Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı kınandı, karara Türkiye de destek verdi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. Savaşın yedinci gününde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınadığını açıkladı. Moskova’yı savaşı durdurmaya çağıran BMGK, askeri birliklerini de Ukrayna’dan çekmesini istedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan karar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda beşe karşı 141 oyla kabul edildi. 193 ülkeden oluşan Genel Kurul’daki oylamada Çin ve Hindistan dahil 35 ülke ise çekimser kaldı, 12 üye ise oylamaya katılmadı. Alınan bu karar Genel Kurul’da ayakta alkışlandı.

Karara “hayır” oyu veren ülkeler: Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre.

Türkiye de karara destek veren ülkelerden.

Alınan bu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Hedef ise Rusya’ya küresel anlamda bir baskı kurmak ve izole etmek:

“Rusya’nın tüm askeri güçlerini uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki Ukrayna topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmesi talep ediliyor.”

“Silahlar sussun”

Oylamanın ardından açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısını bir kez daha yineledi:

“Ukrayna’daki düşmanlıklara son verin. Silahları susturun. Diyalog ve diplomasiye kapı açın.”

“Rusya, BM’ye meydan okudu”

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, oylamanın öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarının devam ettirmeye hazır olduğunu, Rus birliklerinin Ukrayna’da misket ve vakum bombaları da dahil olmak üzere uluslararası hukuka göre yasaklanan ağır silahlar kullandığını söyledi ve BM üyelerini Moskova’yı uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutmaya çağırdı:

“Rusya’nın tüm bu eylemlerden sorumlu tutulması gerektiğine inanıyorsanız, evet oyu verin.”

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasiliy Nebenzya ise Moskova’nın Ukrayna’da sivilleri hedef aldığını reddetti ve kınama kararının alınmasının şiddeti körükleyebileceği uyarısında bulundu. Nebenzya, Moskova’nın eylemlerinin, Ukrayna’nın doğusunda Ruslar tarafından desteklenen Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’nde sivillere yönelik saldırıları sona erdirmeyi amaçlayan özel bir askeri operasyon olduğu iddiasını yineledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.