Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtibar İşportada (1): Troll’ler İliç’teki altın madenciliğine karşı çıkan Cezayirlioğlu’nu itibarsızlaştırmak için bir yıl boyunca uğraştı

Ortak – Araştırmacı Gazeteciler için Bağımsız Haber Merkezi
Bu araştırmaya İbrahim Yayan ve Hazar Dost katkı sağlamıştır

Sonuçları ve etkileyebileceği coğrafyanın büyüklüğü bakımından, Türkiye’nin en büyük çevre facialarından biri 13 Şubat 2024’te, Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde meydana geldi. Siyanür liçi yöntemiyle altın üretilen madende, siyanürlü cevherin serildiği 260 metre yüksekliğindeki yığın çöktü ve siyanürlü çözelti içeren milyonlarca ton toprak maden alanının tabanına yayıldı.  Topraktaki ağır metallerse muhtemelen yeraltı sularına, belki de Fırat Nehrine karıştı.

Ancak 13 Şubat 2024’teki çökme, Çöpler Altın Madeni’ndeki ilk olay değil. İş güvenliği ve trafik kazalarıyla zaman zaman gündeme gelse de, 13 Şubat 2024 öncesinde madendeki en korkutucu olay 21 Haziran 2022’de yaşandı. Madende kullanılan siyanür çözeltisinin taşındığı borularda patlama meydana gelmiş, siyanürlü solüsyon yaklaşık üç buçuk saat boyunca kontrolsüz biçimde dışarı akmıştı. İşletmeci firma Anagold Madencilik, sızan siyanür solüsyonu miktarının 20 metreküp olduğunu belirtmiş, yargı sürecinde hazırlanan bilirkişi raporunun bulgularını görenler, toprağa karışan siyanür miktarının daha yüksek olduğunu iddia etmişti.

21 Haziran 2022’de meydana gelen siyanür sızıntısı, madenin bir süreliğine kapanmasına yol açtı. Ancak maden daha açılmadan, tespit ettiğimiz troll ağı faaliyete geçti ve İliç’teki altın madenciliği faaliyetlerini eleştiren Twitter hesaplarını taciz etmeye başladı.

İtibar İşportada araştırmamızın ilk kısmında, troll ağını nasıl tespit ettiğimizi ve troll ağındaki hesapların ortak özelliklerini ortaya koymuş, troll’lerin hangi konularda faaliyet yürüttüklerini anlatmıştık. Araştırmamızın ikinci kısmında troll’lerin faaliyet alanlarını derinlemesine incelemeye başlıyoruz.

İlk durak, Erzincan-İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni hakkındaki troll etkileşimleri.

Araştırmanın bu kısmında, troll ağına dahil hesapların Çöpler Altın Madeni hakkında attığı tweet’leri bulacaksınız. Tespit edebildiğimiz 181 farklı Twitter hesabından oluşan ağdaki toplam tweet sayısı 100,000’in üzerinde olduğu için, rastgele belirlediğimiz 16 hesabı derinlemesine inceleyerek bu seçkiyi hazırladık. Ancak 16 hesapta yaptığımız inceleme bile karşımıza Çöpler Altın Madeni lehine yazılmış en az 442 tweet çıkardı.

Çöpler Altın Madeni. Bu fotoğrafın çekildiği Ekim 27 Ekim 2022’de yığın liçi sahasında kayma meydana gelmemişti (Fotoğraf: Doğu Eroğlu)

Tespit ettiğimiz troll ağının Çöpler Altın Madeni hakkındaki hareketliliği Temmuz 2022’de başladı. 21 Haziran 2022’de siyanür borularında meydana gelen patlama, kamuoyunun belirli kesimlerince tanınan Çöpler Altın Madeninin daha yüksek sesle tartışılmasına yol açtı. Kazadan yaklaşık iki hafta sonra, troll ağındaki hesaplar İliç’teki madencilik faaliyetlerini eleştiren Twitter kullanıcılarını ya da haber paylaşımlarını tacize başladı.

Troll ağının Çöpler Altın Madeni hakkındaki eleştirilere yanıt verirken kullandıkları söylemler, şöyle özetlenebilir:

  • Türkiye ekonomisinin bu faaliyete ihtiyacı var. Altın madenleri altın ithalatını önlüyor. Bu madenin faaliyetine karşı çıkanlar devlete ihanet ediyor

  • Altın zaten devlete kalıyor, madene karşı çıkmak devlete karşı çıkmaktır

  • Altın madeni doğaya zarar vermiyor, tam tersine doğanın yenilenmesini sağlıyor

  • Madende siyanür kullanılmıyor

  • Madende siyanür kullanılıyor ama sızıntı olmadı

  • Siyanür sızıntısı oluştu ama sizin belirttiğiniz miktarda değil

  • Sızan siyanür Fırat Nehrine ulaşmadı

  • Siyanürden ötürü madeni suçluyorsunuz ama siyanür başka sektörlerde de kullanılıyor. Onları neden suçlamıyorsunuz?

  • Bakanlık tüm faaliyetleri kontrol etti. Uygun bulunmasa madenin faaliyetlerine izin verilmezdi

  • Maden bölgeye istihdam sağlıyor. Madene karşı çıkanlar İliç’teki ekmeğinden etmek isteyenler

  • Madene karşı çıkan aktivist Sedat Cezayirlioğlu yalan söylüyor. Derdi para kazanmak

  • Sedat Cezayirlioğlu madenden rüşvet istemişti, bu isteği kabul edilmediği için madene saldırıyor

  • Sedat Cezayirlioğlu maden üzerinden gündeme gelip milletvekili adayı oldu. Kendisine siyasette alan açmak için madeni kullanıyor

  • Sedat Cezayirlioğlu’nun söylediği yalanlara İliç ve Erzincan halkı inanmıyor, o yüzden Sedat Cezayirlioğlu Erzincan yerine İstanbul’dan milletvekili adayı oldu.

Troll ağı en kapsamlı çalışmasını, 21 Haziran 2022’de Çöpler Altın Madeni’ndeki siyanür sızıntısı sonrasında gerçekleştirdi. Kimi troll hesap madende siyanür kullanılmadığını, kimiyse sızan siyanür miktarının ileri sürüldüğü kadar çok olmadığını öne sürüp, İliç’teki madencilik faaliyetlerine karşı çıkan kullanıcılarla tartışmaya girdi.

