Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilerek koronavirüse yakalanan Çek şarkıcı Hana Horka hayatını kaybetti

57 yaşındaki Çek şarkıcı Hana Horka, bilerek koranavirüse yakalandıktan sonra hayatını kaybetti. Horka koronavirüs test sonucu pozitif çıktıktan sonra sosyal medya üzerinden durumunun iyi olduğunu söylemişti ancak bu paylaşımından iki gün sonra hayatını kaybetti.

Hana Horka

Horka’nın oğlu Jan Rek, kendisinin ve babasının virüse yakalanmasının ardından, annesinin ülkedeki bazı mekanlara girebilmek adına bağışıklık kazandığını gösteren aşı kartını almak için bilerek koronavirüse yakalandığını belirtti. 

Horka’nın aşısız olduğu belirtildi. 

İki doz aşılanan Rek ve babası Noel’de koronavirüse yakalanmıştı. Ancak Jan Rek, annesinin onlardan uzak durmamaya karar verdiğini, bunun yerine kendisini virüse maruz bırakmayı tercih ettiğini söyledi.

“İzole olması gerekiyordu fakat olmadı”

Rek basına verdiği demeçte, “Testimiz pozitif çıktığı için bir hafta izole olması gerekiyordu ama o hep bizimleydi” dedi.

Çekya’da sinemalar, barlar ve kafeler de dahil olmak üzere birçok sosyal ve kültürel mekana girebilmek için aşı olunduğunun veya yakın zamanda virüsü atlatmış olunduğunun kanıtı gerekiyor.

Rek annesinin daha az kısıtlama ile karşı karşıya kalmak için bilerek koronavirüse yakalandığını açıkladı. 

Jan Rek ve Hana Horka

Horka, en eski Çek halk müziği gruplarından biri olarak bilinen Asonance’ın üyesiydi. 

Horka, hayatını kaybetmeden iki gün önce sosyal medya üzerinden paylaşımında iyileştiğini belirterek, “Artık tiyatro, sauna ve konserler olacak” dedi. 

Horka hayatını kaybettiği pazar günü (16 Ocak) ise kendisini daha iyi hissettiğini ve yürüyüşe çıkmak için giyindiğini söyledi. Daha sonrasında Horka sırtının ağrıdığını belirtti ve yatak odasına uzandı. Rek annesinin ölümü ile ilgili açıklamasında, “Yaklaşık 10 dakika içinde her şey bitti. Boğularak öldü” dedi.

Komplo teorilerine inanmazdı

Jan Rek, aşısız olmasına rağmen, annesinin koronavirüs aşıları ile ilgili komplo teorilerine inanmadığını vurguladı. Rek açıklamasında, “Felsefesi, aşı olmaktansa koronavirüse yakalanma fikrinin daha mantıklı olduğuydu. Aşıların içinde mikroçip ya da onun gibi bir şey olduğuna inanmıyordu” dedi.

Rek annesinin hikayesini anlatarak başkalarını aşı olmaya ikna edebileceğini umduğunu belirtti. Rek basına verdiği demeçte, “Gerçek hayattan canlı örnekleriniz varsa, bu grafiklerden ve sayılardan daha güçlüdür. Rakamlara bakarak gerçekten sempati duyamazsınız” dedi. 

Çekya’da son durum

Çekya’daki koronavirüs vakaları çarşamba günü (19 Ocak) yeni bir günlük zirveye ulaştı ve 10,7 milyonluk nüfusta 28 bin 469 vaka bildirildi.

Çekya hükümeti son zamanlarda, çalışanlar ve okula giden çocuklar için zorunlu testler de dahil olmak üzere, vaka sayılarındaki artış ile mücadele etmek için yeni önlemler aldı. Testi pozitif çıkan ancak belirti göstermeyen kişiler için izolasyon süresi 14 günden beş güne düşürüldü.

Çekya’da toplam nüfusun yüzde 63’ü tam olarak aşılandı. Tam aşılanma oranının Avrupa Birliği (AB) genelinde ortalama yüzde 69 olduğu belirtildi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.