Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Golden State Warriors’ın ortağından tepki çeken Uygurlar açıklaması: “Benim de birçok ABD’linin de umrunda değil”

NBA takımlarından Golden State Warriors’ın ortaklarından biri milyarder iş insanı Chamath Palihapitiya’nın Uygurlar’a yönelik açıklaması büyük tepki topladı. Palihapitiya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Uygurlar’a yönelik tavrının tartışıldığı podcaste katıldı. Palihapitiya bu sırada, kendisinin ve birçok ABD’linin Uygur sorununu “umursamadığını” söyledi.

Milyarder iş insanı Chamath Palihapitiya, Uygurlar ile ilgili açıklamarıyla büyük tepki topladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Uygurlar’a yönelik tavrının tartışıldığı podcastte Palihapitiya, kendisinin ve birçok ABD’linin Çin’deki Uygur sorununu “umursamadığını” söyledi.

Chamath Palihapitiya

Palihapitiya, katıldığı podcastte Başkan Biden’ın Çin’in Sincan bölgesindeki Uygurlar’a yönelik hak ihlallerine tepki olarak ticarette “zorla çalıştırma” yasağını onaylaması hakkındaki soruları yanıtlıyordu. Palihapitiya sorulara, “Dürüst olalım, Uygurlar’a ne olduğu kimsenin umurunda değil, tamam mı? Bunu gerçekten umursadığın için gündeme getiriyorsun. Ve bence umursaman gerçekten güzel ama… Geri kalanımızın umurunda değil. Sadece çok acı bir gerçeği söylüyorum” şeklinde yanıt verdi.

Tepkilerin ardından gelen açıklama: “Empati yapamadım”

Palihapitiya’nın açıklamaları sosyal medyada büyük tepki topladı.

Tepkilerin ardından ünlü iş insanı, yorumlarının “empatiden yoksun” olduğunu kabul etti. Palihapitiya sosyal medya hesabından açıklamasında, “Önemli konular önemli tartışmaları hak ediyor. Çin’de, Amerika Birleşik Devletleri’nde ya da başka bir yerde insan haklarının önemli olduğuna inanıyorum” diye yazdı.

Açıklama yeterli olmadı

Öte yandan Palihapitiya’nın açıklaması birçok kişiyi tatmin etmedi.

İnsan hakları avukatı Rayhan Asat sosyal medya hesabından, “İnsanlar özür dilediğinde ikinci bir şansı hak ediyorlar. Chamath’ın yorumu, Uygur toplumu için ne kadar incitici olduğunu bile kabul edemediği için bir özür olarak görmüyorum. Çin, şirket yöneticilerinin arkalarında olduğunu biliyor ve bu soykırıma devam edeceğini bilerek rahatlıyor.” diye yazdı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman & Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.