Troll’ler Çöpler Altın Madeni hakkında çıkan birçok haberin de altına, kanaat oluşturulmasını zorlaştıracak yorumlar yaptı.

Siyanür sızıntısı hakkında neredeyse altı ay boyunca troll hesaplardan gelen tweet bombardımanı arasından seçtiğimiz bazı tweet’ler şunlar:

  • 5 Temmuz 2022 – Muhtar ve köy halkı kendilerine zarar vericek bir durumu desteklemezler bu kadar destekleyip anlatiyolarsa birileri yalan atıp halkın ekmek parasına gözünü dikmiş demek ki. Boşa yalan atmayın yazık halka [Madenin bölgeye zararı olmadığını ileri süren Türkiye Maden İşçileri Sendikası yöneticileri ve Çöpler Köyü Muhtarının demeçlerinin aktarıldığı habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 5 Temmuz 2022 – Fırat nehrine değil kurumuş dere yatağına akmış [Altın madeninde siyanür boruları patladı, 20 tonu Fırat Nehri’ne aktı başlıklı habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 8 Temmuz 2022 – Belliki sonuçta bişey çıkmamış şimdi de zamanın da yapılmadı algısı oluşturuluyor bu kadar algı yapmayın İliç de insanlar işlerine geri dönmeyi bekliyor birakinda emekçiler çalışsın [Siyanür sızıntısı sonrası yapılacak mahkeme keşfinde usulsüz durumlar olduğunu ileri süren İliç Doğa ve Çevre Platformu tweet’ine cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 10 Temmuz 2022 – Bakanlık ve ya devlet kuruluşların dan burada siyanür var dir diye bir söylem olmadı bunları geçtim çevreci dernekler den ve sendikalardan da böyle bir söylem gelmedi bir kaç kişi olayları abartarak dile getirmeye çalışıyor [Siyanür sızıntısının meydana geldiği bölgeye lale ekildiği haberine cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 11 Temmuz 2022 – Bunlara mahkeme kararı versen sahte der boş kafalar odaklandiklari yalanın peşinde koşan bir topluluk dinlemeye değer yok benim için her maden milli bir servettir çıkarılmalıdır. [Anagold Madencilik tarafından yapılan, 8 kilo siyanür içerikli 20 ton seyreltilmiş siyanür çözeltinin maden içindeki yola döküldüğünü kabul eden açıklamaya cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

  • 11 Temmuz 2022 – Üstat her fikrini söyleyene aklını kiraya vermissinmi diceksin yada birilerine kendini satmışsın mi diceksin bu yaklaşım la gerçek ci olamazsın madenler kapatmak çözüm mü yıllık bu madenler olmasa 60 milyar dolar altın ithal etmemiz gerekir peki yıllık madenlr nekadar siyanr kuln [Troll ağından atıaln tweet’lere tepki gösteren Sedat Cezayirlioğlu’na cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 11 Temmuz 2022 – Ülkede madenler harici siyanürü hangi sektörler kullanıyor madem bu kadar doğa diyorsun o sektörlerde suç duyurusu yap madenler toplam 4500kg yıllık siyanür kullanıyor diğer sektörler 295,500 kg aradaki farkı biliyormusun şimdi doğa diyorsun ilk önce otomobil lastik fabrika git. [Troll ağından atıaln tweet’lere tepki gösteren Sedat Cezayirlioğlu’na cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

  • 12 Temmuz 2022 – Abartmayın ya firata ne olucak dediğiniz gibi birsey olsa devlet izin verirmi bana saçma geliyor [Madenin kapatılması çağrısı yapan bir tweet’e cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 14 Temmuz 2022 – Erzincan yalan diyor İliç yalan diyor Urfa yalan diyor demek ki bunca kişinin ekmeğiyle yalandan yere oynanmış olmadık bir şeyi söyleyerek madeni kapattılar işçiler işsiz kaldi veballeri boyunlarına [Çöpler Altın Madeni’ndeki siyanür sızıntısının Fırat Nehrine karıştığı ihtimalini yalanlayan bir habere cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 19 Temmuz 2022 – Birincisi siyanür püskürtme ile verilen bir durum yok o havza atık havzası, ve madenler çok tehlikeli ise ülke genelinde tekstil fabrikaları,oto lastik fabrikalarını, kauçuk fabrikalarını vs bir çok örnek var kapatalım gitsin herkes işsiz kalsın madenler bunların %1,5 kullanıyor. [Fırat Nehrine siyanür karışıp karışmadığını soran bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linki, arşiv linki)

  • 23 Temmuz 2022 – Neyin mücadelesini konuşuyorsun takma takıştırma bu ülkenin altına ihtiyacı olmasın madenler diyorsun ya üstündeki kıyafetleri giyme ayakkabı giyme arabana lastik alma bu karın hepsi siyanür kullanan sektör han fendi bu işler iftira  olmaz çıkarsın mahkemeye belgen varsa verirsin [Anagold Madencilik firmasının Sedat Cezayirlioğlu hakkındaki suç duyurusundan söz eden bir kullanıcıya cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

