Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD yeni liderini arıyor: İşte öne çıkan dört isim

IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından geçen hafta öldürülmesinden sonra örgüt yeni liderini arıyor. İşte öne çıkan dört isim.  

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Amerikan Özel Kuvvetleri’nin 2 Şubat’ta Suriye’nin Türkiye sınırındaki Atme kasabasında düzenlediği operasyonda IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi’nin kendisini patlattığını açıklamıştı.

Kureyşi’nin kendini patlatarak öldürdüğü bina – Kaynak: Aaref Watad/AFP

45 yaşındaki Irak kökenli Kureyşi, savaşçılarına veya destekçilerine hiçbir zaman kamuya açık bir şekilde mesaj vermeyen, iletişim araçlarından kaçan ve ABD güçlerine karşı küçük gruplar halinde savaşmayı tercih eden biriydi. 

IŞİD’e uzun süre önderlik eden Ebubekir el Bağdadi de 2019 yılında benzer bir operasyonda öldürülmüştü. Örgüt, Kureyşi için “halife” tanımı yapmış ve Bağdadi’nin intikamının alınması çağrısında da bulunulmuştu.

2014-2017 yılları arasında gücünün zirvesine ulaşan ve Ortadoğu’da sayısız insanlık suçu işleyen IŞİD’in destekçileri, önümüzdeki haftalarda yeni bir ismi lider olarak ilan edecek. Reuters’ın konuştuğu iki Iraklı yetkili ve üç analist, IŞİD’in yeni liderinin savaş görmüş bir yakın çevreden çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

En az dört aday var 

Iraklı güvenlik uzmanı Fazıl ebu Rgheef, en az dört muhtemel aday bulunduğunu belirtti:  

“Bunların arasında IŞİD’in Irak Valiliği’ni sürdürdüğü bilinen Ebu Hatice, Enbar vilayetinin lideri Ebu Müslim, ve hakkında çok az bilgi bulunsa da Bağdadi ve Kureyşi’ye yakın olduğu bilinen Ebu Salih var. Bir de, hâlâ hayatta olduğu düşünülen Ebu Yessir el İsavi bulunuyor. İsavi yüksek askeri tecrübesi bulunması sebebiyle örgüt için değerli.” 

Kureyşi’nin destekçileri tarafından bir askerden ziyade “İslami akil insan” olarak görüldüğünü belirten Ebu Rgheef, yeni liderin askeri anlamda daha donanımlı olacağını belirtti:  

“Saldırılar ve operasyonların karakteri, yeni liderin tarzına göre değişecek. Yeni lider bombalar ve intihar saldırıları gibi daha büyük ve daha yoğun saldırılara inanıyor olabilir.”  

Ebu Rgheef’in güçlü bir lider adayı olarak gördüğü Ebu Yessir el İsavi’nin hayatta olup olmadığı ise tam bir muamma. Hem Irak ordusu hem de ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Ocak 2021’de, İsavi’nin bir hava saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu.  

Ebu Yessir el İsavi’ye ait olduğu düşünülen fotoğraf.

Ancak Iraklı bir güvenlik yetkilisine göre, İsavi’nin hayatta olduğuna dair güçlü şüpheler var:  

“Eğer ölü değilse aday olacaktır, askeri saldırılar planlamakta deneyimli ve rüştünü ispat etmiş birisi ve binlerce destekçisi var.”  

Yetkililer ayrıca, IŞİD’in yeni bir lideri seçmeden önce, Kureyşi’nin ölümüne sebep olan muhtemel sızıntıyı bulmak için bir güvenlik taraması gerçekleştirdiğini belirtti. Kureyşi üzerine bir araştırma yayımlayan New Lines dergisinin editörü Hasan Hasan da IŞİD’in yeni liderinin savaş deneyimi bulunan bir Iraklı olacağını düşünüyor: 

“Eğer gelecek haftalarda birini seçeceklerse aynı halkanın içinden birini seçmeleri gerekiyor… İlk günlerinden beri IŞİD altında mücadele eden ‘Enbari’ grubu.”  

“IŞİD bitmedi” 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski terörle mücadele şefi Lahur Talabani, bazı IŞİD liderlerinin tüm Irak boyunca seyahat edebildiğini söyledi:

“Belirli bir bölgede saldırıların arttığını gördüğünüzde oradan önemli birinin geçtiğini öğrenmek beni şaşırtmaz. ‘Halifelik’ yenildi fakat IŞİD silinemedi. Bu işi bitirebildiğimizi düşünmüyorum.”  

Analistler, düşük profili ve operasyonel gizliliğine rağmen Kureyşi’nin ölümünün örgütün savaşçılarını etkileyebileceğini söylüyor. Kureyşi’nin öldürülmesinin örgütte morali düşüreceğini belirten Hasan, IŞİD’in kişiliklere ve en güvenilen isimlere önem verdiğini belirtiyor. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.