Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 878. haftasında: “İsmail Şahin nerede?”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 179. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. 878. haftanın moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan yaptı. Bu haftanın basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. Cumartesi Anneleri, 1996’da kaybolan İsmail Şahin’in akıbetini sordu, cezasızlığa karşı yüzleşme ve hesaplaşma çağrısında bulundu.

Babamı beklerken…

İsmail Şahin’in kızı Sibel Şahin, babasının Beyoğlu Belediyesi’nde işçi olarak çalıştığını, 18 Ocak 1996’da sabah erken saatlerde işe gitmek için evden çıktığını ve bir daha kendisinden haber alınamadığını anlattı. Annesi ve dedesinin her yere başvurduğunu ancak bir sonuç alamadığını belirten Şahin, “Ben de kardeşim de Galatasaray Meydanı’nda büyüdük. Elimizde babamın fotoğrafıyla güvercinleri kovalamayı oyun bildik. Annem babamdan haber alma umuduyla 19 yıl bekledi. Babamı beklerken pencerenin pervazına dayadığı dirsekleri nasır tuttu. Ama babamdan haber alamadan henüz 40 yaşında hayata gözlerini yumdu. Onu kanser değil, annemin de söylediği gibi, yaşadığı adaletsizlik öldürdü. Annemden dört yıl sonra da dedem Halil Şahin’i kaybettik. Şimdi de biz evlatları ve torunları olarak İsmail Şahin’in akıbetini öğrenmek istiyoruz” dedi.

Yüzleşme ve hesaplaşma çağrısı

Bu haftanın basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu.

878 haftadır inkâr ve cezasızlık siyasetine karşı gözaltında kaybetmelerle ilgili yüzleşme ve hesaplaşma çağrısında bulunduklarını dile getiren Ocak, “Geçmişte yaşanan ağır insan hakları ihlallerinin siyaset ve yargı eliyle unutulmaya terk edildiği koşullarda, geçmişin kuşakları aşarak bugünümüzü karartan gölgesini bilince çıkarmaya çalışıyoruz. 878. haftamızda ömürleri sevdiklerinin akıbetini öğrenmeye yetmeyen mücadele arkadaşlarımız Kiraz ve Halil Şahin’in bıraktıkları yerden soruyoruz: İsmail Şahin nerede?” dedi.

İsmail’in çalışma arkadaşlarının Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiklerinde Şahin’in elindeki süpürgesi ile birlikte ortadan kaybolduğunu söylediğini belirten Ocak, “Şahin ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in dört yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi. Aile, Beyoğlu Belediyesi’ne başvurdu. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusu yaptı. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak İsmail’in akıbetinin soruşturulmasını istedi” diye konuştu.

“Devlet kaybolan kişilerin akıbetini araştırmak ve açığa çıkartmakla yükümlüdür”

Başvurularından sonuç alamayan İsmail Şahin’in eşi Kiraz Şahin ve babası Halil Şahin’in kucaklarında iki çocuk, ellerinde İsmail Şahin’in fotoğrafıyla Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri’ne katıldığını aktaran Ocak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son nefeslerine kadar İsmail’den haber alma umutlarını hep canlı tuttular. 21 yaşında iki küçük çocuğuyla Galatasaray’a gelen Kiraz Şahin ve baba Halil Şahin’in ömürleri İsmail’den bir haber almaya yetmedi. 878. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: Devlet yalnız gözaltında kaybedilenlerin değil, ortadan kaybolan kişilerin de akıbetini araştırmak ve açığa çıkartmakla yükümlüdür. 26 yıldır İsmail Şahin’in kaybolması ile ilgili hareketsiz kalan adli makamları dosyada etkin bir soruşturma başlatmak için göreve çağırıyoruz. Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız’a, personelleri olan İsmail Şahin’in görev başındayken ortadan kaybolması ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak üzere Teftiş Kurulu’nu harekete geçirme çağrısında bulunuyoruz.”

“Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

Ocak, 878. haftada da adalet talebini yineleyerek, “Kaç yıl geçerse geçsin İsmail Şahin için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 179  haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.