Troll’lerin siyanür sızıntısı sonrası attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 28 Temmuz 2022 – Bankada gerçekçi gelmiyor tekstil fabrikaları ve kauçuk oto lastik fabrikalarını bir araştırın madende kullanilan siyanür gerçekten küçük kalır onlarda kanser yapmiyormu geçin bunları seçime adım kala iynkasma siyasi bir hareket. [Siyanür sızıntısının kanser vakalarını artırabileceğine ilişkin bir habere cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 3 Ağustos 2022 – Madenler siyanürü tilarca kullanmıyor zaten günlük kullanım miktarı çok düşük yıllık 4,5 ton güne vurduğunda 1,5kg bile değil bunu bilmemek ayıp burda Sedat denen adam yalanları herkesi karıştırmış belli. [Şirketten gelen, sızan siyanür miktarının 8 kg olduğu açıklamasına ilişkin habere cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 7 Ağustos 2022 – Asıl tehlike saçan yalan yanlış haber yapanlar devlet kurumları inceleme yaptı ve siyanür olmadığı söylendi ve hala bazı kişiler bu yalan haberin peşinden koşuyor [Madenin siyanür kirliliğine yol açtığını söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 9 Ağustos 2022 – Madeni yalanlarla kapatmaya çalışmak kimlerin işine yaticak bunca insanin çalıştığı yer ekmek paralarına mi gözünüzü diktiniz doğruları dinleyin izleyin öğrenin [Maden yetkilileriyle röportajları içeren bir videoya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 13 Ağustos 2022 – Nasıl olur da bu yalanı hala surdure bilirsiniz işsiz kalanlara yazık kınıyorum sizi [Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu bölgeye olumsuz etkilerinden söz eden bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 17 Ağustos 2022 – Ben işçi partisinin önce işçilerin hakkını savunur diye düşünüyordum firata siyanür karıştı diyerek milleti galyana getirenlere inanıp yüzlerce kişinin işsiz kalmasına destek olundu çok şaşırdım yetkili kurumlar incelemede Fırattin temiz olduğu raporunu sunmuşlar [TİP’in siyanür sızıntısı sebebiyle yaptığı suç duyurusu hakkındaki habere cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 24 Ağustos 2022 – Bunların hepsinin iftira olduğu ortaya çıktı [Siyanür sızıntısında sorumluluğu olanlar hakkındaki yasal süreçten söz eden habere cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 26 Ağustos 2022 – E bu adam hakkında da suçduyurusu var ona ne demeli [Sedat Cezayirlioğlu’nun Bakanlık ve şirket hakkındaki suç duyurusu haberine cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 26 Ağustos 2022 – Yok siksyet etmiş kimi şikayet ediyor devletimi ekonamiyemi yara vermeye çalışıyor bu adam kim bu adamı destekliyor bu altın çıkmak zorunda boş yapmayın kardeş ekonaminin en büyük enstrümanı altındır bu adamın kumandası kimde acaba [Sedat Cezayirlioğlu’nun Bakanlık ve şirket hakkındaki suç duyurusu haberine cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 27 Ağustos 2022 – Ne kadar kolay kapatılsın diyoruz orada çalışanı düşünen yok yalan bir haberin peşine takılıp kapatılsın oldu ya sizin dışınızda kimse nefes dahi almasın oldu yeter artik [Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması çağrısı yapan bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Troll’lerin siyanür sızıntısı sonrası attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 29 Ağustos 2022 – Devlet kurumları incelemis bir sıkıntı görmemiş sızan 8 kg siyanüre de hemen mudahe edilip daha sıkı denetim ve bir daha siyanür sızıntısı yaşanmaması için daha çok önlem alinmiş [Çöpler Altın Madeni’ne karşı yapılmış bir eyleme cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 2 Eylül 2022 – Yapma yav sen bu maden kapaninca o elindeki telefondan ve tablet ,bilgisayar ,televizyon ,araban hepsini den vaz geç olurmu bunmsdenler olmasa bunların hiçbiri olmaz hayatımızda sonra ne olur biliyormusun orman kalmaz yakmaktan kesmekten sen yeşil enerji nasıl korunuyor sandın. [Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması çağrısı yapan bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 5 Eylül 2022 – Ne olsun bütün madenler kapatılsın bütün siyanür kullanan işletmeler kapatılsın yaklaşık 2milyon insan işsiz kalsın medeniyet için gerekli makina ,bilgisayar, teknoloji yok olsun bu sayede yakacak olarak ormanları katledelim işte siz bunu istiyorsunuz madenler çoğalmalı. [Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması çağrısı yapan bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 6 Eylül 2022 – Bu madeni kapatma coşkusunu anlamış değilim yalan yanlış.haberler çıkartıp madene suç atıyorlar orada bir çok kişi ekmek yiyor para kazanıyor yazık günah [TTB’nin siyanür sızıntısında sorumluluğu olan şirket yetkilileri ve kamu görevlileri hakkındaki suç duyurusu haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 10 Eylül 2022 – Gerçekten mi madenler hakkında bilginiz nedir? Madenler doğa katletmez tam tersi doğayı korur yeni bir doğa oluşturur gerçekten bilerek yazın gidin araştırma yapın. [Siyanür sızıntısı konusunda oluşabilecek cezasızlıktan şikayet eden bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 11 Eylül 2022 – Olmayan bi olay hakkında nasıl suç duyurusunda bulunuyorlar. Siyanür karışmamış ki [TİP’in siyanür sızıntısı sebebiyle yaptığı suç duyurusu hakkındaki habere cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 16 Eylül 2022 – Bu sene o bolgedeydim Fırat eskisinden daha iyi o kadar yalan haber yaptılar siyanürdü flan diye suya da girdik hiç birşey olmadı demek ki herşey yalanmış  [Fırat Nehri’ne siyanür karıştığını söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 23 Eylül 2022 – Benim ülkemin altın,bakır,çinko, aliminyumu gibi madenlere okadar çok ihtiyacı varki bindiğimiz araba bile bu madenler sayesin de var olduğunu bilmek gerekir yaşam bize bunu sunuyor neden var bir saniye bile kapalı kalması bu ülkeye zarardı iyiki açılmış olması gereken bu. [Madenin yeniden faaliyete geçeceği haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 23 Eylül 2022 – İftiralar yüzünden kapatılmıştı neyse ki geç olmadan açılıyor [Madenin yeniden faaliyete geçeceği haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

Troll’lerin siyanür sızıntısı sonrası attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki (altta), Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (altta), Tweet-5 arşiv linki, Tweet-6 arşiv linki, Tweet-7 arşiv linki (altta) (Soldan sağa).

  • 10 Ekim 2022 – Siyanür miyanür beni ilgilendirmez ülkeye para lazım para herşey pahalı [Siyanür sızıntısını yalanlayan bir video yayınlayıp tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle TRT hakkında yapılan suç duyurusu haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 11 Ekim 2022 – Bolgedekiler madenin bize yararı çok diyor köy halkı ve İliç halkı açılmasına çok sevindi [Fırat Nehrine siyanür sızmasının tarıma olumsuz etkiler yapabileceğini söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 15 Ekim 2022 – İyi de sızıntı olmadığı testlerle belirtimedi mi [Siyanür sızıntısını yalanlayan bir video yayınlayıp tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle TRT hakkında yapılan suç duyurusu haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 28 Ekim 2022 – Doğayi bu kadar düşünüyorsanız araç kullanmayın sigara kullanmayın balık yemeyin et süt bunları tüketmeyin bunlarda doğanin bir parçası tabi başarabilirseniz [Çöpler Altın Madeni’ne karşı yapılmış bir eyleme cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 29 Ekim 2022 – Bu maden kapanırsa dışa bağımlılık artar bu sebepten maden ülkemizin ekonomisine faydalı [Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması çağrısı yapan bir tweet’e cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 29 Ekim 2022 – Maden açıldı siyanür olmadığı kanıtlandı İliçliler mutlu işlerine döndüler [Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması çağrısı yapan bir tweet’e cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 29 Ekim 2022 – Raporlara doğru ki açmışlar işte tekrardan [Çöpler Altın Madeni’nin yeniden faaliyete geçtiği haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 3 Kasım 2022 – Ee yani? Sızıntı olmamış [Şirket açıklamalarında siyanür sızıntısı tanımlamasına yer verilmediğini vurgulayan Çiğdem Toker yazısına cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 15 Kasım 2022 – Zaten sızıntı falan da olmamış sorun yok yani [TTB’nin suç duyurusuna takipsizlik kararı verilmesi hakkındaki habere cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

