Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Guardian’ın “Dünya futbolundaki en iyi 60 genç yetenek” listesi yayınlandı (1)

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, her yıl hazırladığı “Dünya Futbolunda En İyi Genç Yetenekler” listesini bu yıl da paylaştı. 2004 doğumlu en yetenekli 60 futbolcunun yer aldığı listede Türk futbolunun gelecek yıllarda çok şey beklediği Burak İnce ve Emre Demir de yer alıyor. Medyascope Spor Servisi olarak The Guardian’ın hazırlamış olduğu listeyi, sizin için derledik. Hem spor severleri hem de Football Manager veya FIFA oynayanları yakından ilgilendiren listeyi üç bölüm halinde okuyacaksınız. İlk bölümü bugün çıkan listenin ikinci bölümüne çarşamba (26 Ocak), üçüncü bölümüne ise cuma (28 Ocak) günü erişebilirsiniz.

Valentin Barco (Arjantin)

Kulüp: Boca Juniors 

Mevki: Solbek

Doğum tarihi: 23 Temmuz 2004

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Veinticinco de Mayo’da doğan Valentin Barco, Boca Juniors’un altyapısında yetişti. Barco, solbekte oynamasına rağmen teknik kapasitesi ile fark yaratıyor. Alt yaş kategorilerinde orta sahada da forma giyen Barco, kariyerini solbek olarak sürdürmek istiyor. Arjantinli gazeteci Juan Carlos Pasman, The Guardian’a verdiği demeçte oyuncunun son derece iyi serbest vuruş kullanabildiğinin altını çiziyor. Serbest vuruşlarda sol ayağı ile ”knuckle ball” (ölü yaprak vuruşu) adı verilen tarzı da başarı ile uygulayabilen Barco, Boca Juniors’un A takımı ile üç maça çıktı. Barco, Arjantin U17 takımının da önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Kızıl renkteki saçları ile hemen dikkatleri çeken Valentin Barco, gelecek yıllarda adından çok söz ettireceğe benziyor. 

Valentin Barco’nun oynadığı maçlardaki performanslarından kesitler:

https://www.youtube.com/watch?v=RNpDnwSBbz0

Luka Romero (Arjantin)

Kulüp: Lazio

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 18 Kasım 2004

Arjantinli bir ailenin çocuğu olarak Meksika’da doğan Luka Romero, üç yaşında İspanya’ya taşınmak zorunda kaldı. Akranlarına göre profesyonel dünyaya daha erken atılan Romero, sağ ayağını kullanmasına rağmen ”Yeni Messi” olarak anılıyor. Saç modeli ve fiziksel özellikleri ile Messi’yi andıran ve Real Mallorca tarafından transfer edilen genç yetenek, orta sahanın her bölgesinde oynayabiliyor. Romero, aynı zamanda 2020 yılının Haziran ayında henüz 15 yaşındayken LaLiga’da ilk maçına çıktı. Futbol kamuoyuna adını duyurmaya başlayan Luka Romero, 2021-2022 yaz transfer döneminde Serie A ekiplerinden Lazio’ya transfer oldu. ”Yeni Messi’, Spezia’ya karşı oynanan lig maçında ise 81. dakikada oyuna dahil oldu. Gazeteci Juan Carlos Pasman’a göre Arjantin 15 Yaş Altı Milli Takımı’nda top koşturan Romero’nun hangi milli takımı seçeceği ise henüz netleşmiş değil. 

Luka Romero’nun kariyerinden kesitler:

Joshua Rawlins (Avustralya)

Kulüp: Perth Glory

Mevki: Sağbek

Doğum tarihi: 23 Nisan 2004

Perth Glory altyapısından yetişen Joshua Rawlins, sağbek mevkisinde oynuyor. The Guardian’ın Avustralya’daki spor editörü Emma Kemp, Rawlins’in savunmadaki yetenekleri ile defans bölgesinin her mevkide adından söz ettirebileceğini düşünüyor. 16 yıl, 272 gün ile 2020-2021 sezonunda Perth Glory forması giyen Joshua Rawlins, Avustralya Ligi’nde sahaya çıkan en genç futbolcu olarak tarihe geçti. Avustralyalı oyuncu, Asya Şampiyonlar Ligi’nde forma giyen en genç oyuncu olma unvanının da sahibi. 

