Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine karşı sendikalar ayakta, TBMM önünde eylem yapmak isteyen Eğitim-İş ve Eğitim Sen, polis engeliyle karşılaştı

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin geri çekilmesi talebiyle TBMM’nin Dikmen Kapısı önünde eylem yapmak isteyen Eğitim-İş üyelerine polis müdahale etti. Daha sonra aynı yerde açıklama yapmak için toplanan Eğitim Sen üyelerine de izin verilmedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve diğer yetkililerin polisle sürdürdüğü müzakerelerin ardından, Eğitim Sen üyeleri MEB önünde toplanarak taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Meclis önündeki polis müdahalesinin ardından açıklamalarda bulunan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Kendi kanunumuz için bile Meclis’e giremiyoruz. Bu Meclis onların değil, bu Meclis milletindir” dedi.

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Eğitim sendikalarının, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun gündemine getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin geri çekilmesi talebiyle TBMM Dikmen Kapısı önünde yapmak istediği eylemlere polis engel oldu. Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu’na (Birleşik Kamu-İş) bağlı Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyelerinin eylemine polis müdahale etti. Çeşitli illerde ve okullarda kanun teklifine karşı imza kampanyası yürüten Eğitim-İş yönetici ve üyeleri, polis müdahalesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleriyle birlikte Meclis’e girdi.

Daha sonra yine TBMM Dikmen Kapısı önünde açıklama yapmak isteyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyeleri de polis engeliyle karşılaştı. CHP milletvekilleri Yıldırım Kaya ve Ali Şeker ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil de Eğitim Sen’lilere destek verdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve diğer yetkililerin polisle yaptığı müzakereler sonucunda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde açıklama yapılmasında anlaşıldı.

Eğitim-İş: “Öğretmenleri kategorize eden, ayrıştıran, rütbelendiren bir taslak”

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, kendilerini ilgilendiren bir kanun görüşülürken bile Meclis’e girmelerinin engellenmesine tepki gösterdi ve “Söz söylememize bile tahammül edilemiyor. Bu Meclis onların değil, bu Meclis milletindir” dedi. Meclis’e sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin geri çekilmesini istediklerini belirten Özbay, şunları söyledi: 

Hiç kimseden görüş alınmadan, 12 maddeye sıkıştırılmış, bir teneffüs aralığında bile hazırlanabilecek kadar ciddiyetten uzak, yalnızca üç maddesi öğretmenleri ilgilendiren sözde bir taslaktan söz ediyoruz. Öğretmenleri kategorize eden, ayrıştıran, rütbelendiren ve en tehlikelisi de ‘yönetmelikle düzenlenir’ adı altında birçok yetkiyi idareye devreden bir taslak.”

Eğitim-İş üyelerinin eylemine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Bu arkadaşların hepsi öğretmen, o saldırıyı yapanların çocuklarını okutuyorlar ve maalesef açıklama yapmalarına bile izin verilmedi” diyerek polis müdahalesine tepki gösterdi.  

Eğitim Sen: “Öğretmenlik kariyer değil, ihtisas mesleğidir”

Eğitim Sen üyeleri de, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine karşı pek çok yerde eşzamanlı eylemler düzenledi. Meclis önünde polis engeliyle karşılaşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve diğer yöneticiler, milletvekilleri ile birlikte polisle müzakere etti. Kurul, Eğitim-İş üyelerine yapılan polis müdahalesini kınadı ve “Bu teklif öğretmenlerin hiçbir talebini karşılamıyor. Sesimizi bakan da duysun, taleplerimizi bakana iletmek istiyoruz” dedi. 

MEB’in önünde açıklama yapma kararının ardından polis, toplu halde yürümelerine izin vermediği sendikacıları küçük gruplar halinde yürümeye zorladı. Milletvekilleri Yıldırım Kaya ve Sera Kadıgil de MEB’in önüne gelerek eyleme destek verdi. 

“Öğretmenlik mesleğinin onurunu ortadan kaldıran bir süreç”

MEB önünde de konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, şu açıklamalarda bulundu:

AKP ve MHP döneminde öğretmenler zaten paramparça edilmişlerdi. Bir yandan kadrolu öğretmenler, bir yandan sözleşmeli öğretmenler. Siyasal iktidarı bu kesmedi. Şimdi yeniden öğretmenleri öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen diye bölmek istiyorlar. Öğretmenlik mesleğinin onurunu ortadan kaldıran bir süreçtir bu. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey dayanışma. Bugün en az dikkate alınması gereken şey ise rekabet.

Bir grup Eğitim Sen temsilcisi, açıklamanın ardından, kanun teklifine ilişkin görüş ve önerilerini konuşmak üzere Meclis’e döndü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.