  • 26 Kasım 2022 – Ülkemizin altın yatakları ile dolu olduğunu öğrendik buda dünyadaki gücümüzü ortaya koyuyor çıkmalı ve gerçek şu ki madenler tamamen doğayı koruyor. [Çöpler Altın Madeni’ne tepki gösteren bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

  • 27 Kasım 2022 – Eminim yalan haber çıkaran operatör şimdi o madendw çalışmak için can atiyordur [Çöpler Altın Madeni’ndeki siyanür sızıntı alanında temizlik yapan bir kepçe operatörünün çektiği bir videoya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

  • 27 Kasım 2022 – En mantıklı karar alınmış [TTB’nin suç duyurusuna takipsizlik kararı verilmesi hakkındaki habere cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

  • 29 Kasım 2022 – İdda edilen gibi tonlarca sızıntı yok, zaten fırata sızıntı başlı başına yalan. [Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı duyurusuna cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

  • 30 Kasım 2022 – Yo avukatlık değilde milleti kandirmanız garip geldi elindeki telefon ve bilgisayar biraz kafam çalışırsa madenler sayesinde sahipsin ya onları kullanıp burda tweet atıpda burda madenlere sallanan biraz komik:)) [Madene karşı çıkan Kuzey Ormanları Savunması hesabının, Şirketin avukatı mısınız ifadesine cevap olarak] (Silinmiş tweet, arşiv linki)

Troll’lerin siyanür sızıntısı sonrası attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

Madene karşı çıkan Sedat Cezayirlioğlu’nu itibarsızlaştırmak için özel çaba harcadılar: “Yalancı, iftiracı, bu adamı dinlemeyin, rüşvet istiyor”

İliç’teki altın madenciliği faaliyetleri aslında kamuoyunda oldukça iyi tanınıyor. Bunun sebebiyse İliçli bir yurttaş olan Sedat Cezayirlioğlu. TCDD’de makinist olarak görev yaparken İliç’teki madenin kuruluşuna şahitlik eden Cezayirlioğlu, olası etkilerini anlayınca maden hakkında öğrendiklerini önce çevresiyle, sonra da kamuoyuyla paylaşmaya başladı ve zaman içinde Türkiye’de tanınan bir aktiviste dönüştü.

Yıllardır madendeki atık havuzunun tehlikelerinden bahseden, madenin Fırat Nehri’ne mesafesinin ortaya çıkardığı riskleri anlatan Cezayirlioğlu’nun uyarılarında haklı olduğu, hem 21 Haziran 2022’de hem de 13 Şubat 2024’te yaşanan olaylarla anlaşıldı.

Hem 21 Haziran 2022’deki sızıntıyı hem de 13 Şubat 2024’teki çökmeyi Türkiye kamuoyuna ilk duyuran Cezayirlioğlu’ydu.

Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen sızıntıları ve kazaları basının öğrenmesini sağlayan Cezayirlioğlu, doğal olarak troll ağının hedefi arasında. Troll’lerin maden hakkında çalışma başlattığı Temmuz 2022’den itibaren, Cezayirlioğlu farklı gerekçelerle troll’lerin tacizine uğradı. Troll’lerin Cezayirlioğlu hakkında oluşturmak istediği kanaatlerin merkezinde, Cezayirlioğlu’nun şahsi menfaat elde etmek için madene karşı olduğu fikri yer alıyordu.

Cezayirlioğlu hakkında troll ağından atılan tweet’lerin bir kısmı şunlar:

