Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de “Friends” dizisine LGBTİ+ sansürü

Dizi ve filmler dahil olmak üzere medya üzerindeki sıkı denetimleri ve sansür mekanizmaları devam eden Çin, bu sefer de ünlü sitcom dizisi “Friends”i sansürledi. Dizinin hayranları, LGBTİ+ sahnelerinin sansürlendiği bölümlere tepkisini sosyal medyadan dile getirdi.

“Friends” bu haftanın başlarında Çin’in önde gelen yayın platformları Tencent, Bilibili, Sohu, iQiyi ve Alibaba’s Yoku’da yeniden gösterime girdi. Fakat dizide LGBTİ+ sahneleri ve cinsellik içeren birçok söz sansürlendi.

Örneğin dizinin ilk sezonunda David Schwimmer’ın canlandırdığı Ross Geller’ın eşi Carol Willick’in eşcinsel olduğundan bahsedilen sahneye sansür uygulandı ve cinsellikle ilgili konuşmalar da altyazılarda sansürlü bir şekilde paylaşıldı.

Dizinin fanları sosyal medya hesaplarından sansüre tepki gösterdi ve dizinin bu versiyonunu boykot edeceklerini belirtti.

#FriendsCensored etiketi son günlerde Çin’in popüler sosyal medya uygulaması Weibo’da popüler bir hale geldi.

Sahnelerin neden kaldırıldığı belli olmamakla birlikte, Çin’in önde gelen yayın platformları suçlamalara yanıt vermedi.

1994-2004 yılları arasında yayınlanan “Friends” dizisi, New York’ta oturan altı arkadaşın hayatını konu alıyor. Dizinin başrollerinde ise Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ve David Schwimmer bulunuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.