Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Rusya, Ukrayna’yı her an işgal edebilir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğini söyledi ve Amerikan vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı. İşte bölgede yaşanan gerilime dair son gelişmeler.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün (11 Şubat) gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek için yeterli kapasiteye ulaştığını ve ülkenin geniş kesimlerini kapsayacak bir işgale her an başlayabileceğini söyledi:

“Açıkçası geleceği tahmin edemiyoruz, tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. Fakat risk artık yeterince yüksek.”

ABD istihbaratının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pekin Kış Olimpiyatları sona ermeden bir işgale başlayacağına inandığını söyleyen Sullivan, Putin’in işgal emri verip vermediğinin bilgileri dahilinde olmadığını belirtti. Pekin’deki Kış Olimpiyatları, 20 Şubat’ta sona erecek.

Jake Sullivan

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hava bombardımanı ya da füze saldırısıyla başlayabileceğini, bu durumda ülkedeki sivillerin hayatının tehlikeye gireceğini ve ülkeden çıkışların zorlaşacağını belirten Sullivan, Ukrayna’daki Amerikan vatandaşlarına “24 ile 48 saat arasında Ukrayna’yı terk edin” diye seslendi.

ABD’den gelen bu açıklama sonrası Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada ve Hollanda, Japonya ve Norveç, Ukrayna’da bulunan vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu. İsrail ise elçilik personelinin ailelerini tahliye ettiğini açıkladı.

Öte yandan ABD, Ukrayna ile sınır komşusu Polonya’ya üç bin ilave asker gönderecek. Dört ABD’li yetkili, Reuters’a verdikleri demeçte, ABD Başkanı Joe Biden’ın emri üzerine Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Polonya’ya ilave asker gönderilmesi talimatı verdiğini açıkladı:

“Bakan Austin, Fort Bragg’da konuşlanan 82. Hava İndirme Tümeni’nden geri kalan üç bin askerin Polonya’ya sevk edilmesi talimatını verdi.”

Askerlerin gelecek hafta Polonya’da olmaları bekleniyor. Birliklerin Ukrayna’da savaşmayacağı ancak ABD müttefiklerinin savunmasını sağlayacağı biliniyor.

Kırım’ın Oktyabrskoye Hava Üssü’nün güney ucunda toplanan kamplar ve ekipmanlar.

Der Spiegel’den “16 Şubat” uyarısı

Almanya merkezli Der Spiegel, istihbarat kaynaklarının raporlarına dayandırdığı haberinde, Rusya’nın 16 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal edebileceğini yazdı. Dergi, CIA’nın Ukrayna’da her an bir Rus saldırısı beklediğini ve bu yüzden ABD’nin müttefiklerini bilgilendirdiğini aktardı.

Rusya: “Batı, yanlış bilgi yayıyor”

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise dünkü (11 Şubat) yazılı açıklamasında, 2021’in sonunda ve 2022’nin başında Batılı ülkelerin, basının yardımıyla Moskova’nın Kiev’i işgal etme planlarına yönelik yanlış bilgiler yaydığını belirterek, “Batı medyası, koordineli bir şekilde yanlış bilgileri kopyalıyor ve tam ölçekli bir bilgi savaşına katılıyor” dedi.

Dezenformasyon kampanyası için çok sayıda sahte yayının kullanıldığına işaret eden Rusya Dışişleri Bakanlığı, şunları kaydetti:

“Rusya’nın güvenlik garantileri konusundaki haklı taleplerini itibarsızlaştırmak için Moskova’ya karşı koordineli enformasyon saldırısı gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda, Batı’nın jeopolitik emellerinin ve Ukrayna topraklarındaki askeri yapılanmasının haklı çıkarılması hedefleniyor.”

Putin ve Biden telefonda görüşecek

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, ABD tarafının talebi üzerine, Biden ile Putin’in bu akşam (12 Şubat) telefonda görüşeceklerini söyledi. Peskov, bugün Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da görüşeceğini aktardı.

Biden ve Putin

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Putin’in liderler arasındaki telefon görüşmesinin pazar günü yapılmasını istediğini ancak Vaşington yönetiminin Ukrayna’da giderek artan işgal tehdidi nedeniyle Biden’ın görüşmeyi bir an önce yapmak istediğini söyledi.

Biden ile Putin, 2021’in sonuna bir telefon görüşmesi yapmış ve 7 Aralık’ta da video konferans yoluyla bir araya gelmişti. İki devlet başkanının yüz yüze ilk görüşmesi ise Haziran 2021’de Cenevre’de gerçekleşmişti.

Biden cuma günü (11 Şubat), Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson da dahil olmak üzere birçok liderle video konferans görüşmesine katılmıştı.

“ABD ve Rusya birbirine ateş etmeye başladığında dünya savaşına döner”

ABD Başkanı Biden, NBC News’a verdiği demeçte, Amerikan vatandaşlarının bir an önce ülkeden ayrılması gerektiğini vurgulamış ve “Amerika ve Rusya birbirine ateş etmeye başladığında bu bir dünya savaşına döner. Hiç olmadığımız kadar farklı bir dünyadayız” uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: BBC, TASS, Reuters, Der Spiegel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.