Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakanlığa İliç itirazı: “Bakanlık siyanür sızıntısı miktarı konusunda bile şirketin beyanını esas alıyor, sızan siyanür 20 değil 210 metreküp!”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni hakkındaki yazılı açıklamasını Medyascope yayınlamıştı. Madendeki siyanür sızıntısı konusunda şirketin beyanını esas alan ve Anagold Madencilik şirketinin ileri sürdüğü “20 metreküp siyanürlü solüsyon sızdı” açıklamasını doğru kabul eden Bakanlığa itiraz, Avukat İsmail Hakkı Atal’dan geldi. Çöpler Altın Madeni’nde yapılan bilirkişi incelemesini hatırlatan Atal, “Bilirkişi raporuna göre, sızan siyanürlü bileşiğin gerçek miktarı şirketin beyan ettiği gibi 20 metreküp değil, 210 metreküp” diyor.

Erzincan’ın İliç ilçesinde, Fırat Nehri kıyısına kurulu Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran 2022’de siyanür sızıntısı meydana gelmiş, olayın ortaya çıkmasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı madenin faaliyetlerini durdurmuştu.

Şirket yaptığı ilk açıklamada, 20 metreküplük siyanür çözeltisinin toprağa karıştığını açıklamıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un yazılı soru önergesine 8 Eylül’de verdiği yanıt, sızıntı miktarı konusundaki tartışmayı yeniden başlattı.

CHP’li Öztunç’un Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen siyanür sızıntısı hakkındaki soru önergesini yanıtlayan Bakanlık, şirketin beyanını esas aldığını yaptığı açıklamada da gösterdi. Bakanlık açıklamasında siyanür sızıntısı miktarı hakkında, “Boru hattındaki solüsyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzeme toprak yüzeyden sıyrılarak geçirimsizliği sağlanan güvenli alana taşındığının tesis tarafından beyan edildiği ve proseste kullanılan yaklaşık 20 metreküp olduğu beyan edilen solüsyonun saha içine ve dışına aktığı tespit edilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Atal: “Siyanür sızıntısı 20 değil 210 metreküp”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yazılı yanıtında sızan siyanür miktarı konusunda şirketin beyanını esas almasına, İliç’teki altın madenciliği faaliyetlerine karşı çıkan Sedat Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal’dan itiraz geldi.

Sızıntının meydana geldiği 21 Haziran 2022 öncesinde açılan bir tespit davası kapsamında, 6 Temmuz 2022 tarihinde altın madeni sahasında yapılan keşif ve bilirkişi incelemesini hatırlatan Avukat İsmail Hakkı Atal, bilirkişi raporunda sızıntıya ilişkin yapılan değerlendirmeleri Medyascope ile paylaştı.

Sahada yapılan bilirkişi incelemesi sonrasında, raporun inşaat mühendisi bilirkişi tarafından hazırlanan bölümünde şu değerlendirme yapılıyor:

“Davaya konu alanda yapılan incelemede gece saatlerinde siyanürlü solüsyon akışı sağlayan 60 metreküp/saat kapasiteli 200 mm HDPE borunun bilinmeyen bir nedenle patlaması sonucu yaklaşık 3,5 saat süreyle solüsyonun membranlı saha içerisinde kontrolsüz bir şekilde aktığı…”

Avukat İsmail Atal’a göre, bilirkişinin boruların kapasitesini ve sızıntının süresini esas alarak yaptığı hesap uyarınca, yaklaşık 210 metreküp siyanürlü solüsyonun toprağa karışmış olması muhtemel.

Bakanlık açıklamasındaysa yetkililer kendileri herhangi bir tespitte bulunmaksızın, şirketin beyan ettiği 20 metreküplük sızıntıyı doğru kabul ediyor.

Atal’a göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) gibi kamu kurumları, kamu görevlisi gibi değil, maden ve enerji şirketlerinin memurları gibi davranıyor:

İstedikleri an ruhsat ve izinleri iptal etme yetkileri var. Yasal olarak bu mümkün. Ama yasanın verdiği görevi yerine getirmiyorlar, yetkilerini kullanamıyor ya da kullanmıyor ve sürekli bizler devlet kurumlarına dava açmak zorunda kalıyoruz. Siyanür sızıntısından sonra İliç’te faaliyetleri geçici olarak durdurma kararını da, yasaları uygulamak için istekli olduklarından değil, kamuoyunda oluşan infial nedeniyle aldılar.

İliç Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2022/14 değişik iş sayılı dosyasında, bizim katılmadığımız keşifte bilirkişi raporuyla patlayan borunun debisinin saatte 60 metreküp olduğu, böylece akan siyanürlü, yani zehirli bileşiğin gerçek miktarının şirketin beyan ettiği gibi 20 metreküp değil, 210 metreküp olduğu ortaya çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.