Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndaki oylamayla kaldırıldı. Böylece Güzel’in yargılanmasının önü açıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’e ait iki fezleke görüşüldü.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Güzel adına üç saat süren bir savunma yaptı.

Ardından oylamaya geçildi.

Güzel hakkındaki ilk fezleke 52 ret oyuna karşılık 313 oyla kabul edildi.

İkinci fezleke ise 52 ret oyuna karşı 327 oyla kabul edildi.

Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasıyla yargılanmasının önü açıldı.

AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı.

HDP’li vekillerden oylama öncesi protesto

HDP milletvekilleri oylama öncesi Meclis bahçesinde yürüyüş yaptı. “İrademe vekilime dokunma”, “Semra Güzel halkın iradesidir” yazılı dövizler taşıyan milletvekilleri ardından Genel Kurul’a katıldı.

Ne olmuştu?

HDP’li Güzel hakkında 2017’de öldürülen PKK’lı Volkan Bora’nın cep telefonundan fotoğraflarının çıkmasının ardından dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke hazırlanmıştı.

Güzel, fotoğrafların beş yıl önceye ait olduğunu, çözüm süreci sırasında çekildiği belirtmişti.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Semra Güzel ile ilgili fotoğraf, belge ve ifadeleri HDP’nin kapatılma davasına konulması için ek delil olarak hazırlayarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

Hangi milletvekillerinin dokulmazlıkları kaldırıldı?

17 Mart 2021’de dokunulmazlığı kaldırılan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yerel mahkemenin “yeniden yargılama” kararının ardından 16 Temmuz 2021’de yeniden milletvekilliğine dönmüştü.

“Nitelikli cinsel saldırı” ve “tehdit” suçlamasıyla hakkında fezleke düzenlenen Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in dokunulmazlığı 7 Ekim 2020’de kaldırılmıştı. Çelik, yargılandığı davada “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat etmişti.

CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın dokunulmazlıkları da 4 Haziran 2016’da kaldırıldı. Üç milletvekili de tutuklandı. CHP’li Berberoğlu, iki gün sonra tahliye edildi. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından Berberoğlu, 11 Şubat 2021’de yeniden milletvekili olarak TBMM’ye döndü.

HDP’li Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız dokunulmazlığı ise 27 Temmuz 2017’de kaldırıldı.

2 Mart 1994’te ise Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Orhan Doğan, Zübeyir Aydar ve Ahmet Türk, Meclis’ten zorla çıkarılarak tutuklanmıştı.

10 yılı aşkın bir süre cezaevinde kalan Zana, Sadak, Dicle ve Doğan, 9 Haziran 2004’te tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.