Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’da koronavirüs kısıtlamaları geri geldi, Başbakan Ardern düğününü erteledi

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya genelinde etkisini göstermeye devam ediyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede dokuz Omicron vakası tespit edilmesinin ardından ülkede yeni kısıtlamalara gidileceğini duyurdu. Ardern, kısıtlamalar nedeniyle düğününü belirsiz bir tarihe ertelediğini de açıkladı.  

Yeni Zelanda’da Omicron varyantı görülen hastaların sayısındaki artış sebebiyle ülkede yeni kısıtlamalar uygulanacak. Önlemler gereğince birçok alanda maske takmak zorunlu hale gelecek ve kalabalıkların bir araya gelmesi sınırlanacak.  

Kasım ayında ülkenin bölgelerini aşılanma oranı ve vaka sayılarına göre kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere üç kısıtlama seviyesine ayıran “trafik ışıkları” modelini benimseyen Yeni Zelanda’da, tüm ülke en üst alarm seviyesi olan “kırmızı”ya geçecek.  

Bar ve restoran gibi işletmelerin kabul edebileceği kişi sayısı azaltılacak. Düğün gibi toplu organizasyonlarda da bir araya gelebilecek azami kişi sayısı 100 olacak.

“Binlerce Yeni Zelandalı’dan farkım yok”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, kısıtlamalar nedeniyle düğününü belirsiz bir tarihe ertelediğini de açıkladı. Kendisine düğününün ileri bir tarihe ertelenmesi ile ilgili duyguları sorulduğunda ise “Hayat böyledir” yanıtını verdi ve ekledi: 

Clarke Gayford ve Jacinda Ardern

“Salgın sebebiyle, en kötüsü sevdiğiniz biri çok hastayken yanında bulunamayan ve çok daha yıkıcı etkiler yaşayan binlerce Yeni Zelandalı’dan farklı değilim.” 

Mart 2020’den beri ülke sınırlarını yabancılara kapatan Yeni Zelanda’da 12 yaşından yüksek nüfusun yüzde 94’ü çift doz aşılı, tıbben üçüncü doz aşıyı olmaya uygun bireylerin ise yüzde 56’sı üçüncü doz aşısını yaptırdı.  

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.