Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Temel gıda ürünlerinde KDV indirimi – Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş: “Etkisi nisan ayında sıfırlanacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” tanıtım toplantısında açıkladığı temel gıda maddelerinde uygulanacak olan Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi bugünden (14 Şubat) itibaren uygulamaya girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre temel gıda ürünlerinde KDV, yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.  

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konuya ilişkin olarak Medyascope muhabiri Cenk Narin’e konuştu.

Aktaş, yapılan KDV indiriminin, temel gıda maddelerinin fiyatlarında ayın ortasında yüzde 3’lük bir düşüşe sebep olacağını söyledi. Aktaş, “Temel gıda ürünlerindeki bu indirim de, en iyi şekilde uygulandığı takdirde TÜFE’yi en fazla 0,71 oranında etkileyecektir” dedi.

Gıda ürünlerinden KDV alınmasının en başından beri yanlış olduğunu belirten Aktaş, “Bu kararla beraber en azından bu yanlıştan dönüldü. Çünkü halkın patates, soğan gibi ürünleri tüketmesi gerekiyor. Bunlar birer temel ihtiyaç” diye konuştu.

“Enflasyona yönelik çok büyük bir hamle değil”

Yapılan KDV indiriminin enflasyona yönelik büyük bir hamle olmadığını belirten Aktaş, şöyle devam etti: “Örnek olarak, ocakta bir yağ var ve bu yağ yanıyor. Sizin bu yağı bir şekilde söndürmeniz gerekiyor ama ocağı kapatmıyorsunuz. İlk olarak ocağı kapatmanız gerekiyor. Elektrik faturalarına yönelik olarak hiçbir şey yapmazken ‘Domatesin fiyatı neden düşmedi’ diye kızamazsınız.”

“KDV indiriminin etkisi nisan ayında sıfırlanacak”

Aktaş ayrıca, gıda fiyatlarında gerçekleşecek düşüşün uzun süreli olmayacağını ve 2022’nin Nisan ayında fiyatların eski seviyesine geri döneceğini ve artacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.