Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den “İşimi geri istiyorum” eylemine kesilen para cezalarına ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkan Albayrak’ın 2018 yılında işe iade talebiyle yaptığı oturma eylemine kesilen idari para cezalarının Albayrak’ın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

Türkan Albayrak, İstanbul-Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki işinden 2018 yılında çıkarıldıktan sonra Sarıyer Kaymakamlığı’nın yanındaki parkta oturma eylemine başladı.

İşimi geri istiyorum” sloganıyla yaptığı eylemler gerekçesiyle Albayrak’a birden fazla idari para cezası kesildi. Albayrak’ın para cezalarına ettiği itirazlar ise reddedildi.

Albayrak, 2019 yılında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AYM’den ihlal kararı

Albayrak’ın idari para cezasına itiraz ettiği başvurularını birleştirerek inceleyen AYM, “Sarıyer Kaymakamlığı’nın ilçe sınırları içinde yapılacak etkinlikleri yasaklayan kararların ilanına dair duyuru ve veri olmadığını” belirtti. 

Albayrak’ın itirazını değerlendiren AYM, Albayrak’ın eylemin sona erdirilmesi için yapılan ihtarlara uymamasını 5326 sayılı Kanun’un 32. maddesinde düzenlenen “emre aykırılık kabahatini oluşturmadığına” karar verdi.

AYM, “emre itaatsizlik” fiilinin unsurları oluşmadan, yoruma dayalı olarak idari para cezası verilmesiyle Albayrak’a müdahale edilmesinin kanuna uygun olmadığını belirtti ve Albayrak’ın, anayasanın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.