Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: Biden, Putin ile bir kez daha görüşecek

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, sınırdaki son durumu görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir zirve düzenlemeyi prensipte kabul etti. Söz konusu zirve, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilmişti.

Beyaz Saray, Fransa’nın önerdiği müzakerenin tek bir şartla kabul ettiğini açıkladı: Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmemesi. Düzenlenecek zirve, Soğuk Savaş’tan sonra görülen en büyük krizlerden birine olası bir diplomatik çözüm sunabilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hafta sonu da krizin çözümüne dair diplomatik çabaları devam etti. Élysée Sarayı’ndan paylaşılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Biden ve Putin prensipte bir zirve teklifini kabul etti. İçeriği ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov tarafından 24 Şubat’taki zirvede hazırlanacak. Zirve, Rusya, Ukrayna’yı işgal etmediği sürece gerçekleşebilir.”

Macron’un ofisi, olası zirvenin ayrıntılarının ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Rus mevkidaşı Lavrov’un 24 Şubat’taki görüşmelerinde belirleneceğini açıkladı.

Beyaz Saray’dan paylaşılan açıklamada, Vaşington yönetiminin diplomasiye öncelik verdiği fakat Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda hızlı ve ciddi yaptırımlar ile karşılık verileceğinin altı çizildi. Élysée de “Putin’in diplomatik çözümlere öncelik vermesi gerektiğini kabul ettiğini” aktardı.

Biden yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki ayrılıkçı güçler de dahil olmak üzere Ukrayna çevresinde 190 bine kadar asker konuşlandırdığını iddia ediyor.

ABD merkezli uzay teknolojisi şirketi Maxar’ın paylaştığı uydu görüntülerine göre de Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığı sürüyor.

Sınırda gerilim tırmanırken Alman hava yolu şirketi Lufthansa ve İsviçre merkezli Swiss Air, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e uçuşlarını durdurdu.

Rusya, Belarus’taki tatbikatların süresini uzattı

Rusya, Belarus ile ortaklaşa düzenlediği ve dün (20 Şubat) sona ermesi beklenen tatbikatlarının süresinin uzatıldığını duyurdu. Belarus Devlet Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, tatbikatların uzatılmasına gerekçe olarak Ukrayna’nın doğusundaki durumun kötüleşmesi gösterildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkenin doğusu için acilen ateşkes çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, CNN’e verdiği demeçte, sınırda gördükleri durumun çok ciddi olduğunu belirtti ve “Bir işgalin eşiğindeyiz” dedi. Blinken şöyle konuştu:

“Tanklar harekete geçene ve uçaklar uçana kadar diplomasinin Putin’i caydırıp caydırmadığını görmek için her olanağı ve her dakikayı kullanacağız.”

Blinken’ın bu açıklamaları Amerikan medyasında çıkan ve ABD istihbarat raporlarına dayandırılan haberlerden sonra geldi. CBS News, Putin’in bölgedeki Rus komutanlara işgal emri verildiği yönünde bir istihbarat olduğunu öne sürmüştü.

İsmi açıklanmayan bir istihbarat yetkilisi de CNN’e verdiği demeçte, Rusya’nın konvansiyonel güçlerinin yüzde 75’inin Ukrayna sınırında hazır olduğunu söyledi.

“1945’ten bu yana en büyük savaş hazırlığı”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da 18-19 Şubat’ta düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı öncesi BBC’ye açıklamalarda bulundu. Johnson, Rusya’nın Avrupa’daki en büyük savaşa hazırlandığına yönelik ellerinde istihbarat bilgisi olduğunu belirtti.

Boris Johnson

ABD ve Batılı güçler, Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğini iddia ediyor. Rusya ise bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.