Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidar medyası zincir marketleri “milli güvenlik sorunu” ilan etti

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında marketleri hedef gösterdi. Güngör, indirimlerin fiyatlara yansımadığını söyledi, marketleri “milli güvenlik sorunu” olarak nitelendirdi.

Dilek Güngör

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında marketlerin Katma Değer Vergisi (KDV) indirimine rağmen, bu indirimleri fiyatlarına yansıtmadığını söyledi ve marketleri “milli güvenlik sorunu” olarak nitelendirildi.

Market zincirlerinin KDV indirimini fiyatlara yansıtmadığını iddia eden Güngör, marketlerin “devlete bile kafa tutabilen kapitalist çetelere dönüştüğü”nü belirtti.

Birçok zincir market, yapılan KDV indiriminden fazlasını fiyatlarına yansıttığını açıkladı. Güngör yazısında, konuya ilişkin, “Bakmayın siz kapılarına, bacalarına ‘KDV’yi indirdik’ diye yazmalarına… Dün bütün gün vatandaştan alışveriş fişi örnekleri geldi. Aynı ürünün fiyatı bir hafta önce KDV yüzde 8 iken neyse, KDV yüzde 1’e düştüğünde de değişmemiş” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 7’yi cebe indiriyorlar”

Devletin bu indirimle beraber 30 milyar Türk Lirası (TL) bir vergi gelirinden vazgeçtiğini belirten Güngör, marketlerin indirimleri fiyatlara yansıtmayarak kârlarını artırmayı amaçladığını söyledi.

Güngör, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ekiplerinin denetim yapmasını ve indirim öncesi ve sonrası fiyatlarının karşılaştırılmasını istedi.

KDV tartışması sürüyor

12 Şubat günü Resmi Gazete’de yayınlanıp, 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanan KDV indiriminin tartışmaları sürüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KDV indirimlerini denetleyeceğini açıklamasından sonra zincir marketler fiyatlarda indirim yaptıklarını açıkladı.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Medyascope’a verdiği demeçte indirimin doğru olduğunu ancak enflasyonla mücadele için büyük bir adım olmadığını ve tüketici fiyat endeksini (TÜFE) en fazla 0,71 baz puan etkileyeceğini söylemiş ve yaşanacak indirimlerin Nisan 2022’de sıfırlanacağını anlatmıştı.

Dilek Güngör’ün zincir marketler hakkında “milli güvenlik sorunu” demesi tepki çekti.

KDV indirimlerinin fiyatlara yansımaması sosyal medyanın da gündeminde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.