Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Flake: “Türkiye, NATO’ya sıkı sıkıya bağlı, vazgeçilmez bir müttefik”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye büyükelçi olarak atadığı eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake, dün (26 Ocak) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sundu ve resmi olarak göreve başladı. Flake daha sonra, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin internet sitesinde “Parti siyaseti, suyun kıyısında biter” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

“Güzel ama bir Türkiye değil”

Eşi Cheryl’nin “Genç Büyükelçiler” adlı müzik, dans ve performans grubunun bir üyesi olduğunu ve kendisiyle evlenmeden birkaç hafta önce Türkiye’yi de kapsayan Güney Avrupa ve Ortadoğu turuna çıktığını anımsatan Jeff Flake, eşinin fotoğraf albümünde İstanbul Boğazı’nın yer aldığını ve bu fotoğrafın yanında da “En Sevdiğim Yer: İstanbul” yazdığını hatırlattı.

18 yıl boyunca ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nda görev icabı dünyayı gezme fırsatı olduğunu belirten Flake, gittikleri her yerde “Güzel ama bir Türkiye değil” yorumunda bulunduğunu söyledi.

“Kariyer diplomatlarına hayranlık duydum”

Bir politikacı olarak kariyer diplomatlarına her zaman hayranlık duyduğunu belirten Flake, “Kongre’de bulunduğum süre zarfında ise ustalık gerektiren diplomasiyi ve Henry Kissinger’ın ‘kısmi başarıların sabırla biriktirilmesi’ şeklinde ifade ettiği o perde arkasında gerçekleşen ve çoğunlukla dikkatlerden uzak çabaları daha da takdir ettim” dedi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde adaylığının onaylandığı oturumdaki ifadelerine atıfta bulunan Flake, Türkiye’nin NATO’ya sıkı sıkı bağlı bir müttefik olduğunun altını çizdi. Flake şunları yazdı:

“Türkiye, NATO’ya sıkı sıkıya bağlı, vazgeçilmez bir müttefiktir ve sürekli değişimlerin yaşandığı bir bölgede önemli bir ortaktır. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin, küresel barış ve güvenliğe yönelik çok ciddi tehditlere karşı koymak için birlikte çalışması, ulusal çıkarlarımıza hizmet etmektedir.”

“Menfaatlerimiz siyaset ve güvenliğin ötesinde”

Türkiye ile ABD’nin menfaatlerinin siyasi ve güvenlik alanlarının ötesine uzandığını vurgulayan Flake, “Türkiye bugün, bazı en büyük ve en bilinen markalarımız da dahil olmak üzere yaklaşık 2.000 Amerikalı şirkete ev sahipliği yapmaktadır.  Türk şirketleri Amerika Birleşik Devletleri’nde başarılı çalışmalar yürütmektedir ve ABD 2021 yılında Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı konumuna gelmiştir. Kültürel, bilimsel ve eğitim alanındaki paylaşımlar da iki ülke halkını birbirine bağlamaktadır” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan ve Joe Biden

“Parti siyaseti suyun kıyısında biter”

Dış politikadaki kalıcı başarıların, farklı grupların ortak bir yol haritası üzerinde uzlaştıkları zaman gerçekleştiğini belirten ve Vaşington’daki “Parti siyaseti suyun kıyısında biter” sözlerini anımsatan Flake, Senato’daki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in Türkiye gibi önemli bir ülkeye büyükelçi olarak atanmasını oybirliği ile kabul etmelerinden duyduğu memnuniyeti anlattı.

Flake şunları kaydetti:

“Başkan Biden’ın Ankara’daki büyükelçisi olarak görev yapacak olmaktan büyük bir onur duymaktayım. Türkiye zengin kültürü, derin tarihi ve muazzam potansiyeli olan bir ülke. Ülkelerimiz birlikte ve yakın çalışmayı sürdürürse, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin önünde daha güvenli, daha müreffeh ve daha mutlu bir gelecek olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Yakın dostların her zaman yaptığı gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden iyi niyetle gelinebilir.”

“İstanbul’u yeniden görmek için sabırsızlanıyoruz”

Dün (26 Ocak) Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunduğunu ve resmi olarak göreve başladığını belirten Flake, önümüzdeki haftalarda İstanbul ve Adana başkonsolosluklarını ziyaret edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükelçi Flake’in ailesi ve büyükelçilik çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Eşi Cheryl ile birlikte Türkiye’nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmek için can attığını belirten Büyükelçi Flake, sözlerini şöyle tamamladı:

“Cheryl ve ben, dünyanın en harika ve nefes kesici şehirlerinden biri olan İstanbul’u yeniden görüp tanımak için sabırsızlanıyoruz. Adana’daki ekibimizle birlikte bölgenin tarihi alanlarını ziyaret edecek ve baharatlı yemeklerini tadacağız. Kuzeybatıdan güneydoğuya, Ege kıyılarından Karadeniz’e, Türkiye’nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye can atıyoruz. Dahası, Cheryl ve ben, bu harikulade şehirlerde yaşayan Türk halkını tanıyacak, onlarla beraber tarihi keşfedecek ve iki ülkeyi birbirine bağlayan geleceği ele alacağız. Hoş bulduk ve bizleri sıcak bir şekilde karşıladığınız için teşekkürler.”

Kaynak: ABD Ankara Büyükelçiliği

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.