Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, gazeteci Deniz Yücel’in açtığı davada Türkiye’ye 13 bin 300 euro para cezası verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci İlker Deniz Yücel’in Türkiye aleyhine yaptığı başvuruda ihlal tespit ederek, Türkiye’nin Yücel’e mahkeme masrafları da dahil 13 bin 300 euro tazminat ödemesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci Deniz Yücel’in Türkiye aleyhine yaptığı başvuruda kararını açıkladı. AİHM, Yücel’in 2017-2018 yılları arasında tutuklu yargılanması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlikle ilgili maddesi ve ifade özgürlüğünü garanti altına alan maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, Türkiye’nin Yücel’e mahkeme masrafları mahkeme masrafları da dahil 13 bin 300 euro tazminat ödemesine karar verdi.

Gerekçeli kararda Yücel’in makul bir neden olmadan gözaltına alındığı ve duruşma öncesinde tutuklu kaldığı belirtildi.

AİHM ayrıca, Yücel’in Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) yeterli tazminat almadığına karar verdi.

Ne olmuştu?

Almanya merkezli Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta adresinin hacklenmesi ile ilgili kaleme aldığı haberden ötürü 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmış ve “terör örgütü propagandası yapma” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” iddialarıyla 27 Şubat 2017’de tutuklanmıştı.

18 yıl hapis cezasıyla yargılanan Yücel, 2017-2018 yılları arasında Silivri Cezaevi’nde tutuklu kalmıştı. Yücel, 16 Şubat 2018’de serbest bırakılmıştı.

Deniz ve Dilek Yücel

Uluslararası tepkilerin ardından salınan Yücel, tutukluluğuyla ilgili AYM’ye başvurmuştu. 2019’da AYM, Yücel’in tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar vermişti.

Kaldığı Silivri Cezaevi’nde işkenceye maruz bırakıldığını da öne süren Yücel, Temmuz 2020’de iki yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: DW, ECHR

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.