Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Biden: “IŞİD lideri Kureyşi’yi öldürdük”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi’nin öldürüldüğü açıkladı. Biden, “Silahlı kuvvetlerimizin beceri ve cesareti sayesinde yola çıktık. IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’yi savaş alanından kaldırdık” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Amerikan Özel Kuvvetleri’nin dün gece (2 Şubat) Suriye’nin Türkiye sınırındaki Atme kasabasında düzenlediği operasyonda IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi’nin öldürüldüğünü açıkladı.

Biden, “Silahlı kuvvetlerimizin becerisi ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi’yi savaş alanından kaldırdık. Bütün Amerikalılar operasyondan güven içinde geri döndü” diye konuştu. Biden, operasyona dair detaylar hakkında sabah saatinde Amerikan halkına açıklamalarda bulunacağını söyledi.

IŞİD, 31 Ekim 2019’da yayımladığı bir ses kaydında Ebubekir el Bağdadi’nin bir Amerikan operasyonunda öldürüldüğünü doğrulamış ve örgüt, yeni liderinin Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi olduğunu duyurmuştu. Kureyşi için “halife” tanımı yapılan açıklamada, Bağdadi’nin intikamının alınması çağrısında da bulunulmuştu.

ABD’den Suriye’nin kuzeybatısına operasyon

ABD özel birliklerin Suriye’nin İdlib bölgesinde ve Türkiye sınırında bulunan Atme kasabasına sabaha doğru düzenlediği operasyonda altısı çocuk ve dördü kadın en az 13 kişi öldürülmüştü. Suriye’deki arama ve kurtarma ekibi Beyaz Baretliler, Türkiye sınırı yakınlarında, İdlib’e bağlı Atme kasabasında bulunan ölüler arasında altı çocuğun da olduğunu bildirmişti.

Pentagon ise operasyonun duyulmasının ardından misyonun “başarılı” geçtiğini duyurmuştu. Sözcü John Kirby, “ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın kontrolündeki ABD Özel Kuvvetler güçleri, bu akşam Suriye’nin kuzeybatısında bir terörle mücadele görevini yerine getirdi. Görev başarılı oldu. ABD tarafından kayıp verilmedi” demişti.

İdlib’in büyük bölümü, 2016’ya kadar El Kaide’nin parçası ve sonrasında ismini Heyet Tahrir el Şam olarak değiştiren eski El Nusra tarafından kontrol ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.