıyorum kazayla alakası olmadıklarını belirttiler ve gerçektende yok cengiz holding 40 küsür yıllık bir ticari geçmişi var ve bu ülkeye istihdam ve  büyüme  açısından  bir çok katkıları var meyve veren ağaç taşlanır atasözünü hatırlatırım (Tweet linki, arşiv linki)
  • Kazayla bi alakaları yokmuş ondan olabilir (Tweet linki, arşiv linki)
  • Nakliye tırlarıni her zaman alıcı taraf temin etmiyor mu cengiz holdingin ne alakası var anlayamadım (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ne raporu acaba var diyerek bak konuşursam diyerek mi hala devam edeceksiniz var denen raporu gördük ayrıca Cengiz holding’in tırı olduğunu bir kişi bile ispat edemedi komik olanda şu zaten onların değil malı alan nakliye tutar deniyor bir çok lojistik firmaları bu yönde söylüyor (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bunlar bu dünyadan uzak bence yani her yalanda HDP var siyasetleri bu gerçek dışı herşeyin sözcüsü olmuşlar. (Tweet linki, arşiv linki)
Troll’lerin Mardin-Derik’teki trafik kazası hakkında attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).
  • Gaziantep de ki kazada da mı o var ya Rize nasıl bir habercilik orda bir çok can üzerinden siyaset yapmak bumu insanlik bu tür bu firmaya ait olmadığını bildiğiniz halde bu yalanı bu kadar insanın kaybı üzerinden algı yapmak ne kazandırır acı bir kaza evet geçmiş olsun #mardin (Tweet linki, arşiv linki)
  • Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum öncelikle . Konu açıkça yanlış yönlendirme var eti bakır ile alakası olmayan tır kazaları mali alan müşteri tarafından tutulmuş ve taşıma işini vermiş burda eti bakır yada cengiz holding taşımacılık ile alakası yok. (Tweet linki, arşiv linki)
  • Binlerce tır çıkıyorsa burda eti gübrenin sorumluluğu nedir nasıl bir baglanti kuruluyor burda bir kaza olmuş bırakın insanlar acısını yaşasın bu nasıl bir aymazlık yazık. (Tweet linki, arşiv linki)
  • İnsanlar hayatını kaybetmiş üzüntü var başınız sağ olsun Derik halkı burda siyasi pay çıkaranlar sizlerde bu milletin Tokat’ın yersiniz bütün fabrikaların lojistik taşıma işleri ürünü alan tarafından tutulur burda siyasi oyun oynamayın ülke olarak canımız yanmış. (Tweet linki, arşiv linki)
  • İki kaza anladık da bunla eti bakır ne alaka ilgisi olmayan bir durumda neden koydun anlamadım dicemde anladım kazaları kullanıp başka yere çakmaya çalışmış sın da sen çakılmış sın. (Tweet linki, arşiv linki)

Mehmet Cengiz’in oğlunun trafik kazasından İkizdere ve Cerattepe eylemine troll’lerin yanıtı aynı: “Ortalığı karıştırmak istiyorsunuz

Mehmet Cengiz’in oğlunun karıştığı trafik kazasından Rize-İkizdere’de lojistik üssü yapılmak istenen bölgedeki eylemlere, Artvin-Cerattepe’deki altın madenciliği projesine tepkilerden Cengiz Holding’e sağlanan vergi afları ve muafiyetlerine yönelen öfkeye, İYİ Parti ile Cengiz Holding arasındaki görüşme iddiasından TEMA’nın kabul etmediği Cengiz Holding bağışına kadar daha pek çok konu troll ağında etkileşim almış durumda. Cengiz Holding hakkında yapılan eleştirinin özüne bakmayan troll’ler, neredeyse her eleştiriyi “Türkiye’nin kalkınmasını istemiyorsunuz, derdiniz halkı galeyana getirmek”, “Cengiz Holding istihdam yaratıyor ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor” gibi yanıtlarla etkisizleştirmeyi deniyor:

