Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: Zelenskiy, Biden’ı Kiev’e davet etti

Ukrayna sınırında yaşanan gerilim sürerken diplomasi trafiği de hız kesmiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün (13 Şubat) telefonda görüştüğü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ı Kiev’e davet etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından Batılı ülkelere sunulan güvenlik garantileri hakkında konuştu. İşte Ukrayna krizinde son gelişmeler.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde Batılı ülkeler ile bir güvenlik anlaşmasına varma şansının her zaman olduğunu söyledi. Lavrov, Putin’in kendisine yönelttiği “Batılı ortaklar ile anlaşma şansı var mı, yoksa Rusya’yı sonsuz müzakerelere mi sürüklemek istiyorlar?” sorusunu, “Olanaklarımızın tükenmekten uzak olduğuna inanıyorum. Her zaman bir şans var” diyerek yanıtladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada ise Zelenskiy’nin telefonda görüştüğü Biden’a, “Önümüzdeki günlerde Kiev’e düzenleyeceğiniz olası bir ziyaretin, güçlü bir mesaj ve gerilimin azaltılması için katkı sağlayacağına inanıyorum” dediği belirtildi.

Zelenskiy ile Biden dün (13 Şubat) bir saat süren bir telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray, görüşmenin ardından Biden’ın ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteği yinelediğini ve her iki liderin de “diplomasi ve caydırıcılığının sürdürülmesinin önemi” üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın sınırdaki asker birikimini açıklaması yönündeki taleplerine henüz yanıt alamadıklarını belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyelerini 48 saat içinde toplantıya çağıran Kuleba, “Rusya, Viyana Belgesi ile ilgili talebimize yanıt vermedi. Bir sonraki adımı atıyoruz. Ukrayna, Rus ordu birliklerinin sınırımız boyunca ve yasadışı olarak ilhak edilen Kırım’da güçlendirilmesini ve hareketini görüşmek üzere önümüzdeki 48 saat içinde Rusya ve tüm katılımcı devletlerle toplantı çağrısı yapıyor” dedi.

Öte yandan AGİT’in Ukrayna Özel İzleme Misyonu (SMM), bazı ülkelerin Ukrayna’daki gözlemcilerini ülkeden çektiğini açıkladı.

Ukrayna’yı terk eden ülkelerin sayısı artıyor

ABD, Kiev Büyükelçiliği’ni boşaltma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın bölgeye askeri harekât düzenleme ihtimalinin yakın olduğunu söyledi. ABD’nin yanı sıra 10 ülke, vatandaşlarını Ukrayna’dan ayrılmaya çağırdı.

Türkiye de Ukrayna’nın doğusuna zorunlu olmadıkça seyahat etmeme uyarısında bulundu.

İşgal “her an” başlayabilir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğini söylemiş ve Amerikan vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarmıştı.

11 Şubat’ta gazetecilere açıklamalarda bulunan Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek için yeterli kapasiteye ulaştığını ve ülkenin geniş kesimlerini kapsayacak bir işgale her an başlayabileceğini belirterek, “Açıkçası geleceği tahmin edemiyoruz, tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. Fakat risk artık yeterince yüksek” demişti.

ABD istihbaratının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pekin Kış Olimpiyatları sona ermeden bir işgale başlayacağına inandığını söyleyen Sullivan, Putin’in işgal emri verip vermediğinin bilgileri dahilinde olmadığını belirtmişti. Pekin’deki Kış Olimpiyatları, 20 Şubat’ta sona erecek.

Kremlin’in üst düzey dış politika danışmanı Yuri Ushakov ise ABD’nin işgal iddialarını reddederek, “Histeri zirveye ulaştı” açıklamasını yapmıştı.

Rusya: “Batı, yanlış bilgi yayıyor”

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın 11 Şubat’taki yazılı açıklamasında ise Batılı ülkelerin, medyanın da yardımıyla Moskova’nın Kiev’i işgal etme planlarına yönelik yanlış bilgiler yaydığını belirtilerek, “Batı medyası, koordineli bir şekilde yanlış bilgileri kopyalıyor ve tam ölçekli bir bilgi savaşına katılıyor” denilmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.