Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın saldırıları devam ediyor: Rus birlikleri Harkov’da, müzakere masası yeniden kuruluyor

Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusuna operasyon düzenlediğini duyurmasının ardından bir hafta geçti. Bugün Rusya’nın saldırılarının yedinci günü. Rus birliklerinin Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov’a girdiği ve Ukraynalı askerlerlerle çatıştığı gelen son bilgiler arasında. Moskova ve Kiev’in bugün (2 Mart) Belarus-Polonya sınırında yeniden masaya oturması bekleniyor.

Ukrayna’ya saldırılarını sürdüren Rusya, Harkov, Sumy ve Mariupol’u kuşatma altında tutuyor. Ukrayna ordusu, ülkenin ikinci büyük şehri Harkov’a hava saldırıları düzenlendiğini açıkladı. Dün (1 Mart) de Harkov şehir merkezindeki yerel yönetim binasına bir roket saldırısı düzenlenmiş, saldırıda en az 17 kişi hayatını kaybetmişti. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, bu saldırıyı “terör eylemi” olarak nitelendirmişti.

Harkov, saldırının başından bu yana Rus ordusunun yoğun saldırısı altında.

Rusya’da kimse ülke dışına 10 bin doların üzerinde nakit çıkaramayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameye göre Rusya vatandaşları ülke dışına 10 bin dolardan daha fazla nakit çıkaramayacak:

“Rusya Merkez Bankası’nın ihracat gününde belirlediği resmi döviz kuru üzerinden hesaplanan 10 bin doların üzerindeki nakit paranın ihracatı 2 Mart’tan itibaren yasaklanacak.”

Batı’nın yaptırımları sonrası Rus Rublesi tarihinin en düşük seviyelerinde.

Kremlin, bu kararnameyi “Rusya’nın finansal istikrarını sağlama girişimi” olarak duyurdu.

Moscow Times da, Moskova borsasının bugün de kapalı kalacağını bildirdi. Borsa, üç gündür üst üste kapalı.

Herson, Rus birliklerinin elinde

Ülkenin güneyindeki Herson kentinin Rus birliklerinin eline geçtiği belirtildi. Herson Belediye Başkanı, ulusal hükümetten ve yardım kuruluşlarından, yiyecek ve içecek de dahil olmak üzere bölgeye malzeme gönderilmesini ve yaralıların tahliye edilmesini istedi.

Zelenskiy, 12 Şubat’ta Herson’daki askeri tatbikata katılmıştı.

Belarus, Ukrayna sınırındaki asker sayısını ikiye katlıyor

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinin Ukrayna ile güney sınırındaki asker sayısını iki katına çıkaracağını söyledi. Lukaşenko, sınırdaki beş olan tabur sayısını önümüzdeki iki gün içinde 10’a çıkarılacağını şöyle duyurdu:

“Bunlar, üst düzeyde eğitilmiş birlikler. Belarus’a karşı herhangi bir askeri operasyon yapılmasını engellemek için bölgeye gönderilecek.”

Aleksandr Lukaşenko

Halka “molotofkokteyli nasıl yapılır?” eğitimi

Ukrayna vatandaşları, Kiev’in batısındaki Zihtomir’de molotofkokteylinin nasıl hazırlanıp kullanılacağına ilişkin eğitim görüyor. Kiev halkı, Rus birliklerinin başkente yönelik olası bir kara saldırısına karşı sokaklarda molotofkokteyli hazırlıyor.

Moskova’dan Wikipedia’ya: “‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgali’ maddesini silin!”

Wikipedia’nın Rusça servisi, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor) “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali” sayfasını silmelerini talep ettiğini açıkladı. Rus yetkililer Ukrayna’ya saldırılarını “savaş” veya “işgal” olarak tanımlamıyor ve devlet kontrolündeki medya da bunu “askeri operasyon” olarak niteliyor.

Dünya Bankası ve IMF’den Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık yardım

Dünya Bankası ve Uluslarası Para Fonu (IMF), Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık yardımda bulunacak. Ortak bir açıklama yapan iki kurum, Ukrayna’daki savaşın yol açtığı yıkıcı insani ve ekonomik bedelden üzüntü duyduklarını, insanların öldürüldüğünü ve ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, “Ukrayna’nın ve Ukrayna halkının yanındayız” dedi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.