Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü’nde Papa’dan mesaj: “Kadınları küçük düşürüyor, fiziksel bütünlüklerine tehdit oluşturuyor”

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü’nde konuştu. Kadın sünnetinin “kadınların haysiyetine ve fiziksel bütünlüğüne” zarar verdiğini vurgulayan Papa, yetkililere bu uygulamayı sonlandırmak için çalışma çağrısında bulundu. 

Papa

Papa Francis, geleneksel pazar duasının ardından konuşmasında 6 Şubat Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü’ne değindi. Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nda toplanan kalabalığa seslenen Papa, “Ne yazık ki dünyanın çeşitli yerlerinde yaygın olan bu uygulama, kadını küçük düşürüyor ve fiziksel bütünlüğünü ciddi şekilde tehdit ediyor” dedi.

Kadın sünnetinin genellikle kız çocuklarının sağlığını tehlikeye atan koşullarda yapıldığına dikkat çeken Papa ayrıca, özellikle fuhuş için kaçırılan kadınların ve kız çocuklarının ticaretinin durdurulması için çalışılması çağrısında bulundu.

Dört milyondan fazla kız çocuğu riski altında

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, kadın sünneti Afrika ve Ortadoğu’daki yaklaşık 30 ülkede yaygın. Ancak dünyanın çeşitli bölgelerindeki göçmenler tarafından da uygulanıyor. BM, bu yıl dört milyondan fazla kız çocuğunun kadın sünnetine maruz kalma riski altında olduğunu belirtiyor. BM, 2030’a kadar kadın sünnetini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Salgın kadın sünnetini bitirme çabalarını olumsuz etkiledi

Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü öncesi yapılan açıklamalar, koronavirüs salgınının kadın sünnetini bitirme çabalarını olumsuz etkilediğini gösteriyor.

BM Nüfus Fonu (UNFPA) ve Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) cuma günkü (4 Şubat) ortak açıklamasında, “Artan yoksulluk, eşitsizlik ve çatışmalarla boğuşmakta olan ülkelerde şimdi de koronavirüs salgını bu uygulamayı sona erdirme çabalarını daha da tehdit ediyor” denildi.

BM kurumları, “Koronavirüs salgını öncesinde, 2015-2030 yılları arasında 68 milyon kız çocuğunun genital sakatlama riski altında olduğu hesaplanıyordu. Salgın yüzünden okulların kapanması ve kız çocuklarını bu zararlı uygulamadan korumaya yardımcı programların aksamasıyla, gelecek 10 yıl içinde iki milyon ek kadın sünneti vakası daha görülebilir” uyarısında bulundu.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.