  • 20 Temmuz 2022 – Her şeyin bilgili kişisi o  [Sedat Cezayirlioğlu kaynak gösterilerek yapılan haberlere tepki gösteren bir tweet’e cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 24 Temmuz 2022 – Para mı istemiş ne gerçek mi bu firma vermemiş [Sedat Cezayirlioğlu’nun madende para istediğini, para alamayınca madenle mücadele etmeye başladığını ileri süren bir troll tweet’ine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 27 Temmuz 2022 – Babası arazileri satmış geçmişte sonra bu arazilerde altın çıkmış tabi bizim Sedat duyunca delirmiş gitmiş madene bana şunu verin bunu verin demiş madende aç avucunu yala demiş hakkındaki iddalar bu şekil deymis özetledim. [Anagold Madencilik firmasının Sedat Cezayirlioğlu hakkında yaptığı suç duyurusu haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 3 Ağustos 2022 – Eeee suç duyurusunda bulunmuşlar size siyanür miyanür yokmuş firma para vermedi diye cikarmisiniz bu haberleri öyle söylüyorlar [Çöpler Altın Madeni’ndeki bilirkişi keşfindeki usulsüzlükleri konu alan habere cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 7 Ağustos 2022 – Vali suçlu ,devlet kurumları suçlu bı bunu haklı önce maden şirketinden istediği Jeep istemiş ya buna nediyorsun. [Sedat Cezayirlioğlu’nun tehdit edildiğini açıklamasına cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 9 Ağustos 2022 – Bölge halkı maden sayesinde geliştirmelerini söylerken bu adam neden birden çıkıp bu tür iftira dolu açıklamalar yapar diye sordunuzmu hiç kendinize galiba babası arazileri satmış ordada altın çıkmış ola bilirmi? [Maden bölgesinde meydana gelebilecek bir depremin Türkiye’de tarıma olumsuz etki edeceğini söyleyen Sedat Cezayirlioğlu’na cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Troll’lerin Sedat Cezayirlioğlu hakkında attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki (altta), Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 2 Eylül 2022 – Zaten tipe bakılınca rüşvet istediği alamadığı ortada bu daha çok saldırır yalan haberlerle [Sedat Cezayirlioğlu’nun maden yönetiminden rüşvet istediğini ileri süren bir tweet’e yanıt olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 9 Eylül 2022 – Bu adam ne sallıyor ya kendini birde savunucu gibi gösteriyor şirketten para istemiş alamamış kudurmuş resmen [Maden bölgesinde meydana gelebilecek bir depremin Türkiye’de tarıma olumsuz etki edeceğini söyleyen Sedat Cezayirlioğlu’na cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 14 Eylül 2022 – Yardın edin çabuk sedatın rantı elden gidiyor !! Kendi cebi dolmayacak galiba ondan bu çırpınışlar herhalde [Sedat Cezayirlioğlu’nun konuk olduğu Veryansın TV yayınına cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 18 Eylül 2022 – Vay be bir tren makinisti ülkemizdeki bilim adamlarından daha bilgili öylemi? Bir maden nasıl işler çıkarma maliyeti nedir çıktıktan sonra % kaç maden çıkarsa kurtarır nekadar enerji harcanır çıkarılırken, maden yasasının yaptırımları ve bölge halkı ve bölgeye destek Sedat bilir. [Sedat Cezayirlioğlu’nun İliç’teki altın madenciliği faaliyetlerine verilen iznin tekrar gözden geçirilmesi çağrısına cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 20 Mart 2023 – Bu kadar bilim adamları tehlike yok derken bir köylünün lafına mı bakıyor acaba bana göre de böyle bir tehlike yok. [Cüneyt Özdemir’in konuğu olan Ümit Özdağ’ın İliç’teki altın madenciliği faaliyetleri hakkındaki değerlendirmelerine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 27 Mart 2023 – Videoyu çeken adamı araştırdınız mı hakkında iftiradan dava açılmış söyledikleri asılsız çıkmış [Sedat Cezayirlioğlu’nun çektiği bir videoyu paylaşan tweet’e cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 5 Nisan 2023 – İşin içinde bu sedat varsa biraz mesafeli olmak lazım [Eko Eko Eko belgeselinde Sedat Cezayirlioğlu’nun demeçlerine cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 29 Nisan 2023 – Bu adam İliçi karıştırıp İstanbul’a kaçmış, sürekli madenler hakkında algı yarattığı için halk istemiyormus ilçede [Sedat Cezayirlioğlu’nun tehdit edildiğini açıklamasına cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Troll’lerin Sedat Cezayirlioğlu hakkında attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).

Troll’lerden Cezayirlioğlu’nu milletvekili adayı gösteren Zafer Partisi ve Ümit Özdağ’a: “Sizin yaptığınızı düşman yapmazdı”

Sedat Cezayirlioğlu hakkındaki kapsamlı kampanya, Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden milletvekili adayı olduğu 2023 Genel Seçimleri’ne de uzandı.

Cezayirlioğlu İliç’teki altın madenciliği çalışmalarının risklerini ve madende bir felaket yaşanması halinde olabilecekleri anlatabilmek için yıllar boyu siyasi partilerle görüşmeler yaptı. Siyasi partilerden pek de karşılık bulamayan Cezayirlioğlu, en ciddi ilgiyi Ümit Özdağ ve Zafer Partisi’nden gördü. İliç’e şahsen gelen Özdağ’ın desteği sonrası Cezayirlioğlu Zafer Partisi’ne katıldı ve 2023 Genel Seçimleri’ndeyse partinin İstanbul milletvekili adayları arasında yer aldı.

Troll’ler, madene karşı mücadelesini parlamentoda sürdürme niyetindeki Cezayirlioğlu ve onu milletvekili adayı yapan Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Ümit Özdağ’ı Nisan 2023’ten itibaren hedef aldı. Cezayirlioğlu’nun İliç ve Erzincan’da foyasının ortaya çıktığını, bu yüzden Erzincan yerine İstanbul’dan milletvekili adayı olduğu söylemini işleyen troll’ler, Zafer Partisi, Özdağ ve Cezayirlioğlu’na, “Düşman sizin yaptığınız algıyı yapmazdı” diye seslendi.

2023 Genel Seçimleri öncesinde troll ağının Ümit Özdağ, Zafer Partisi ve Sedat Cezayirlioğlu hakkındaki tweet’lerinin bazıları aşağıdaki gibi:

  • 5 Nisan 2023 – Siyasi partilerin aslını bilmeden birilerini kahraman etmeye çalışmalarını anlamiyorum İliç olayları dediği gibi çıkmadı siyanür bulunmadı ama zafer partisi bu adamı kahraman yapmaya çalışıyor ilginç [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olmasını duyuran bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 11 Nisan 2023 – Neden İstanbul’dan oldu neden Erzincan dan değil çünkü Erzincan halkı bu adama bir oy bile vermez İstanbul insanı asla vermez. [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olduğunu duyuran Ümit Özdağ’a cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 12 Nisan 2023 – Neden Erzincan dan aday olması çünkü Erzincan hakkı ona inanmadığı içi. Olabilir mi söylediği herşeyi yalan çıktı [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olduğunu duyuran Ümit Özdağ’a cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 12 Nisan 2023 – Amarok sedati da vekil yapmaya çalıştınız ya daha en diyeyim size önce koyluler neden amarok diyor neden sevmiyor onu anlatsin millete [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olduğunu duyuran Ümit Özdağ’a cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

Troll’lerin Sedat Cezayirlioğlu hakkında 2023 Genel Seçimleri öncesi attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 16 Nisan 2023 – Sana memleketin destek vermemiş İstanbul mu vericek siyanür var diye yalan atıp İliç halkını yoksullastirmak istedin [Sedat Cezayirlioğlu’nun milletvekili adaylığı hakkında çektiği bir videoya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 16 Nisan 2023 – Bizlere bu insanı saf şekilde tanıtmaya çalışmayın biz neyin ne olduğunu bliyoruz İliç de madende çalışanların ekmeğiyle oynadı bu adam yalan söyleyerek [Sedat Cezayirlioğlu’nun milletvekili adaylığına destek veren bir tweet’e yanıt olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 18 Nisan 2023 – ikiniz de özelliği aynı ülkeyi ve madenlerimizi karalamak, düşman sizin yaptığınız algıyı yapmazdı [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olduğunu duyuran Ümit Özdağ’a cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 23 Nisan 2023 – Size destek veren Erzincanda çıkmadı ki İstanbula gittiniz madenler üzerinden algı yaptığınızı halk biliyor çünkü [Sedat Cezayirlioğlu’nun milletvekili adaylığına destek veren bir tweet’e yanıt olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 27 Nisan 2023 – Bi de vekil yapmaya çalışıyorlar bu iftiracılaru [Maden hakkındaki bir suç duyurusuna verilmiş takipsizlik kararını paylaşan tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Tacizden bunalan Cezayirlioğlu’nun sözleri troll’lere koz verdi

