Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

9334 km hızla ilerleyen roket parçası Ay’a çarpmak üzere

Bilim insanları bir roket parçasının Dünya’nın uydusu Ay’a çarpmasına saatler kaldığını söylüyorlar. Saatte 9334 km hızla ilerleyen roket parçasının çarpması için öngörülen zaman ise bugün 12:25 suları.

Gökbilimciler önce roket parçasının Elon Musk’un SpaceX’ine daha sonra ise Çin’e ait olduğunu iddia ediyor. Çin ise bu iddiayı yalanlıyor.

10 ila 20 metre genişliğinde bir krater açacağı düşünülen parçanın çarpışının Ay’a etkisinin küçük olacağı bekleniyor. Bilim insanları çarpmayla oluşacak krateri ve ay tozu tüylerini incelemeyi umuyorlar.

“Çarpışma Ay’ın Dünyaya bakmayan tarafında olacak”

Dünya’dan ilk kez Mart 2015’te görülen parça, NASA tarafından finanse edilen bir uzay araştırması tespit etmişti fakat asteroid olmadığı anlaşıldığında nesne gözlemcilerin radarından çıkmıştı.

Parça ilk kez görüldüğünde, Peter Birtwhistle (63) İngiltere’deki evinin bahçesinde asteroidleri gözlemlemek için gökyüzünü izliyordu.

Uzay çöpü bir görünüp bir gözden kayboluyordu. Birtwhistle yedi yıl boyunca roket parçasını çok nadir görebildi. Ocak ayında tekrar gördüğünde ise çektiği görüntüleri ABD’deki uzman gökbilimci ve veri bilimcisi Bill Gray’e gönderdi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın tahminlerine göre, şu anda 10 cm’den büyük 36 bin 500 parça uzay çöpü bulunuyor.

Hiçbir uzay programı veya üniversite, resmi olarak derin uzaydaki uzay parçalarını takip etmiyor. Dolayısıyla bu görev boş zamanlarında bu cisimlerle ilgili hesaplar yapma ve yörüngelerini belirleme görevi bir avuç gönüllü gökbilimciye düşüyor.

“Dedektiflik işi”

Uzay çöplerini takip etmenin genellikle bir dedektiflik işi olduğunu belirten Gray, bu çöplerin işaretlerini göremediklerini aktarıyor.

Astronomların rotayı uzayda geriye doğru takip ederek bulduğu ve sonrasında ise yörüngeyi roket fırlatma, yörünge tarihi ve konumuyla eşleştirdiği biliniyor.

Fakat bazı uzay görevleri, Çin’inkiler dahil, rotalarını duyurmuyor.

Parça çarpmanın etkisiyle dağıldığında nereden geldiğiyle ilgili bulgular da yok olacak. Şu ana kadar cisme dair elde edebildiğimiz tüm bilgiler Bill Gray ve uzayı gönüllü izleyen gökbilimcilerin tahminlerinden ibaret.

Kaynak: BBC

Derleyen: Betül Gökce

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.