Mohamed Toure (Avustralya)

Kulüp: Adelaide United

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 26 Mart 2004

Gine doğumlu Avustralyalı forvet Mohamed Toure, Adelaide menajeri Carl Veart tarafından ”zirveye çıkabilecek bir oyuncu” olarak tanımlanıyor. The Guardian’ın Avustralya’daki spor editörü Emma Kemp’in aktardığına göre Toure, saatte 36 km/s hıza kadar ulaşabiliyor. Genç yetenek, bu yüzden sahada süre aldığında hızını kullanarak fark yaratmayı tercih ediyor. Mohamed Toure, 2020 yılının Şubat ayında 15 yıl, 326 günlükken fileleri sarsarak Avustralya Ligi’nde gol atan en genç futbolcu olmayı başardı. Bu sezon çoğunlukla yedek kulübesinden oyuna dahil olan Toure, şu ana kadar beş maçta forma giydi. 

Adelaide United’ın Mohamed Toure için hazırladığı video:

Luka Reischl (Avusturya)

Kulüp: FC Liefering

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 10 Ocak 2004

Red Bull Salzburg akademisinin dünya futboluna kazandırdığı yeni yetenek Luka Reischl, Avusturya’da kendini göstermeye şimdiden başladı. Santrfor bölgesinde oynayan Reischl, 2020-2021 sezonunda Salzburg’un akademisinden FC Liefering’e kiralandı. Genç yetenek, bu takımda çıktığı 22 karşılaşmada yedi gol kaydederek dikkatleri üstüne çekti ve yeniden Red Bull Salzburg’a döndü. Ancak Manchester City ve Tottenham’ın da ilgilendiği Luka Reischl, geçen sezonki çıkışını bu sezon tekrarlayabilmiş görünmüyor. Reischl, 2021-2022 sezonunda Salzburg ve Leipzig’e oyuncu yetiştirmek için kullanılan Liefering’e döndü. 17 yaşındaki santrfor, bu sezon 12 maçta üç gol atabildi.

Pierre Dwomoh (Belçika)

Kulüp: Royal Antwerp

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 21 Haziran 2004

Genk altyapısından çıkan Pierre Dwomoh’un kariyeri çalkantılı başladı. 17 yaşındaki orta saha, 2020-2021 sezonunda Genk’in A takımında forma şansı buldu. Ancak 21 yaş altı takımının teknik direktörü Hans Somers ile yaşadığı problemin faturası ağır oldu. Kadro dışı bırakılan Dwomoh, yaz transfer döneminde Royal Antwerp’e 2 milyon euro karşılığında transfer olmayı tercih etti. Antwerp’te yeni bir sayfa açmayı planlayan Pierre Dwomoh, 1 metre 87 santimlik boyuna rağmen kadife bilekleri ile fark yaratıyor. Dwomoh’un oyun stili ise Fransız yıldız Paul Pogba’ya benzetiliyor.

Pierre Dwomoh’un kariyerinden kesitler:

Romeo Lavia (Belçika)

Kulüp: Manchester City

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 6 Ocak 2004

Anderlecht’in yetiştirdiği Romeo Lavia, 2020 yazında bedelsiz şekilde Manchester City’ye transfer oldu. Belçikalı yeteneğin bu tercihi, Anderlecht kulübünde tepkiye neden oldu. Ancak Lavia, gelişimini Manchester City’de sürdürmeyi tercih etti. İngiliz kulübünün eski kaptanı ve Anderlecht teknik direktörü Vincent Kompany, Laiva hakkında ”Genç bir oyuncu olarak City’de başarılı olmak için milyonda bir şansınız var ama Lavia yapabilir. Nadir bulunan bir yetenek” dedi. Rol model olarak Fernandinho ve Sergio Busquets’i belirleyen Romeo Lavia, savunmadan topu çıkarma konusunda bir uzman. Üçüncü bölgeye yaptığı sürpriz koşular ile dikkat çeken Lavia, her iki ayağını da kullanabiliyor.

Romeo Lavia’nın kariyerinden kesitler:

Aleksandar Kahvic (Bosna-Hersek)

Kulüp: Kızılyıldız

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 2 Ocak 2004

Aleksandar Kahvic, fiziksel özellikleri ile yaşıtlarından ayrılıyor. 1 metre 92 santim uzunluğundaki Kahvic, Bosna-Hersek futbolunun gelecek yıllarda Edin Dzeko’dan sonra yetiştirdiği en büyük santrfor olabilir. ”Sadece boyuma ve sağlam yapıma güvenmemek için elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Olabildiğince hareketli bir santrfor olmak için çok çalışıyorum” şeklinde konuşan Aleksandar Kahvic, Kızılyıldız forması ile bu sezon üç maçta forma giydi ve bu karşılaşmalarda toplam üç gol atarak adından söz ettirdi. 

