Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den “Başkanlığa hayır” açıklamasına kesilen para cezasına ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), “Başkanlığa hayır” başlıklı açıklama gerekçesiyle iki öğretmene kesilen idari para cezasına ilişkin başvuruda ihlal kararı verdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 5 Nisan 2017’de Antalya’da, hükümet sistemini de değiştiren anayasa değişikliği referandumuna ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamanın ardından Sadık Türk ve Mehmet Şerif Özdemir isimli iki öğretmen hakkında propaganda eyleminde bulundukları gerekçesiyle 227 Türk Lirası (TL) idari para cezası kesildi.

Öğretmenler cezaya itiraz etti fakat Sulh Ceza Mahkemesi, valilikten izin alınmadığı gerekçesiyle itirazı reddetti.

Sadık Türk ve Mehmet Şerif Özdemir konuya ilişkin 2018’de ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM’den ihlal kararı

AYM, Resmi Gazete’de bugün (17 Şubat) yayımlanan 28 Aralık 2021 tarihli kararında, “Suç ve Cezaların Kanuniliği İlkesi” ile “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı’nın”  ihlal edildiğine karar verdi. 

Mahkeme kararında, başsavcılık ve derece mahkemelerince kanunun uygulanmasında hataya düşülerek, açıkça kanun kapsamına girmeyen bir eylem nedeniyle başvurucuların idari para cezasıyla cezalandırıldığı belirtildi.

Kararda ayrıca, seçim hükümlerini düzenleyen kanuna göre propaganda yasağı başladığı gerekçesiyle kesilen cezanın dayanağının olmadığı da vurgulandı.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına müdahale edilmesinin kanunla öngörülmediği belirtilen kararında AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakları ihlal edilen başvurucuların yeniden yargılanmasına hükmedildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.