Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye iç savaşı: İdlib’deki kamplarda bebekler donarak ölüyor

Suriye’nin kuzeybatısındaki yerinden edilmiş insanlar için kurulan kampları vuran yoğun kar ve dondurucu soğuklar en çok bebeklerin hayatını tehdit ediyor. Bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, AFP haber ajansına, İdlib’de yedi günlük bir bebeğin ve iki aylık iki kız çocuğunun donarak öldüğünü söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, salı günü (1 Şubat), İdlib’in kuzeyindeki El Ziyara ve El Şeyn Bahr bölgelerindeki kamplarda kalan iki bebeğin öldüğünü açıkladı. İngiltere merkezli kuruluş, 23 Ocak’ta Cerablus’taki bir kampta da bir aylık erkek bebeğin soğuktan dolayı yaşamını yitirdiğini bildirdi.  

Suriye’de 10 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta 2,8 milyon insan evlerinden oldu ve mülteci kamplarında yaşamaya başladı. Birçoğu ise giysileri ve ısınmak için yakıtları olmadan yıpranmış çadırlarda yaşıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki ekonomik duruma da atıfta bulunarak, gıda fiyatlarının bir yılda ikiye katlandığını açıkladı ve kış yardımı sağlamak için finansman bulunamaması nedeniyle durumun daha da kötüleştiği uyarısında bulundu.

BM’nin açıkladığı rakamlara göre Suriye’deki kötü hava koşulları nedeniyle İdlib ve Halep’te yerinden edilmiş kişilerin kaldığı 287 kamp, kar yağışı, sel ve kuvvetli rüzgarlardan etkilendi. Şiddetli kar yağışının, en az 935 çadırı yok ettiği ve 9 bin 500’den fazla çadırı da hasara uğrattığı belirtildi.

BM ayrıca, yıl başından bu yana kamplarda iki kişinin ölümüne ve 24 kişinin yaralanmasına neden olan 68 yangın çıktığını açıkladı. Yangınların birçoğunun sobalardan kaynaklandığı belirtildi.

Save the Children’ın Suriye Müdahale Direktörü Sonia Khush konu ile ilgili açıklamasında, “Suriye’deki krizin başlamasından neredeyse 11 yıl sonra, dünya Kuzeybatı Suriye’deki çocukları unutmuş gibi görünüyor. Bu önlenebilir ve trajik ölümler, çocukların acilen daha fazla insani desteğe ihtiyaç duyduklarının korkunç bir örneği” dedi. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.