Aleksandar Kahvic’in kariyerinden kesitler:

Angelo Gabriel (Brezilya)

Kulüp: Santos

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 21 Aralık 2004

Angelo Gabriel, Brezilya futbolunun son çıkardığı yeteneklerden. Henüz 16 yıl, dört ay ve 16 günlükken Santos forması ile San Lorenzo filelerini sarsan Angelo, Juan Carlos Cardena’nın 1962 yılından bu yana elinde tuttuğu Copa Libertadores tarihinin en genç golcüsü unvanını eline geçirdi. Ayrıca Angelo, Brezilya’nın en büyük efsanesi Pele’yi geride bırakarak Santos forması ile maça çıkan en genç ikinci oyuncu oldu. Neymar, Robinho ve Rodrygo gibi yıldızları futbol piyasasına süren Santos, Angelo Gabriel’den de çok umutlu. Angelo’nun oyun tarzı da bu isimlere benziyor.

Angelo Gabriel’in kariyerinden kesitler:

Matheus Nascimento (Brezilya)

Kulüp: Botafogo

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 3 Mart 2004

3 Mart 2004 tarihinde dünyaya gelen Matheus Nascimento’nun lakabı ”Küçük Cavani”. Uzun saçları ve oyun tarzı nedeniyle Uruguaylı yıldız Edinson Cavani’ye benzetilen Nascimento, 2015 yılından bu yana Botafogo’da forma giyiyor. ”Küçük Cavani”, bu sezon 15 karşılaşmada forma giydi ve fileleri bir kez sarstı. 

Matheus Nascimento’nun kariyerinden kesitler:

Savio (Brezilya)

Kulüp: Atletico Mineiro

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 10 Nisan 2004

Savio, herkesten farklı bir göz ile futbola bakıyor. ”Bugünlerde futbol biraz sıkıcı. Her şeyi değiştirmek ve oyuna daha fazla neşe getirmek istiyorum” diye konuşan Atletico Mineiro’nun genç yıldızı, idolünü Ronaldinho olarak belirledi. 2014 yılından bu yana Atletico Mineiro forması giyen Savio, o dönemdeki teknik direktör Jorge Sampaoli’nin tercihiyle A takıma yükseltildi. 

Savio’nun kariyerinden kesitler:

Vinicius Tobias (Brezilya)

Kulüp: Shakhtar Donetsk

Mevki: Sağbek

Doğum tarihi: 23 Şubat 2004

Oldukça yoksul bir ailede yetişen Vinicius Tobias, beş erkek kardeşi ile Sao Paulo’da büyüdü. 2006’dan bu yana bölgede bir sosyal projeyi yürüten ve 600’den fazla çocuğa yardım eden Renato Silva’nın Guardian’a verdiği demeçte Tobias ile ilgili anısını şu cümleler ile anlattı: “Maç sırasında aniden bayıldı. Ona ne olduğunu sordum? Hiçbir şey yemediği için aç olduğunu söyledi.” Ancak Vinicius Tobias’ın bu yoksul yaşantısı, 2016’da Internacional’a transfer olması ile değişti. Transferinin ardından futbolunda büyük gelişim kaydeden Tobias, 2021-2022 sezonu yaz transfer döneminde beş milyon euro karşılığında Shakhtar Donetsk’in yolunu tuttu. Vinicius Tobias, sağbekte oynamasına rağmen teknik özellikleri ile fark yaratıyor. 

Vinicius Tobias’ın kariyerinden kesitler:

Nikola Iliev (Bulgaristan)

Kulüp: Inter

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 6 Haziran 2004

Bulgaristan, Dimitar Berbatov’un ardından dünya futboluna yeni bir yıldız sunmaya hazırlanıyor. ”10” numara mevkisinde oynayan Nikola Iliev, ülkesinin Botev Plovdiv takımının 17 yaş altı kategorisinde çıktığı 11 maçta 15 gol atarak dikkatleri üstüne çekti. Ajax’ın gözdesi haline gelen Nikola Iliev, Manchester United’ın kendisi ile ilgilendiğini duyunca Hollanda kulübüne imza atmadı. Ancak Iliev’in Ajax’a transferi gerçekleşmeyince devreye Inter girdi. ”Her zaman büyük bir Avrupa kulübünde oynamayı hayal ettim ve bu hayal artık gerçek oldu” şeklinde konuşan Nikola Iliev, top sürme ve oyun kurma yetenekleri ile yaşıtlarından ayrılıyor. 

