Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Edirne’de donarak yaşamını yitiren mülteciler için eylem: STK’lar, İstanbul’daki Yunanistan Konsolosluğu önünde

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çarşamba (2 Şubat) günkü açıklamasında Yunanistan tarafından geri itilen 12 göçmenin Edirne’nin İpsala İlçesi’nde donarak öldüğünü duyurmuş, Yunanistan ise iddiaları reddetmişti. Donarak ölen göçmen sayısının 19’a çıkmasının ardından bugün (4 Şubat) sivil toplum örgütleri İstanbul-Beyoğlu’ndaki Yunanistan Konsolosluğu önünde toplandı.

Mülteci Dayanışma Platformu, Özgür Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği’nin de aralarında bulunduğu 14 sivil toplum örgütü, Yunanistan’ın mültecilere uyguladığı şiddeti ve sert politikaları protesto etmek için İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Yunanistan Konsolosluğu’na geldi.

Konsolosluk önünde açıklamada bulunan aktivistler, Yunanistan’ı protesto etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Devletlerin evrensel hak ve özgürlükleri yok sayarak yürüttükleri mülteci düşmanı politikalar sonucu mülteciler, göç yollarında ve sınırlarda yaşamlarını kaybediyorlar. En son 2 Şubat Çarşamba günü, Edirne’nin İpsala İlçesi’nde Yunanistan unsurları tarafından geri itilen mültecilerden 19 insan donarak yaşamını yitirdi. Bugün burada bu mülteci dramını, insanlık dramını protesto etmek, bu ölümlerden sorumlu olanlara ölümleri durduracak sorumluluklarını hatırlatmak için toplanmış bulunmaktayız.”

Sınırların açılması, geri kabul anlaşmasının iptal edilmesi ve sınırlardaki mülteci ölümlerinin durdurulmasını talep eden sivil toplum örgütleri ayrıca iktidarın göç politikasını da eleştirdi:

“Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında 2016’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması, mültecilerin hayatlarını devletler arasında pazarlık aracı haline getirdiği gibi AKP’nin başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki işgalci ve yayılmacı politikalarının gerekçesi haline de getiriyor… Bütün bunlar olurken uluslararası kamuoyuyla alay eder gibi AB’nin Türkiye’ye teşekkür ettiğini duyuyoruz ve Türkiye fütursuzca paranın tam olarak ödenmediğini söylüyor! Biz, bir çeşit devletlerarası insan ticaretine mahal veren Geri Kabul Anlaşması’nın iptalini talep ediyor, bu utanca son verilmesini istiyoruz.”

Özgürlükçü Hukukçular Derneği adına protestoya katılan avukat Vedat Çağtekin Medyascope’a konuştu. Çağtekin, “Bizim öncelikli talebimiz insan haklarının, uluslararası sözleşmelere tabi bu değerlerin başta Yunanistan ve Türkiye hükümetleri tarafından korunması” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.