Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara JİTEM davası: Mahkeme, emniyete “Uzi”leri sordu

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, emekli yarbay Korkut Eken, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve eski özel hareket polisi Ayhan Çarkın’ın da yargılandığı 19 sanıklı Ankara JİTEM davasınının ikinci duruşması görüldü. Duruşma 22 Nisan’a ertelendi. Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak, 1994 yılı ve öncesinde tüm polis teşkilatı envanterinde Uzi marka silah bulunup bulunmadığının sorulması için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma kararının ardından Ankara JİTEM davasının ikinci duruşması (bugün) Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada sanıklardan Enver Ulu’nun SEGBİS yöntemiyle ifadesi alındı.

Kanun dışına çıkan herhangi bir şey yapmadığını savunan Ulu, “Ayhan Çarkın’ın ifadeleri, iftiradır. Ben hiçbir öldürme olayına katılmadım” dedi.

Mağdur avukatlarından Yusuf Alataş’ın sorusu üzerine Ulu, Çarkın ile aralarında husumet olmadığını ancak birbirlerini sevmediklerini söyledi.

Mahkeme emniyete “Uzi”leri sordu

Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak, 1994 yılı ve öncesinde tüm polis teşkilatı envanterinde Uzi marka silah bulunup bulunmadığını, bulunuyorsa silah/kovan balistik raporlarının sorulması için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Gelecek duruşma 22 Nisan’da yapılacak.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın sanıklarından eski özel harekat polisi, Susurluk davası hükümlüsü Ayhan Akça hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını kaldırmıştı.

90’lar ve “faili meçhul”cinayetler

Ankara JİTEM davasında sanıklar, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın eşi Savaş Buldan ve Buldan ile birlikte öldürülen iş insanları Hacı Karay ve Adnan Yıldırım, Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, iş insanı Behçet Cantürk, “Kumarhaneler Kralı” Ömer Lütfü Topal, avukat Medet Serhat, eski MİT görevlisi Tarık Ümit, avukat Faik Candan, avukat Yusuf Ekinci ile Metin Vural, Recep Kuzucu, İsmail Karaalioğlu, Hikmet Babata, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko ve Salih Aslan cinayetleri nedeniyle yargılanıyor.

Ağar-Eken-Şahin ve “Yeşil”

Davanın sanıkları arasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, eski özel harekat polisleri Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Nurettin Güven, Muhsin Korman bulunuyor.

Davanın sanıklarından, eski özel harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu, 20 Aralık 2021’de İstanbul-Kadıköy’de silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.