Nikola Iliev’in kariyerinden kesitler:

Jahkeele Marshall-Rutty (Kanada)

Kulüp: Toronto FC

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 16 Haziran 2004

Jahkeele Marshall-Rutty, Kanada’nın Alphonso Davies’ten sonraki en büyük yıldız adayı olarak dikkat çekiyor. Hızlı bir sağ kanat oyuncusu olan Marshall-Rutty, Toronto FC’de şimdiden forma giymeye başladı. Kanadalı futbolcu, bu sezon 12 karşılaşmada sahaya çıktı. 

Jahkeele Marshall-Rutty’nin kariyerinden kesitler:

Miguel Monsalve (Kolombiya)

Kulüp: Independiente Medellin

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 27 Şubat 2004

Kolombiyalı taraftarlar, James Rodriguez ve Radamel Falcao’nın ardından yeni bir yıldıza ”Merhaba” demeye hazırlanıyor. Küçük yaşlardan itibaren Independiente Medellin formasını terleten Miguel Monsalve, ”10” numara bölgesinde oynamayı seviyor. Kadife bilekleri ve hızıyla rakip savunmaların şimdiden korkulu rüyası haline gelen Monsalve, bu sezon takımı ile üç maça çıktı. 

Miguel Monsalve’nin kariyerinden kesitler:

Marko Brkljaca (Hırvatistan)

Kulüp: Hajduk Split

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 15 Temmuz 2004

Luka Modric, Ivan Perisic, Ivan Rakitic… Hırvatistan, futbol dünyasına yeni yıldız adayları sunmaya devam ediyor. Bu isimlerden biri olan ve Hajduk Split forması giyen Marko Brkljaca, kusursuza yakın ilk dokunuşu ve fiziksel özellikleri ile dikkat çekiyor. Juventus başta olmak üzere pek çok Avrupa kulübünü peşinden koşturan Brkljaca, savunma arkasına yaptığı sürpriz koşular ile fark yaratıyor.

Marko Brkljaca’nın kariyerinden kesitler:

Jeppe Kjaer Jensen (Danimarka)

Kulüp: Ajax

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 1 Mart 2004

16. yaş gününde AC Horsens forması ile Randers karşısına çıkan Jeppe Kjaer Jensen, Danimarka Süper Ligi’nde süre alan en genç futbolcu olarak kayıtlara geçti. Santrfor mevkisinde kısa süre içinde dikkatleri üstüne çeken Jensen, 2020 yılının Ağustos ayında Ajax’a transfer oldu.  

Jeppe Kjaer Jensen’in kariyerinden kesitler:

Maiky de la Cruz (Ekvador)

Kulüp: Liga de Quito

Mevki: Defans

Doğum tarihi: 13 Ağustos 2004

İngiltere Premier Lig’de Aston Villa’da uzun yıllar top koşturan Ulises De La Cruz’un yeğeni Maiky, üçlü savunma oynamayı tercih eden takımlarda bek özellikleri ile ön plana çıkacak gibi duruyor. Savunmanın yanı sıra bindirmeleri ile hücuma da katkı sağlayan Maiky de la Cruz, Liga de Quito forması ile ilk profesyonel maçına 17 yaşında çıktı.

Badredine Bouanani (Fransa)

Kulüp: Lille

Mevki: Forvet

Doğum tarihi: 8 Aralık 2004

Fransa 18 Yaş Altı Milli Takımı ile İspanya, Portekiz ve İsviçre’nin de yer aldığı bir turnuvada bir gol ve iki asistlik performansı ile yıldızlaşan Badredine Bouanani, teknik direktörler tarafından yardımcı forvet pozisyonunda değerlendiriliyor. Lille’nin alt yaş kategorilerinde düzenli olarak forma giyen Bouanani henüz A takımda süre alamadı. 

Mohamed El Arouch (Fransa)

Kulüp: Olimpik Lyon

Mevki: Orta saha

Doğum tarihi: 6 Nisan 2004

Olimpik Lyon ile profesyonel sözleşmeye imza atan Mohamed El Arouch, Fransa Milli Takımı’nın alt yaş kategorilerinde düzenli olarak forma giydi. Küçüklüğünden bu yana Olimpik Lyon taraftarı olan El Arouch, bu yüzden Paris Saint-Germain’in kendisine yaptığı transfer teklifini geri çevirdi. 8 numara pozisyonunda oynayan ve Juninho Pernambucano’yu idol olarak seçen El Arouch, serbest vuruş golleri ile dikkat çekiyor. 

Mohamed El Arouch’un kariyerinden kesitler:

Birinci bölüme buradan ulaşabilirsiniz:

https://medyascope.tv/2022/01/24/the-guardianin-dunya-futbolundaki-en-iyi-60-genc-yetenek-listesi-yayinlandi-1/

Kaynak: The Guardian

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.