Troll hesaplar Sedat Cezayirlioğlu’nu itibarsızlaştırmanın yaratıcı yollarını da buldular. Temmuz 2022’den itibaren sürekli troll hesapların tacizine uğrayan Cezayirlioğlu, troll’lerin beklediği fırsatı Eylül 2022’de verdi. Çöpler Altın Madeni hakkındaki bir haberi paylaşan Twitter kullanıcısına, “Sedat iddialarda bulunuyor ama doğru mu hiç baktınız mı? Bugüne kadar söylediği her kelime yalan çıktı” tweet’ini yazan bir troll hesaba Cezayirlioğlu, “Bakanlığın, jandarmanın, şirketin kendi açıklamaları dahil hepsini rulo yap. Sana lazım olur” cevabını verdi.

Troll’ler Cezayirlioğlu’nun 14 Eylül 2022 tarihli ifadelerinin ekran görüntüsünü alıp hemen aynı gün bu ekran görüntüsünü Çöpler Altın Madeni’ni eleştiren kullanıcılara göndermeye, Sedat Cezayirlioğlu’nun “sapıkkadınlara küfreden ve dedikleri yalan çıkan bir adam” olduğunu söylemeye başladı.

Troll’ler, Cezayirlioğlu’nun İstanbul’dan milletvekili adayı olması sonrasında da ilgili yazışmanın ekran görüntüsünü kampanya tweet’lerinin altında sık sık hatırlattı. 

Troll’lerin Sedat Cezayirlioğlu hakkında 2023 Genel Seçimleri öncesi attığı tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 14 Eylül 2022 – Sedat iddalarda bulunuyor ama doğrumu hiç baktınız mı bu güne kadar söylediği her kelime yalan çıktı [Gerçeğe aykırı bilirkişi raporu oluşturulduğu iddiasıyla bilirkişiler hakkında bulunulan suç duyurusu hakkındaki habere cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 14 Eylül 2022 – suç duyurusunda bulunan Sapık Sedat mi kadınlara nasıl konuştuğu burda bir kadina bu şekilde  hakaret edemez resmen sapıklık bu ceza alsın [Gerçeğe aykırı bilirkişi raporu oluşturulduğu iddiasıyla bilirkişiler hakkında bulunulan suç duyurusu hakkındaki habere cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 16 Eylül 2022 – Bu adam sapik ya kadınlarla nasıl konuşuyor [Sedat Cezayirlioğlu ve avukat İsmail Hakkı Atal’ın İliç’teki yargı süreci konusundaki bir videosuna yanıt olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 26 Nisan 2023 – Gerçek mi bu yo artık bir kadına argo manası belli olan bir kelime kullanmış bu adam MV adayı partiniz kadınlara bu şekilde bakıyor belliki [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olmasını duyuran bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 26 Nisan 2023 – Kendisine inanmayan herkese küfreden bu adamı aday göstermek nekadar doğru ayrıca kendisi hakkında burda bir çok iddia varken madenden Amarok jeep istemiş bir çok şey bunu soran herkese özellikle kadınlara küfreden bu adam partinizin de hangi fikirde olduğunu gösterir üzücü. [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olmasını duyuran bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 2 Mayıs 2023 – Bu adam hep böyle kendisiyle aynı düşünmeyen herkese hakaret etmekten geri durmuyor. [Sedat Cezayirlioğlu’nun Zafer Partisi’nden İstanbul milletvekili adayı olmasını duyuran bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Deprem olmadan kendiliğinden yıkılan maden için troll’ler, “Hiç duydunuz mu depremde bir madenin yıkıldığını?” demiş

Troll ağı Twitter’da, Çöpler Altın Madeni hakkındaki en kapsamlı çalışmalarından birini, 6 Şubat 2023 depremi sonrasında gerçekleştirdi.

11 kenti etkileyen depremler sonrasında, bilhassa Prof. Dr. Naci Görür’ün, Erzincan’ı da ilgilendiren “Yedisu Fayında hareketlilik” uyarısı yapması üzerine, Çöpler Altın Madeni tekrar gündeme geldi.

Ovacık Fay Hattı Munzur segmenti üzerine kurulmuş Çöpler Altın Madeni’nin depremde zarar görebileceği ve hem kurulu olduğu İliç’te hem de kıyısında bulunduğu Fırat Nehri ile havzasında büyük bir ekolojik felakete yol açabileceğinden endişelenen vatandaşların sosyal medya paylaşımlarına troll hesaplar üşüştü.

Çöpler Altın Madeni’nin depremde zarar görebileceği endişelerine troll hesaplar,

  • Ülkenin her yeri deprem bölgesi,
  • Bölgede fay hattı yok. ÇED Raporunda her şey öngörüldü,
  • Zemin etütleri yapıldı,
  • Siyanür barajı diye bir şey yok, bölgede siyanür de bulunmuyor,
  • Deprem yüzünden algı yapıyorsunuz,
  • Depremde yıkılmış bir maden duydunuz mu hiç?

gibi yanıtlar verdi.

Troll’lerin sağlam zemine kurulu olduğunu iddia edip, “Depremde yıkılmış bir maden duydunuz mu hiç?” sözleriyle savunduğu madenin yığın liçi alanı, 13 Şubat 2024’te herhangi bir deprem meydana gelmeksizin kendiliğinden yıkıldı.

