Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halil Falyalı cinayeti: Gözaltına alınan Söylemez Kardeşler, tekne ile Türkiye’ye gelmiş

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen kumarhane işletmecisi Halil Falyalı ve koruma şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan üç kişinin “Söylemez Kardeşler” olarak bilinen suç örgütünün lideri Mustafa Söylemez ve iki koruması olduğu ortaya çıktı.

Kumarhane işletmecisi Halil Falyalı ve koruma şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltılar devam ediyor. Dün akşam (9 Şubat) saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü, KKTC Polis Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü ortak operasyon sonucunda İstanbul’da üç kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Gözaltına alınanların Söylemez Kardeşler olarak bilinen suç örgütünün lideri Mustafa Söylemez ve iki koruması olduğu ortaya çıktı.

Mustafa Söylemez

Tekne ile Türkiye’ye geçmişler

Gözaltına alınan şüphelilerin KKTC’den tekne ile Türkiye’ye geçtiği belirlendi. Şüphelilerin Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ndeki sorgularının devam ettiği ve ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından KKTC Polisi’ne teslim edileceği belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“08.02.2022 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Girne-Çatalköy’de gerçekleştirilen Halil Falyalı ve Murat Demirtaş isimli şahısların silahlı saldırı neticesinde öldürülmesi olayı ile ilgili, KKTC Kıbrıs Polis Genel Müdürlüğü ile kurulan koordinasyon neticesinde olayla ilişkili olduğu değerlendirilen üç şüpheli şahıs İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz tarafından gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Söylemez Kardeşler kimdir?

Söylemez Kardeşler olarak bilinen Mehmet Söylemez ve Faysal Söylemez, adlarını ilk kez 1996’da Adana’da duyurdu. Adana’da yaşanan silahlı çatışma sonrası 11 asker ve 24 polis hakkında soruşturma açıldı. İddianamede, Söylemez Kardeşler’in Sedat Bucak’a saldırı planladığı belirtildi.

Söylemez Kardeşler verdikleri ifadede Mehmet Ağar ve Sedat Bucak’ı kendilerine komplo kurmakla suçladı. 1997 yılında tutuklanan kardeşler, 2002’de Rahşan Ecevit affıyla serbest bırakıldı. Haklarında 2004 yılında yeniden tutuklama kararı çıkarılan kardeşler, Erbil’e kaçtı. Haklarında kırmızı bülten çıkarılan kardeşler, 3 Haziran’da Azerbaycan’da tutuklanarak Türkiye’ye iade edildi.

KKTC’de 2 gözaltı, 1 tutuklu

Dün akşam (9 Şubat) saatlerinde Lefkoşa’da bulunan Ercan Havalimanı’ndan yurtdışına çıkmaya çalışan iki şüpheli gözaltına alındı.

Sabah da Falyalı cinayetinde kullanılan kiralık araçlardan birinin sahibi olduğu iddia edilen Ömer Tunç gözaltına alınmış ve Girne Kaza Mahkemesi, Tunç’un iki gün tutuklu kalmasına karar vermişti. Saldırı sırasında kiralık bir araç ile cinayetin işlendiği bölgede bulunduğu tespit edilen Tunç’un, “taammüden adam öldürme”, “kanunsuz şekilde ateşli silahlı madde kullanma, taşıma, tasarruf” ve “meskun mahalde ateş açma” suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi.

Müfettiş Murat Bayram, mahkemede suikastta uzun namlulu silahların kullanıldığını anlatmış ve aramaların genişletildiğini söylemişti: “Olay yerinde yapılan aramada 17 adet 7.62 mm çapında boş mermi kovanı, beş adet 9 mm boş kovan, dokuz adet de 7.62 mm mermi çekirdeği bulundu.”

Sabaha karşı ise Lefkoşa’da bulunan Ercan Havalimanı’ndan yurtdışına çıkmaya çalışan iki şüpheli gözaltına alınmıştı.

Ne olmuştu?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen kumarhane işletmecisi Halil Falyalı’nın içinde bulunduğu SL 001 plakalı araca 8 Şubat saat 19:00 sıralarında Girne-Çatalköy’deki evinin yakınlarında ateş açılmıştı. Koruma şoförü Murat Demirtaş olay yerinde hayatını kaybederken, Falyalı ise ağır yaralı olarak önce Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne, daha sonra ise Yakın Doğu Üniversitesi’ne kaldırılmıştı. Falyalı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmişti.

Falyalı bugün (10 Şubat) Kumyalı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Falyalı kimdir?

İsmi Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen Falyalı, 2016 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uluslararası kara para aklama ve uyuşturucu trafiği yönetme suçlamalarıyla aranıyordu. Peki Falyalı kimdir, Peker Falyalı hakkında ne demişti ve “Duvar” kitabında adı nasıl geçiyordu? 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.