Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, vahşi hayvan pazarlarını yasaklamaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB), vahşi hayvan pazarlarının yasaklanmasını da içeren ve yeni virüslerin hızlıca bildirilmesi için teşvikler öngören bir uluslararası anlaşma için uğraşıyor. Metin taslağını hazırlayanlar, müzakere için ilk kez bugün (9 Şubat) bir araya gelecek Bazı ülkeler söz konusu anlaşmanın bağlayıcı kurallar getirmesi taraftarı, bazı ülkeler ise anlaşmanın bağlayıcı hükümler içermemesi gerektiği görüşünde. 

Avrupa Birliği’nden (AB) bir yetkili, Reuters’a verdiği demeçte, birliğin vahşi yaşam pazarlarının yasaklanmasını amaçlayan küresel bir anlaşma için çalıştığını söyledi. Medyaya konuşma yetkisi olmayan ve bu nedenle ismini vermeyi reddeden yetkili, müzakerecilerin potansiyel bir anlaşma metni hazırlamak üzere ilk kez bugün (9 Şubat) bir araya geleceğini dile getirdi. Amaç, ağustos ayına kadar bir ön anlaşmaya varmak.

Taraflardan açıklama yok

Kasım 2020’de koronavirüs salgını ilgili yeni bir anlaşma öneren Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in sözcüsü ise konu hakkında yeni bir yorumu olmadığını söyledi. Beyaz Saray ise yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Çin, salgının başında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yeni virüsü hızlı bir şekilde bildirdiği için övülse de özellikle dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Pekin’i salgının kökenleri hakkında bilgi saklamakla suçlamıştı.

Vahşi yaşam pazarları kapatılsın

AB’nin anlaşmaya dahil edilmesini istediği önlemler arasında vahşi yaşam pazarlarının kademeli olarak kapatılmasının yer aldığını belirten yetkili, ülkeleri yeni virüsleri bildirmeye sevk edecek teşviklerin de virüslerin hızlı tespitini sağlayacağına ve virüsler hakkındaki bilgileri örtbas etmeyi zorlaştıracağına dikkat çekti.

Anlaşmada aşı teşviki de var

Yetkili, öngörülen teşviklerin yoksul ülkelerin yeni virüslere karşı geliştirilen ilaçlara ve aşılara garantili erişimini içerebileceğini de söyledi. Buna göre, yeni bir virüsü tespit eden ve bildiren devletler, küresel bir stoktan tıbbi ekipman sevkiyatını içerebilecek acil destek de alabilecek.

Bugün başlayacak müzakerelere dünyanın başlıca bölgelerini (Japonya, Hollanda, Brezilya, Güney Afrika, Mısır ve Tayland) temsil eden altı ülkeden delegelerin katılacağı belirtildi. Kuzey ve Güney Amerika ülkelerini temsil edecek olan Brezilya, bağlayıcı olmayan bir anlaşmadan yana. Hollanda tarafından temsil edilecek AB ise yeni virüs salgınlarını önlemek ve bildirmek için bağlayıcı yükümlülükler getirmek istiyor.

Mayıs 2024’te imzalanabilir

Mutabakata varılırsa, anlaşmanın Mayıs 2024’te imzalanması bekleniyor.

Öte yandan küresel sağlık kurallarının yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak ülkeler, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için bir dizi küresel kuralın yer aldığı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nde birtakım değişiklikler yapıyor. Kaynaklara göre ABD, şeffaflığı artırmak ve DSÖ’nün salgın bölgelerine daha hızlı erişim sağlaması için kuralları güçlendirmek istiyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.