Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi yedi sporcu temsil edecek – İklim krizi, kış sporlarının geleceğini tehdit ediyor

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları, 4 Şubat Cuma günü başlayacak. 20 Şubat’a kadar sürecek müsabakaların bazıları bugün (2 Şubat) başladı.

4 Şubat gününe kadar körling ilk tur müsabakaları, buz hokeyi ön eleme turu karşılaşmaları ve serbest kayak tümsek müsabakaları yapılacak.

Pekin hem kış (2022) hem de yaz (2008) olimpiyatlarına ev sahipliği yapan ilk şehir olurken son üç olimpiyat Asya’da –2018 PyeongChang (Güney Kore) ve 2020 Tokyo (Japonya)– düzenlenmiş olacak.

Organizasyonda Türkiye’yi kayakta altı, sürat pateninde bir olmak üzere toplam yedi sporcu temsil edecek. Kayakla atlamada Fatih Arda İpcioğlu, alp disiplininde Özlem Çarıkçıoğlu ve Berkin Usta, kayaklı koşuda Özlem Ceren Dursun, Ayşenur Duman ve Yusuf Emre Fırat; sürat pateninde Furkan Akar yarışacak.

Son üç kış olimpiyat oyunlarına Türkiye’den sırasıyla sekiz (2018), altı (2014) ve beş (2010) sporcu katılmıştı. Pekin Kış Olimpiyatları, TRT Spor Yıldız ve Eurosport ekranlarından izlenebilecek.

İklim değişikliği kış sporlarının geleceğini tehdit ediyor

Kanada’nın Waterloo Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, iklim değişikliği sonucu artan sıcaklıklar, kış sporlarının geleceğini tehdit ediyor. Araştırmaya göre ortalama sıcaklık artışı bu doğrultuda devam ettiği sürece, daha önce organizasyona ev sahipliği yapan 21 şehirden yalnızca birinin bunu tekrarlayabilmesi sürpriz olmaz.

Kış sporlarına elverişsiz hale gelebilecek şehirler arasında Vancouver, Torino ve PyeongChang yer aldı. Paris İklim Anlaşmasına uyulduğu takdirde 2080’de dokuz şehrin gerekli soğukluğu koruyabileceği belirtilen araştırmada, 21. yüzyılın ortalarında korunmuş olabilecek şehirler arasında Fransa Alpleri’ndeki Albertville (1992 Kış Oyunları’nın ev sahibi) öne çıktı.

Current Issues in Tourism’de yayımlanan araştırmanın yazarı, İngiltere’nin Surrey Üniversitesi’nden Daniel Scott, “İklim değişiminden etkilenmeyecek bir kış sporu yok. Paris Anlaşması hedeflerini tutturmak, kar sporları ve kış olimpiyatlarını korumanın en önemli yolu” diye konuştu.

Bu çerçevede Shell ve Çin hükümeti, yeşil hidrojen üretimi için işbirliği yapacak. Proje kapsamında karadaki rüzgâr çiftliklerinden gelen elektrikle su molekülleri bölünerek yeşil hidrojen üretilecek. Yeşil hidrojen, Paris İklim Anlaşması’nın karbonsuzlaşma hedefi doğrultusunda kullanılabilecek enerji alternatiflerinden biri olarak görülüyor.

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nın ele alındığı Spordan Bahset yayını:

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi temsil edecek sporcular Spordan Bahset’te konuşuldu:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler