Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EPDK, 2022 doğalgaz tüketim hedefini 60 milyar metreküp, boru hatlarındaki asgari stok miktarını da 360 milyon Stdm³ olarak belirledi

Türkiye’ye İran’dan gelen doğalgazda kesinti yaşanması, İran’ın 10 gün süreyle gaz akışını durduracağını ilan etmesinin ardından elektrik üretimi azalmış ve organize sanayi bölgelerine, belirlenen takvimlere göre dört gün elektrik verilemeyeceği duyurulmuştu. Sorunun kaynağının ise Tuz Gölü’nün altındaki ve Silivri’deki depolardaki gaz stokunun yeterli olmaması olduğu yönünde eleştiriler gündeme gelmişti. EPDK, her yıl olduğu gibi 2022 yılı için gaz tüketim hedefini 60 milyar metreküp olarak açıkladı. Doğalgaz iletim hatlarındaki asgari stok miktarı da gelen gaz miktarının azalması nedeniyle 360 milyon Stdm³ (standart metreküp) olarak belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye’nin 2022 yılı doğalgaz tüketim tahmini açıklandı. EPDK’nın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü (28 Ocak) sayısında yayımlandı. Karara göre, Türkiye’nin 2022 doğalgaz tüketim tahmini, 2021’e göre yüzde 20 artırılarak 60 milyar 44 milyon 873 bin 569 metreküpe çıkarıldı. 2021 tahmini  50,86 milyar metreküp olarak açıklanmıştı. 

İletim kanalları stok miktarı düşürüldü

EPDK iletim kanallarındaki stok miktarı konusunda da yeni bir karar aldı ve boru hatlarındaki basınç birimini ve miktarını düzenleyen stok miktarını 360 milyon 298 bim 643 Stdm³ (standart metreküp) olarak belirledi. Bu rakam daha önce 430 milyon Stdm³ düzeyindeydi. 

Enerji sektörü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu kararla iletim hatlarındaki basın miktarının düşürülmesi gaz iletimi konusunda sorunlara yol açabilir. Ancak belirlenen bu rakam risk oluşturacak düzeyde değil. Gaz arzındaki düşüş nedeniyle, EPDK iletim hatlarındaki gazın bir miktarını kullanmak için bu kararı aldı. Bu kararların açıklanması sözleşmelerin bir gereği. Gaz girişinin artması halinde, ya da yaz aylarında gaz tüketiminin düştüğü dönemlerde, iletim hatlarındaki gaz stok miktarı tekrar artırılabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.