Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya savaşı: Kiev’e saldırılar devam ediyor, gözler müzakere masasında

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının sekizinci günü. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’nın saldırılarını kınadı, Türkiye de bu kınamaya katılan ülkeler arasında. BM ayrıca Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının bir milyonu aştığını açıkladı. Saldırılar devam ederken gözler bir kez daha müzakere masasına çevrildi. İşte detaylar.

Rus birlikleri dün (2 Mart) Ukrayna’nın Dinyeper Nehri üzerindeki stratejik liman kenti Herson’u ele geçirdi. Yaklaşık 300 bin kişilik nüfusa sahip Herson, savaşın başından bu yana Rusya’nın ele geçirdiği tek büyük şehir olma özelliğini taşıyor.  

Herson Belediye Başkanı Igor Kolihayev ve şehrin düştüğünü teyit eden Ukraynalı bir yetkili, şehrin çevresinde günler süren çatışmalarda 300 kadar Ukraynalı sivil ve askerin öldüğünü belirtti. 

Müzakerelerde ikinci tur

Ukrayna ve Rusya arasında dün (2 Mart) düzenlenmesi planlanan müzakereler bugüne ertelenmişti.

Rus heyetinin başında bulunan Vladimir Medinskiy, ilk görüşmelerin ardından en kısa sürede bir sonuca varmak istediklerini ve bazı makul ortak noktalar bulduklarını belirtmişti. Ukrayna tarafı ise acil bir ateşkes ile Rus birliklerinin ülkeden çıkmasını istemişti.

Kiev’e saldırılar devam ediyor

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yönelik hava saldırıları da devam ediyor. Kentte yüksek sesli patlamalar duyulduğu ve şehri aydınlatan ateş topları görüldüğü belirtildi. 

Gece saatlerinde şehri aydınlatan patlamaya CDS muhabiri Justine Redman böyle tanık oldu:  

Ünlü Ukraynalı boksör Wladimir Kliçko ve Kiev Belediye Başkanlığı görevini yürüten kardeşi Vitali Kliçko ise BBC’ye verdikleri video röportajda, Ukrayna’nın daha çok desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti. Wladimir Kliçko şöyle konuştu:   

“Burası bizim evimiz, başka nereye gidelim? Onu savunacağız. Siz ne yapardınız?” 

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da eline silah alarak şehrin savunmasına katkı sağlama kararı almıştı. 

Rus saldırı konvoyu ne durumda? 

Zırhlı birlikler, tanklar ve topçular içeren 64 kilometre uzunluğunda bir Rus askeri konvoyunun Kiev’e doğru yola aldığı uydu görüntüleriyle ortaya konulmuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir savunma yetkilisi, konvoyun mola verdiğini söyledi. Yetkili, konvoyun durmasında lojistik sorunların etkili olabileceğini belirtti. 

Kiev’e giden Rus konvoyunun Maxar Technologies tarafından yakalanan görüntüleri.  

Zelenskiy: “Buradan hiçbir şey alamayacaklar”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaş boyunca halka seslendiği konuşmalarına dün gece bir yenisini ekledi ve Ukraynalılar’a şunları söyledi:

“Ukraynalılar! Her işgalci şunu bilmeli: Buradan hiçbir şey almayacaklar. Hiçbir yer fethedilmeyecek. Daha fazla ekipman, daha fazla insan getirseler de hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Her yerde yok edilecekler.” 

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Rusya’ya soruşturma

Aralarında Almanya, Fransa ve İngiltere’nin de bulunduğu 38 ülke, Ukrayna’daki muhtemel savaş suçlarının soruşturulması için Hollanda’nın Hague kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) dilekçe verdi. UCM kurallarına göre, üye ülkelerin böyle bir dilekçe vermesi UCM savcılarının yargıçlardan onay beklemesi zorunluluğunu ortadan kaldırıyor ve süreci hızlandırıyor. UCM, savaş suçlarıyla ilgili kanıt toplamaya başladığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan zayiat açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın işgali sırasında 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini ve 1597 askerin yaralandığını açıkladı. Ukrayna kaynakları ise Rusya’nın beş binden fazla asker kaybettiğini belirtiyor.  

Ukrayna’ya silah yardımları

Alman haber ajansı DPA, Ukrayna’ya cumartesi günü teklif edilen silah yardımının teslim edildiğini duyurdu. DPA’nın haberine göre bin anti-tank silahı ve 500 FIM-92 Stinger, Ukrayna’ya teslim edildi.

Ukrayna ordusuna birçok Batılı ülkeden taşınabilir anti-hava silahı Stinger ve anti-tank silahı Javelin yardımı yapıldı.

Ukrayna’ya silah yardımında bulunan ülkelere İspanya da eklendi. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, bin 370 anti-tank bomba atar silahı, hafif makineli tüfekler ve 700,000 tüfek mermisi göndereceklerini açıkladı.   

İsveç: “Rus savaş uçakları hava sahamızı ihlal etti”

İsveç Silahlı Kuvvetleri, dört Rus savaş uçağının dün İsveç hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. NATO üyesi olmayan İsveç, Rus uçaklarına hava sahasını kapamıştı.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.