Biden’dan Katar hamlesi: “NATO dışı önemli müttefik ülke olacak”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. Biden Sani’ye, Katar’ı “NATO dışı önemli bir müttefik” olarak belirleyeceklerinin sözünü verdi.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray’da Katar Emiri Şeyh Al Sani ile görüşmesi sonrası gazetecilere verdiği demeçte, “Katar iyi bir dost, güvenilir ve yetenekli bir ortak. Kongre’ye, Katar ile ilişkimizin önemini yansıtmak için, Katar’ı NATO dışı önemli bir müttefik olarak belirleyeceğimi bildiriyorum. Bunu yapmanın zamanı geldi de geçiyor” dedi. 

“NATO dışı önemli müttefik” 18 ülke bulunuyor

ABD’nin bugüne kadar “NATO üyesi olmayan önemli müttefik” olarak tanıdığı 18 ülke bulunuyor. İlk olarak, 1987’de geçen bir yasa ile dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından Avustralya, Mısır, İsrail, Japonya ve Güney Kore bu kategoriye alındı.

Körfez bölgesinden ise Bahreyn ve Kuveyt, eski ABD Başkanı George W. Bush tarafından bu kategoriye dahil edilmişti.

Katar’dan doğalgaz talebi

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin Moskova’ya doğalgaz yaptırımları getirmesi karşılığında Katar’dan doğalgaz tedariki talebinde bulundu.

Katar’ın dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikçilerinden biri olduğu ve Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’nın Avrupa’ya gaz dağıtımı kesintiye uğrarsa, Katar’ın Avrupa’ya gaz sağlayabileceği belirtildi. Rusya şu anda Avrupa’nın ihtiyacı olan doğalgazın üçte birini karşılıyor.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani

ABD’li bir yetkilinin bildirdiğine göre Al Sani, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile silah satışları ve diğer askeri meseleleri konuştu. 

Biden, kendisinin ve Al Sani’nin dünkü toplantıda gündemlerinde, ticari ve yatırım işbirliğini güçlendirmek de dahil olmak üzere pek çok başka konu başlığı olduğunu da söyledi.

Biden görüşmenin ardından, Qatar Airways ve Boeing şirketleri arasında imzalanan 20 milyar dolarlık anlaşmanın on binlerce iyi maaşlı iş fırsatı oluşturacağını söyledi ve anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. 

Pazartesi günü (31 Ocak) imzalanan anlaşmayla Boeing, Qatar Airways’ten 777X olarak adlandırılan yolcu jeti ve 737 MAX jetleri için sipariş aldı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.