Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta sırt çantasına kırmızı-beyaz ip bağlayan öğrenciye 10 gün hapis cezası

Sık sık siyasi tutuklamalarla gündeme gelen Belarus’ta bir öğrenci, sırt çantasına eski Belarus bayrağının renklerini içeren kırmızı ve beyaz ipler bağladığı gerekçesiyle 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Pinsk vilayetinde öğretmen okulu öğrencisi olan İlya Dabradzey, kamu düzenini ihlal eden eylem hazırlığı ve organizasyonu ile suçlanıp iki yıl hapse mahkum edilen spor gazetecisi Alyaksandr İvulin’in duruşması için başkent Minsk’e gitti. 17 Ocak’ta Minsk’in Partzyanski ilçesinde polisler, “izinsiz gösteri” düzenlediği gerekçesiyle Dabradzey hakkında tutanak tuttu. 19 Ocak’ta mahkemeye çıkan öğrenci suçunu kabul etmeyerek, sadece sırt çantasına kırmızı-beyaz ipler bağladığını ve bunun polisler tarafından “eylem” olarak algılandığını söyledi. Dabradzey 10 gün hapse mahkûm edildi.

Emekli Elena Gnauk da bahçesinin çitine kırmızı ve beyaz renkli havlular astığı için ev hapsi ile cezalandırılmıştı.

Belarus’ta bayrakların siyaseti

Belarus, 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra kırmızı-beyaz bir bayrağı benimsemişti. Beyaz ve kırmızı renkleri, Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya-Litvanya Krallığı döneminde Belaruslular’ı temsilen armalarda kullanılıyordu.

Eski Belarus bayrağı, 2020 yılının olaylı başkanlık seçimlerinde de Lukaşenko muhaliflerince kullanılmıştı.

Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, 1995’te bir referandum ile ülkenin bayrağını Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağının orak ve çekiç bulunmayan haline çevirdi. Ülkenin ulusal arması da değişti.

Bayrak resmi olarak değişmiş olsa da Lukaşenko muhalifi gruplar ve Belarus diyasporası eski bayrağı kullanmaya devam ediyor ve bu bayrağı demokratik Belarus’un simgesi olarak görüyor.

Belarus’ta, pencereler ve balkonlar da dahil olmak üzere “tanımlı olmayan” semboller asanlar kendilerini hakim karşısında bulabiliyor. Dabradzey davası bu konuda ilk örnek değil. Daha önce de bahçesinin çitine kırmızı ve beyaz renkli havlular asan emekli Belarus vatandaşı Elena Gnauk, ev hapsi ile cezalandırılmıştı.

Kaynak: Belsat

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.