Madeni etkileyebilecek bir depremden endişelenen Twitter kullanıcılarına troll’lerin verdiği yanıtların bazıları şöyle:

  • 25 Ekim 2022 – Yani ülkenin heryeri deprem bölgesi hayatımızdan herşeyi çıkaralım nedersiniz olurmu vazgeçe bilcekmisiniz [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğunu söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 13 Mart 2023 – Bu maden 10 şiddetinde deprem olsa hiç birşey olma bölgede hiç bir fay hatti yok buranin projesi en ufak ayrıntıya kadar hesaplanarak yapıldı ÇED raporu hazırlanırken bakanlık bütün incelemelerde bulundi ve ona göre çed verdi  son teknolojilerle yapıldı bu tesis [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğunu söyleyen Sedat Cezayirlioğlu’na cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 18 Mart 2023 – Amarok Sedat tekrar çıkmış pistlere bu madende böyle seyler varsa neden madeni kendileri işletmek istemiş bunlarin dediklerine inananları anlamıyorum [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğunu söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 23 Mart 2023 – Hiç duydunuz mu deprem de bir madenin yikildigini veya zarar gordugunu Adıyaman’da da maden var maraşta da ama madenlere birsey olmadı neden biliyormusunuz bu madenler en üst düzeyde önlemler alınıyor dünya standartlarında denetimlere ugruyorlar biraz araştırın [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğunu söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Troll’lerin Çöpler Altın Madeni’nde deprem riski olmadığını iddia ettiği tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki (altta), Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki, Tweet-5 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 25 Mart 2023 – Çed raporunda bir çok inceleme risk bilimsel veri ele alınarak veriliyor bu sebepten bu işletme herşekilde önlemlerini almış zemin etüdü yapılmış bir tesis depremde zarar gorucegini düşünmüyorum [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğu haberini paylaşan bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 27 Mart 2023 – Açıklama yaptılar herhangi bi sorun yomuş [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğu haberine cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 4 Nisan 2023 – Ne madenmis ya herkes peşine düşmüş yalan yanlış haber yapıyorlar sürekli gündeme getirmeye çalışıyorlar resmi kurumlar inceleme yapıp durumun iyi olduğunu ve söylentilere inanmamamiz gerektiğini söylediler [Ümit Özdağ’ın Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerinde oluşu uyarısını paylaşan bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 5 Nisan 2023 – Denetimler yapılmış [Erzincan’daki fay hattı ile Çöpler Altın Madeni ilişkisinin değerlendirildiği bir TV yayın kesitine cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 8 Nisan 2023 – Dünyada hangi madende siyanür kullanılıyorda burda kullanılsın. [Yedisu Fayı ve Çöpler Altın Madeni hakkındaki bir tweet’e cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 13 Nisan 2023 – Hiç birşey olmaz oralar çok sağlam yerde merak etmeyin insanları korkutmayin bence siyanür var diye bölge halkını gaza getirmeyin kanıt sunun [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğunu söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Troll’lerin Çöpler Altın Madeni’nde deprem riski olmadığını iddia ettiği tweet’ler. Tweet-1 arşiv linki, Tweet-2 arşiv linki, Tweet-3 arşiv linki, Tweet-4 arşiv linki (Soldan sağa).

  • 20 Nisan 2023 – İliçte siyanür barajı diye birşey yok yaa. Biri çıktı yalan yanlış iddalarda bulundu kimsede araştırmadan inandı. Bırak barajı bölgede bile siyanür bulunmuyor [Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerine kurulu olduğunu söyleyen bir kullanıcıya cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 21 Nisan 2023 – Arkadaşlar çed raporu bir çok inceleme den geçip veriliyor bütün olasılıklar düşünülüp kuruluyor bu tesislern [2020 Elazığ depremi sonrasında, İliç’teki de dahil, altın madenlerinin depremlerden etkilenebileceğini söyleyen bir tweet’e yanıt olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 23 Nisan 2023 – Sizlerin hiçbir yerde ülkenin yararına bir yazı paylaştığınızi görmedim, siyaseti madenler üzerinden yapmayın    dedikleriniz doğru değil çünkü raporlari okuyun [Elazığ’da meydana gelen bir depremden hareketle, Erzincan’daki fayın Çöpler Altın Madeni’nin altından geçtiği uyarısını yapan bir kullanıcıya cevap olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 24 Nisan 2023 – Deprem oldu ya şimdi her yerde deprem olur o olur bu olur algidi yapılıyor [2020 Elazığ depremi sonrasında, İliç’teki de dahil, altın madenlerinin depremlerden etkilenebileceğini söyleyen bir tweet’e yanıt olarak] (Tweet linkiarşiv linki)

Troll hesapların üşüştüğü bir tweet. Çöpler Altın Madeni’ndeki deprem riski hakkında Ocak 2020’de uyarı yapan bir tweet, önce Temmuz-Eylül 2022 döneminde troll’lerin dikkatini çekmiş. Troll hesaplar, 6 Şubat 2023 Depremi sonrasında tekrar tweet’e cevap yazmaya başlamış. Yukarıdaki ekran görüntüsünde görülen tüm cevaplar troll ağına dahil kullanıcılar tarafından atılmış.

Evaporatörler gündem olduğunda ve Lahey’e şikayet sonrasında da troll’ler çalıştı

Çöpler Altın Madeni’ne ait atık havuzlarında bir dönem kullanılan evaporatörler, 2022’deki siyanür sızıntısı ve 6 Şubat 2023 depremi sonrasındaki endişelerle birleşince, Mart 2023’te Türkiye gündemine girdi. Evaporatörlerin (buharlaştırıcı) atık havuzlarındaki ağır metalleri havaya püskürtüp atmosfere taşıdığını ileri süren sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı videolar viral olunca, troll’ler meseleye müdahil oldu:

  • Endişeye gerek yok bakanlık sürekli denetliyor sıkıntı olsa izin vermezler açıklamayı okuyun (Tweet linkiarşiv linki)
  • Eski bir video bakanlık denetiminde bu tesis ve şuan depreme bütün afetlere hazırlıklı bir tesis zaten deprem bölgesinde bir çok çalışanı arama kurtar ekibi profesyonelce enkaz çalışması yaptı (Tweet linkiarşiv linki)

 

Çöpler Madeni 2. Kapasite Artışı ÇED Raporu’nda evaporatör uygulamalarının anlatıldığı kısım (solda) ve evaporatörlerin Çöpler’de çalıştırıldığı dönemden bir görüntü.

