Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Johnson’ın yaverleri gemiyi terk ediyor: Üst düzey dört yetkili istifa etti  

İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson’ın 2020’de kendi hükümetinin getirdiği salgın kurallarına uymayarak başbakanlık konutunda bir partiye katıldığının ortaya çıkmasının etkileri devam ediyor. Başbakanlık dün akşamki (3 Şubat) açıklamasında dört üst düzey yardımcının istifasının kabul edildiğini duyurdu. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Mart 2020’deki partiye e-posta üzerinden yaklaşık yüz kişiyi davet eden Müsteşarı Martin Reynolds, Politika Şefi Munira Mirza, Özel Kalem Müdürü Dan Rosenfield ve İletişim Direktörü Jack Doyle istifa etti.  

Başbakanlık sözcüsünün açıklamasına göre Johnson, istifa eden isimlere “hükümete önemli katkıları” için teşekkür etti.  

Politika Şefi Munira Mirza’nın ve tartışmalı partilerden birine katıldığı iddia edilen İletişim Direktörü Jack Doyle’un istifa haberleri, başbakanlığın dünkü açıklamasından önce geldi. 

Munira Mirza

Mirza, istifasına gerekçe olarak Başbakan Johnson’ın çarşamba günü (2 Şubat) parlamentoda muhalefet lideri Keir Starmer’a karşı sergilediği tavrı gösterdi. Söz konusu oturumda Johnson, üst düzey bir bürokrat tarafından hazırlanan ve başbakanlık konutundaki partileri inceleyen bir rapora karşı kendini savunmuştu.

Ne olmuştu?

ITV News, Mayıs 2020’de koronavirüs kısıtlamaları devam ederken başbakanlık konutunda bir içkili parti düzenlendiğini ortaya çıkarmıştı. Skandalın ardından bir süre suskun kalan Johnson, daha sonra partiye katıldığını kabul edip, kamuoyundan özür dilemişti. 

Muhalefet ve Muhafazakâr Parti’nin önde gelen isimler, bu parti salgın kurallarını ihlal konusunda ilk vukuatı olmayan Johnson’ı sorumsuzlukla suçlamış ve istifasını talep etmişti. Johnson ise üst düzey bürokrat Sue Gray’in konuyla ilgili soruşturma raporunun beklenmesi gerektiğini söyleyerek istifa etmeyi reddetmişti. 

Beklenen rapor 31 Ocak’ta kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda, Boris Johnson’ın liderlik zafiyetine ve partilerin meşrulaştırmasının zor olduğuna dikkat çekildi.   

Boris Johnson’ın geleceği 

Londra’da yaşayan gazeteci Kumru Başer, “Asıl mesele Boris Johnson’ın gidip gitmeyeceği değil, ne zaman ve nasıl gideceği” sözleriyle Başbakan Johnson’ın, siyasi kariyerinin sonuna yaklaştığını Medyascope’a aktarmıştı.

Ülkedeki son kamuoyu araştırmalarına göre İşçi Partisi, 10 puanlık tarihi bir farkla Boris Johnson’ın Muhafazakar Partisi’nin önünde gözüküyor. 

Boris Johnson, Avam Kamarası’nda.

Henüz seçimlere uzun zaman olsa da Johnson’ın popülaritesini geri kazanıp kazanamayacağı ve başbakan olarak kalmaya devam edip etmeyeceği bir soru işareti.  

Kaynak: Euronews

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.