Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da kadınların zaferi: Hamileliğin ilk 24 haftasında kürtaj yasallaştı

Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da Anayasa Mahkemesi, hamileliğin ilk 24 haftasında kürtajın yasal olduğuna karar verdi. Dörde karşı beş oyla alınan karar, kadınlar tarafından tarihi bir zafer olarak nitelendirildi ve mahkeme önünde kutlama gösterileri düzenlendi.

Kürtaja yalnızca hamilelerin hayatı ve sağlığı için bir risk bulunması durumunda ya da tecavüz halinde izin verilen Kolombiya, bu karar ile birlikte Meksika ve Ekvador’un ardından kürtaj yasağını kısmen kaldıran son Latin Amerika ülkesi oldu.

Mahkemeden paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

““Kongre ve hükümet hamile kadınların haklarını korumakla yükümlüdür. Buna aile planlama hizmetleri, kürtajla ilgili engellerin kaldırılması ve evlat edinme hizmetlerine destek de dahildir.”

Uluslararası Af Örgütü’nün Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararı, haklarının tanınması için onlarca yıldır mücadele eden Kolombiya’daki kadın hareketi için tarihi bir zafer olarak kutluyoruz” dedi.

Kararın ardından kadınlar başkent Bogota’nın merkezindeki Kolombiya Anayasa Mahkemesi önünde kutlama gösterileri düzenledi.

Kolombiya’da her yıl 400 bin kadar kadının kürtaj olduğu ve bunların sadece yüzde 10’unun yasal olarak düzenlendiği tahmin ediliyor. Kürtaj hakkını savunan Profamilia’ya göre, 2020 yılında ülke genelinde en az 26 bin 223 güvensiz kürtaj operasyonu gerçekleştirildi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.