Avrupa’da yeşil dalga: İtalya çevreyi korumayı anayasanın parçası yapıyor

İtalya Parlamentosu, çevrenin korunmasını anayasanın bir parçası haline getiren yasa tasarısını dün (8 Şubat) onayladı. Politikacılar ve aktivistler, bu düzenlemeyi ülkenin geleceği için bir hayli önemli görüyordu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ise, linyit madenini kapatmayan Polonya’nın biriken borçları nedeniyle ülkeye verilen ödeneklerden 15 milyon euroluk bir kesinti yapacak.

İtalya’daki yeni düzenleme, devletin çevreyi, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemi “gelecek nesillerin de çıkarına” koruması gerektiğini söylüyor. Düzenlemede ayrıca, herhangi bir özel ekonomik girişimin, sağlığa veya çevreye zarar vermemesi gerektiğinin de altı çiziliyor.

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, Avrupa Birliği’nin koronavirüs sonrası dönemde ekonomiyi dönüştürmek için yeşil yatırımları artırmaya çalıştığı bir dönemde bu adımı İtalya için “önemli bir adım” olarak nitelendirdi.

Yeni yasanın yargıdaki yansımalarının ne olacağı ise henüz belli değil. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) İtalya şubesi, parlamentonun çevre sorunlarıyla ilgili mevzuatı yeni düzenlemeye uyarlaması gerektiğini söyledi.

İtalyan WWF başkanı Donatella Bianchi, “Çevre koruma, gelecekteki mevzuatın uyması ve geçmiş mevzuata uyarlanması gereken cumhuriyetin temel bir ilkesi haline geldi” dedi.

AB, ödenmeyen para cezası nedeniyle Polonya’nın ödeneklerini kesiyor

AB Komisyonu, Turow linyit madenini kapatmayan Polonya’nın biriken borçları nedeniyle Polonya’ya verilen ödenekten 15 milyon euro kesecek. Bu kesintiyle, Varşova’nın Avrupa Adalet Divanı’na ödemeyi reddettiği para tazmin edilecek.

Ne olmuştu?

Avrupa Adalet Divanı, Polonya hükümetine, Turów kömür madenindeki linyit madenciliğini askıya alma emrine karşı çıktığı her gün için günde 500 bin euro ödeme cezası vermişti.

Ceza, Çek Cumhuriyeti’nin Polonya-Çek-Almanya sınırına yakın açık ocak madeninin AB çevre yasasını çiğnediği, yeraltı su kaynaklarını tükettiği ve tehlikeli düzeyde hava ve su kirliliğine neden olduğunu iddia ederek Polonya’ya dava açması sonucunda verilmişti.

İki ülke, aralarındaki anlaşmazlığı geçen hafta çözse de AB yetkilileri, Polonya’nın ödemediği para cezasını ödeneklerde kesmekten başka seçeneklerinin olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.