Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM üyeliğine Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar seçildi: AKP’de yöneticilik yapan ve aday adayı olan Yaşar, HDP’ye kapatma davasında belirleyici olacak

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın 31 Ocak’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle bugün (19 Ocak) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) seçim yapıldı. Genel Kurul’daki oylamada, en çok oyu alan Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, AYM’nin yeni üyesi olarak seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) il yöneticiliği yapan ve Çorum’dan milletvekili aday adaylığı olan Yaşar, 12 yıl süreyle bu görevi yürütecek ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik kapatma davasında belirleyici olacak.

AYM üyeliğine Yaşar seçildi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından AYM üyeliği için düzenlenen seçimde Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar 18,  Diyarbakır Barosu üyesi Avukat Zülal Erdoğan Bilal 13 ve Erzurum Barosu Başkanı Talat Göğebakan 11 oy almıştı. Bu üç adayın ismi TBMM Başkanlığı’na gönderildi. TBMM Genel Kurulu’nda bugün yapılan oylamada AYM’nin yeni üyesi Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar oldu.

Üçüncü turda seçildi

İlk turda Kenan Yaşar 282, Zülal Erdoğan Bilal 104 oy ve Talat Göğebakan 25 oy aldı. Bir boş oy çıkarken yedi oy da geçersiz sayıldı. İkinci tur oylamada ise Yaşar’a 284, Bilal’e 108 ve Göğebakan’a 22 oy çıktı. Bu turda da nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için üçüncü tura geçildi. Üçüncü turda 302 oy alan Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, AYM üyesi seçildi. Zülal Erdoğan Bilal ise 99 oyda kaldı.

HDP davasında belirleyici olacak

Yaşar’ın AYM üyeliğine seçilmesi HDP kapatma davası için de önem taşıyor. Mevcut 15 üyeden dokuzu oylamalarda ağırlıklı olarak iktidara yakın oy kullanırken, altı üye genellikle muhalif davranıyordu. AYM üyeliği sona eren Akıncı da bu muhalif üyeler arasında yer alıyordu. AKP’den milletvekili aday adayı olan Yaşar’ın seçilmesiyle AYM’de denge 10’a beş iktidar lehine döndü. Bu da HDP kapatma davasında belirleyici olacak. Kapatma davalarında, kapatma yönünde karar çıkması için üçte iki çoğunluk, yani en az 10 üyenin oyu gerekiyor.

AKP il yöneticiliği yaptı ve aday adayı oldu

Kenan Yaşar, 1971 yılında Çorum’un Mecitözü ilçesinde doğdu. Ortaokulu ve liseyi İskilip ilçesinde okuyan Yaşar, 1987’de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tapu Kadastro bölümüne kayıt yaptırdı ve 1989’da mezun oldu. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptıran Yaşar, 1994’te de buradan mezun oldu. 26 yıldır Çorum’da avukatlık yapan, Çorum Barosu’nda genel sekreterlik görevinde bulunan Yaşar, iki dönemdir de baro başkanlığı görevini sürdürüyordu. Daha önce AKP il yöneticiliği de yapan Yaşar, milletvekili aday adayı olmuş ancak aday gösterilmemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.