Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’den Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki: “28 yıl sonra aynı utancı Türkiye’ye yaşatan darbeciler de kaybedecek”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı dün (1 Mart) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla kaldırıldı. HDP tarafından yapılan açıklamada, 2 Mart 1994’te dokunulmazlıkları kaldırılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri hatırlatıldı ve “28 yıl sonra aynı utancı Türkiye’ye yaşatan darbeciler de kaybedecek. Kapatma davası ve Kobanî Kumpas Davası da darbeciler için kurtarıcı olmayacak. Çünkü onlar darbe yaptıkça Kürt siyaseti büyüdü” denildi.

TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülen iki fezlekenin ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı. HDP tarafından yapılan açıklamada, 28 yıl önce DEP milletvekilleri Leyla Zana, Ahmet Türk, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarının kaldırıldığı günün “2 Mart darbesi” olarak tarihe geçtiği belirtildi ve “2 Mart darbesi ve dün akşam Meclis’te yaşatılan darbe de dahil tüm sivil ve askeri darbeleri lanetliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Onlar darbe yaptıkça Kürt siyaseti büyüdü”

Demokratik siyasete yönelik saldırının, sorunları çözmek yerine derinleştirdiği belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin en temel ve kadim sorunu olan Kürt sorununa yönelik ezberlerin dışında çözüm önerileri sundukları, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, inkara karşı hakikati savundukları için 28 yıl önce Kürt milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak, bileklerine kelepçe vuruldu” denildi.

HDP açıklamasında, Kürt halkının iradesinin “terörist” olarak nitelendirilmesine ve demokratik siyasetin hedef alınmasına şu sözlerle tepki gösterildi: 

Kapatma davası ve Kobanî Kumpas Davası da darbeciler için kurtarıcı olmayacak. Çünkü onlar darbe yaptıkça Kürt siyaseti büyüdü, demokratik siyaset Türkiye’de siyasi dengeleri belirleyecek temel aktör haline geldi. Tarih Kürt siyasetini haklı çıkardı, Meclis’ten darbeyle uzaklaştırılanlar her seferinde halkın iradesiyle geri döndü. Bugünkü darbeler de elbette hükümsüz kalacak, tıpkı 94 darbesinin aktörleri gibi bugünün darbecileri de tarih olacak.” 

“Muhalefet, dokunulmazlıkların kaldırılması için sıraya girdi”

1994’ten bu yana iktidarların Kürtler’e bakışının ve Kürt halkının siyasi temsilcilerine yönelik saldırıların değişmediği belirtilen ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek veren muhalefet partileri eleştirilen açıklamada, şu cümlelere yer verildi: 

Tam da 2 Mart darbesinin 28’inci yıl dönümünde aynı söylem ve ezberlerle Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü. 90’lı yıllarda bu ülkeye reva görülen utanç bir kez daha yaşatıldı. Çiller iktidarının yerini AKP aldı. 1994’te DEP’lilerin, 4 Kasım 2016’da o dönemki eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırmak için sıraya giren muhalefet, bugün de Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için sıraya girdi.

“Saruhan Oluç: Kürt temsilcilerine düşmanca tutum bitmemiştir”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, dün (1 Mart) genel kurulda dokunulmazlığın kaldırılması görüşmelerinde Semra Güzel’in yerine üç saat süren bir savunma yaptı. Oluç, Güzel’in hakkında fezleke düzenlenmesine neden olan fotoğraflardaki Volkan Bora ile görüştüğü dönemde, HDP ile bir ilişkisinin olmadığını ve görüşmenin “çözüm süreci” döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti.  

“Güzel’in ziyareti tamamen insanidir”

Oluç, fotoğrafların servis edilmesini “kumpas” olarak değerlendirdi ve failinin, kanunen gizli belgelere erişim yetkisine sahip AKP’li milletvekilleri olduğunu iddia etti. Birçok konuda Meclis’e kanun teklifi ve soru önergesi sunan Güzel’in en çalışkan milletvekillerinden biri olduğunu belirten Oluç, ortaya çıkan fotoğraflarla kişilik haklarının ihlal edilerek hedef gösterildiğini söyledi.

Çözüm sürecinde pek çok kişinin PKK kamplarını ziyaret ettiğini ve bunun örgüt üyeliği suçlamasına neden olmadığını belirten Oluç, şöyle konuştu:  

Ortalama zekâya sahip her vatandaş önyargılarından sıyrılarak bu resimlere, fotoğraflara baktığında gerçekten iki kişi arasındaki duygusal yakınlığı görecektir. Örgüt üyesi olmayan ancak farklı zamanlarda, farklı amaçlarla kampları ziyaret etmiş, ne haber peşinde koşan gazeteciler, ne alıkonulmuş askerleri teslim almaya giden siyasetçiler, ne de insan hakları kuruluşlarının temsilcilerine üyelik suçlaması yöneltilmiştir. Semra Güzel’in sözlüsünü ziyaret için, çözüm sürecinde örgüt kamplarını ziyaret etmesinde esasen bu ziyaretlerden hiçbir fark yoktur, tamamen insanidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.