Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalyan sinemasının kraliçesi Monica Vitti, 90 yaşında hayatını kaybetti

1960’lı yıllarda birçok İtalyan filminde rol alan aktris Monica Vitti, 90 yaşında hayatını kaybetti. İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, Vitti’yi “İtalyan sinemasının kraliçesi” ve “harika bir sanatçı ve harika bir İtalyan” olarak nitelendirdi. Vitti, kendisine BAFTA adaylığı kazandıran, 1960 yapımı “L’Avventura” filmi ile tanınıyordu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, ölümünün ardından Vitti’nin “İtalyan sinemasını dünya çapında parlattığını” söyledi. Draghi, Vitti ile ilgili açıklamasında, “Harika bir zekâ ve olağanüstü yetenekli bir aktris, ruhu, cesareti ve güzelliği ile nesiller boyu İtalyanlar’ı fethetti” dedi.

1931 yılında Roma’da doğan Vitti, kariyerine tiyatro ile başladı ve orada film yönetmeni Michelangelo Antonioni tarafından keşfedildi. Antonioni ile tanışmasının ardından Vitti, L’avventura/Macera (1960), La Notte/Gece (1961), L’eclisse/Batan Güneş (1962) ve Il Deserto Rosso/Kızıl Çöl (1964) filmlerinde rol aldı. 

Vitti, ünlü aktör Jack Nicholson ile 1984 Cesar Film Ödülleri töreninde.

1982 yılında Antonioni ile ilgili bir İtalyan televizyonuna konuşan Vitti, “hayat ve coşku dolu” ve “çok yetenekli” bir adam ile kariyerine başladığı için çok şanslı olduğunu belirtti. 

Antonioni ile birlikte çektiği filmlerle dünya çapında ün kazanan Vitti, Joseph Losey’in 1966 tarihli “Modesty Blaise” filminde rol alarak, kariyerini İtalya sınırları dışına taşıdı. İtalya’ya döndükten sonra vazgeçilmez bir ekran yüzü olarak statüsünü pekiştiren Vitti, özellikle komedi filmleriyle öne çıktı.

Vitti, Jean-Claude Brialy ile 1974’te Cannes Film Festivali’nde.

Vitti, 1995 yılında Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülüne layık görüldü.

1990’lı yıllarda, Vitti’nin “A Bed is Like a Rose” isimli otobiyografisi, okullarda ve üniversitelerde en çok satan kitap oldu. Vitti kitabının başarısı hakkında, “Bu başıma gelen en harika şey, Oscar kazanmaktan bin kat daha iyi” demişti. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.