  • Size katılıyorum holdinglerin şirketlerin önemi yok bu gibi kazalar günde yüzlerce kez oluyor adı üstünde kaza [Mehmet Cengiz’in oğlu Ahmet Cengiz’in, motokurye Musa Akan’ın ölümüne neden olduğu kazaya ilişkin erişim engeli kararı haberine cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Cengiz holdinge saldırmak için herşeyi ortaya katmayin bu olay herkesin başına gelebilir burda sadece şoför suçlu diyemeyiz ben videoya baktım bugün eleştirdiğiniz yarın başınıza gelirse anlarsınız [Mehmet Cengiz’in oğlu Ahmet Cengiz’in, motokurye Musa Akan’ın ölümüne neden olduğu kazaya ilişkin erişim engeli kararı haberine cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ülkenin kaynakları tabiki çıkarılmalı [Eti Bakır tarafından gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerine tepki gösteren bir Twitter kullanıcısına cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Gercektenmi iyi araştırıp yazdınız mı bu madenler bu enerjiyi çıkarmada enerji olarak neyi kullanacak insanlık hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim ağaçları ve dünyada bir tek ağaç kalmazdı madenler olmasaydı. [Eti Bakır A.Ş.’nin Kastamonu, Mardin ve Artvin’de çevreyi kirletip kaynaklara el koyarken ülkenin cari açığı kapama iddiasında olduğunu aktaran bir habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ne istiyorlar bu insanlar anlamıyorum bu kadar doğa diyip algı yapılmaz dünya ya yarayan ürünler elde ediliyor en basiti ameliyatlarda kullanılan bircak ürünün içinde kullanilan malzemelere çıkıyor [Eti Bakır A.Ş.’nin Kastamonu, Mardin ve Artvin’de çevreyi kirletip kaynaklara el koyarken ülkenin cari açığı kapama iddiasında olduğunu aktaran bir habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Vay be öylemi yapıyormuş bak sennn. E elindeki tel varya bu madenler sayesinde ha bilesin… [Eti Bakır A.Ş.’nin Kastamonu, Mardin ve Artvin’de çevreyi kirletip kaynaklara el koyarken ülkenin cari açığı kapama iddiasında olduğunu aktaran bir habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
Troll’lerin Cengiz Holdingle alakalı bazı konularda attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki (Üstte), Tweet-3 arşiv linki (Altta), Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).
  • Firmanın ismi cengiz insaat değilde John inşaat olsa kimse sesini çıkarmazdi [Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Hazine’ye ait taşınmazların satışa sunulduğunu, “Sadece Cengiz İnşaat faydalanmasın, toprak alabilir, arazi kiralayabilirsiniz” diye duyuran bir Twitter kullanıcısına cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Yarın öbür günde cumhurbaşkanı adayı demesinler [İYİ Parti ile Cengiz Holding arasında 2023 Genel Seçimleri öncesindeki görüşme iddialarına yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bence bunlar olabilir sonuçta bu ülkenin bu holdingler büyük ekonamik gücü her siyasi güç yanlarına çekmek için uğraşır. [İYİ Parti ile Cengiz Holding arasında 2023 Genel Seçimleri öncesindeki görüşme iddialarına yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bu madenler bu ülkede işlenip bizim ülkemize katkıda bulunmuyor mu? Neden eleştiri haline geldiki.. [Bilal Erdoğan ile Cengiz Holding arasındaki usulsüz bir ticari ilişki bulunduğunu iddia eden CHP’li Özgür Özel’in videosunu içeren habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Samsun’da kurulcak gübre fabrikasına 1.5 milyar dolar yatırım yapıyor orda bölge halkı için büyük iş istihdamı olmuyormu bunun neresi kötü. [Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Cengiz Holding iştiraki Eti Gübre firmasından gübre tedarik etmesine ilişkin habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ben pis koku almıyorum burda olan şu oyunu bir kişi ile oynanması çiftçiye tekntekelden alma zorunluluğu koyuyor Eti gübre nin oyuna girmesi ileride çiftçi için seçenek ve daha düşük alma şansı tanır. [Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Cengiz Holding iştiraki Eti Gübre firmasından gübre almasına atıfta bulunan bir başka habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Hocam bukadar konuşuyor sunuz da yıllardır orda başka iktidar lar varken de talan ediyorlardı ogün lerdede konuştunuz mu biraz gerçekçi olsak olayiniz gerçekten başka buna inanıyorum. [İkizdere’de Cengiz Holding’in yüklenicisi olduğu bir projeye bağlı taş ocağının da aralarında olduğu faaliyetleri “çevre ve doğa talanı” olarak nitelendiren avukat Remzi Kazmaz’a yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
Troll’lerin Cengiz Holdingle alakalı bazı konularda attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).
  • Burda eylem yapanların kaç kişisi Artvin’de oturuyor merak ediyorum sırf ortalık karışsın diye eylem yapıyorlar [Artvin-Cerattepe’de Cengiz Holding’in altın madenciliği projesine karşı eylem yapanların karşılaştığı polis şiddetini hakkında Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği haberine cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Ben doğayı katletti lafına asla inanmıyorum çünkü enerji açığı olan bir ülkede enerji için yapılan her tesis her santral yenilebilir enerji tam tersi uzun yıllar doğanın ayakta durmasını sağlıyor eğer eskisi gibi enerji üretimi olsa ne orman kalır ne doğa ne temiz hava kalır. [Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen bağışı TEMA Vakfı’nın kabul etmediğine ilişkin habere tepki olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Bak üstat bu ülkede hiçbir şirketin hiç bir holding,hiçbir esnafın vergisi devlet tarafından silinmez sadece yanlış cezai işlemler yanlış vergi Usul cezaları indirime gider bunu bilmiyor olman normal milleti cahil sanıp bu şekilde algıya sevk etmek dürüstlük değil. [Cengiz Holding’in vergi borçlarının silindiğinden bahseden bir Twitter kullanıcısına yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Vergi muafiyeti bir çok şirkette var bu sadece bu holdinge sunulan birşey değil koç da vergi muhafiyeti var yani bu çok saçma bir yaklaşım. [Cengiz Holding için sağlanan vergi muafiyetinden bahseden bir Twitter kullanıcısına yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Meyve veren ağaç taşlanırmıs,Türkiye için çok doğru bir söz  olmuş  maalesef [Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Cengiz Holding’e verdiği bir ihale hakkındaki habere yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)
  • Enerji konusunda deneyimli bir şirket sonuçta çokta normal alması. [Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Cengiz Holding’e verdiği bir ihale hakkındaki habere yanıt olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

Bir sonraki bölüm:

İtibar İşportada Bölüm-4: 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde kamuoyunda tepki çeken belediye başkan adayları troll hesaplar yardımıyla eleştirilerden kurtulmayı nasıl denedi?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.