  • 16 milyar ceza kesilip durduruldu bir çok araştırma yapıldı bütün önlemler alındıktan sonra denetlenip açıldı ve bilim insanları, ÇED raporu,mahkemece atanan bilirkişiler doğaya yada canlıya zarar verilmediği açıkladılar maden bu sızıntı nedeni ile iyileştirme ve önlemleri almış (Tweet linkiarşiv linki)
  • Sen galiba bakanlığın incelemeleri takip etmesin burda siyanür flan yok o birilerinin uydurması olduğu ortaya çıktı bence bakanlığın incelemelerine bak (Tweet linkiarşiv linki
  • Bu tesisi buraya gelişi güzel kurmadilar denetimler incelemeler yapıldı risk testi yapıldı olumsuz birsey görülmedi daha sonra tesisi yaptılar büyük yatirimlar da o dediklerinizi bin kere inceliyorlar emin olun (Tweet linkiarşiv linki)

İç hukuk yollarından ve idari başvurulardan sonuç alamayan Sedat Cezayirlioğlu ile avukat İsmail Hakkı Atal’ın İliç’teki madende meydana gelen siyanür sızıntısını, “insanlığa karşı suç işlendiği ve ekokırım” gerekçeleriyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, yani Lahey Adalet Divanı’na taşıması troll’lerin bir kez daha fazla mesai yapmasına yol açtı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuruya troll hesaplar, “Bu devlete ihanet ediyorsunuz”, “8 kg siyanür sızıyor ve 10 dakika içinde müdahale edilip sorun gideriliyor”, “Kime hizmet ediyorsunuz? Ülkeniz yok mu?” gibi sözlerle tepki gösterdi:

  • Zehirlenme falan hiç bi rapor yok (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Hangi mücadele aylarca bölgedeki insanların bir yalan algısı yüzünden işsiz kalmalarının mücadelesimi (Tweet linkiarşiv linki)
  • Belge varmı yoksa boş yapmayin bence (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Bunun yalan olduğunu kendiside biliyor, çünkü hiçbir siyasetçi bu primi kaçırmazdı dmeekki öyle birşey yok (Silinmiş tweet, arşiv linki)
  • Niye sizin ülkeniz yokmu ? Kime hizmet ediyorsunuz insan kendi ilçesindeki ülkesini görmemezlikten gelirmi, yeraltı kaynaklarını kötüler mi bakanlığın yaptığı açıklamalara rağmen yuhh size (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Yakında bu adamı dizi filmlerde de görürüz ünlü olmaya çalışan bir insan kendisi takipçi kasıyor (Tweet linkiarşiv linki)
  • 210 metrekup olduğunu nasıl anladınız çok merak ettim firata siyanür flan karışmadi hikaye o (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Bilirkişi raporunda Fırat nehrine karışmadığı ve bilim insanları tarafından da karışmadığı kanıtlandı yalan ve bu devlete ihanet ediyorsunuz. (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Siyanür karıştığı yalanlanmadı mı ya il sağlık müdürlüğü açıklama yapmıştı (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Birkaçyüz metre mi? Google haritadan bakrığında bile arada 4-5 km mesafe var (Silinmiş tweetArşiv linki)
  • Siyanür karışmadığı içşn  yargılanma falan olmaz (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Yalan bir kaç yüz metre değil 3,5 4 km mesafe var ikinci yalan sızıntı maden içinde oldu müdahale edildiği için tehlike arz etmedi not. (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 8 kg sızıntı oldu ve giderildi abartiklari kadar bişey yok (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • Benim okuduğum bilgiye göre 8 kg siyanür sızıyor ve 10 dakika içinde müdahale edilip sorun gideriliyor bakanlık raporlarında da var (Tweet linkiarşiv linki)

Çöpler Altın Madeni atık havuzu (Fotoğraf: Doğu Eroğlu)

Anagold’un genişleme planlarına karşı çıkanlar da troll saldırılarına uğradı

2010’dan itibaren İliç’te faaliyet gösteren Anagold Madencilik, son yıllarda bölgedeki başka madenlerden cevher getirip, Çöpler Altın Madeni’nde kırma elemeden geçiriyor ve siyanür liçi yöntemiyle bu madenlerden getirdiği cevherden de altın üretiyor. Örneğin Çakmaktepe Altın Gümüş Bakır Madeni projesi bunlardan biri. Çakmaktepe’den çıkarılan cevher, Çöpler’de işleniyor.

Ancak Çakmaktepe bu üretim sürecinin denendiği tek alan değil. Anagold’un ya da Anagold’la bağlantılı şirketlerin çevre il ve ilçelerde de sondaj çalışmaları bulunuyor.

Çöpler’de işlenebilecek maden kaynaklarını artırma çabası ve bu çabalara gelen itirazların da troll’lerin ilgi alanına girdiği görülüyor:

  • 11 Ağustos 2022 – Kimi neyi sokmuyosunuz neyin tehdidi bu devlet karar verir Dersim sadece sizin değil Türk milletinin Türk milletine yararlı bir proje ise devlette onay vermişse altın çıkarılır denetimi ve önlemini devlet alir ön yargılı olmayın [Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun, “Ne Anagold’u ne de Çalık’ı buraya sokacağız” açıklamasını içeren habere yanıt olarak] (Tweet linkiarşiv linki)
  • 13 Ağustos 2022 – Böylesi bir yalanı ortaya atmaktan biraz utanilmasi gereki hiç bir toprağı yok eden yok madenler tam tersi sizlerden daha fazla doğaya katkı sağlıyor bu tür yalanlar  ile mi siyasi ömrünüzü uzatcaksiniz Daha çok kısaltır sınız yalan dolanla yürümez aç maden yasasını oku. [Maçoğlu’nun altın madencilerine yönelik, “Bu işe başlamadan pılınızı pırtınızı toplayıp gidin” açıklamasını içeren habere cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)
  • 17 Kasım 2022 – Şimdi bu madenler olmasa o kamera olurmuydu yada elinizdeki tel gerçekler acıdır…. [Erzincan-Kemaliye’deki bir başka maden projesini yerel halkın protestosuna cevap olarak] (Silinmiş tweetarşiv linki)

Anagold Madencilik konuya ilişkin sorularımızı ilettik. Firma, bize yolladığı e-posta’da “Anagold Madencilik’in araştırmanıza yönelik herhangi bir açıklaması olmayacak” cevabını verdi.

Araştırmanın bir sonraki bölümü:

  • İtibar İşportada Bölüm-2: Dokuz işçinin kaybolduğu 13 Şubat 2024 İliç Maden Faciasının meydana geldiği gün, troll şebekesi kamuoyunu nasıl kasten yanıltmaya çalıştı?

    Bize destek olun

    Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

    Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.