Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un ev sahipliği yapacağı 2023 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nın lansmanı yapıldı – Ana tema: “Çevre ve sürdürülebilirlik”

İki yılda bir düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’na, 2023 yılında İstanbul ev sahipliği yapacak. Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), 2-5 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleşecek 37. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’ndan bir yıl önce organizasyonun lansmanını yaptı. Medyascope Spor Servisi‘nden Sedat Efekan Özener, organizasyonu yerinden takip etti.

Canlı takip ettiğimiz lansmandan bilgiler:

Ataköy Atletizm Salonu’nda yapılan lansmanda TAF Başkanı Fatih Çintimar, İstanbul 2023 Organizasyon Komitesi Başkanı Yasin Taş ile birlikte milli atletler sırıkla atlamacı Ersu Şaşma, 400 metre engelli koşu sporcusu Berke Akçam, üç adım atlamacı Tuğba Danışmaz ve 1500 metre koşucusu Şilan Ayyıldız yer aldı.

Son dönemde artan spor yoluyla iklim değişimi, cinsiyet eşitliği, ırkçılık gibi konularda çözüme katkı sağlama bilincine, Türkiye Atletizm Federasyonu da katıldı. Lansman boyunca ana tema, iklim değişimine pozitif etki yaratmaydı. İlk konuşan federasyon başkanı Fatih Çintimar’dan sonra konuşan Ersu Şaşma’ya, tüm konuşmacılar bu bağlamda atılacak çeşitli adımlara değindi.

Şampiyonanın sloganlarından biri, “Doğayı koru: 1 bilet = 1 ağaç”

Fatih Çintimar dünyanın en önde gelen atletlerini ağırlama ve Türk sporcuları kürsüde görmeye yönelik heyecanını paylaşırken, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu, İstanbul’un bir spor şehri olduğunu vurguladı. Hacıcaferoğlu sözlerine, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Ataköy Atletizm Salonu’nda önümüzdeki yıla kadar yenileme ve iyileştirme çalışmaları yapılacağını ekledi. Tüm katılımcılara, bir yıl sonra filizlenmek üzere ağaç verildi.

2023 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası logosunda, defne yaprağı yeşili ve Türk sporunun efsane isimlerinden üç adım atlamacı Ruhi Sarıalp’ten ilham alındı.

Lansmanda logonun tanıtıldığı anlar:

Geniş bir organizasyon ekibine liderlik eden İstanbul 2023 Organizasyon Komitesi Başkanı Yasin Taş, planları şu sözlerle açıkladı:

“Yedi bin kapasiteli salonumuz, hem dünyaca ünlü atletleri hem atletizm severleri ağırlayacak. Sinan Erdem Spor Salonu’nda, sporcular için fizyoterapi ve dinlenme alanları olacak. Ataköy Atletizm Salonu ve Sinan Erdem’i, 90 metrelik bir tünel bağlayacak.

İstanbul 2023, 50’si canlı olmak üzere 60 kanaldan yayınlanacak. Türkiye’de yayıncı, TRT Spor ve TRT Spor Yıldız olacak. Avrupa Atletizm Birliği’nin (EAA) belirlediği standartlar çerçevesinde sporculardan basın mensuplarına yaklaşık 2 bin misafiri, tesislere ulaşımı rahat olacak şekilde ağırlamak üzere otellerle görüştük.”

Yasin Taş’ın aktardığı bilgiye göre organizasyon esnasında ulaşımda elektrikli araçlardan faydalanılacak ve geri dönüştürülebilir atıklar toplanacak. 

Ardından sahneye, sırayla dört milli atletimiz çıktı ve konuşmalarını yaptı. Her sporcu kişisel ve Türkiye olarak hedeflerinden bahsetmenin yanı sıra, ilkim değişimi konusunda farklı noktaları vurguladı.

1500 metre koşuda Türkiye şampiyonu Şilan Ayyıldız, lansmanın ardından yaptığımız röportajda 365 gün sonrasına dair duyduğu heyecanı, “Çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul’un güzelliklerini Avrupa’ya ve tüm dünyaya göstereceğimiz için gerçekten mutluyum. Rakiplerimizden farklı olarak burada, Türk milletinin önünde koşmak ayrı bir şans, gurur olacak. Hedefimiz ülkemizi kürsüde, umarım altın madalyayla temsil etmek.” sözleriyle paylaştı.

22 yaşındaki Şilan, lansmandaki çevre bilinci temasıyla ilgili, “Her geçen gün hava kirliliği artıyor, özellikle dünyadaki büyük şehirlerde. Pandeminin ilk döneminde havanın temizlendiği, hatta balinaların boğazda gün yüzüne çıktığını hepimiz gördük. Bu tabloyu görünce üzüldüm, çevreyi ne kadar kirlettiğimizin farkına vardım. Acil olarak zehirli gazlardan kaçınmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Şilan Ayyıldız röportajı:

2021’de Estonya’nın Tallinn şehrinde düzenlenen şampiyonada, 400 metre engelli koşu U20 dünya şampiyonu olan Berke Akçam, sahnedeki konuşmasında İstanbul’un tarihi, kültürü ve spor kültürüyle çok önemli bir şehir olduğunu ve organizasyon için çok heyecanlı olduğunu söyledi. Üç adım atlama U23 Avrupa şampiyonu Tuğba Danışmaz, 2021’de Estonya – Tallinn’deki organizasyonda hedefine ulaşarak şampiyon olmasının ardından, 2023 için kendine bir çıta koyduğu ve onu aşmak istediğini paylaştı.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda (İlk Olimpiyat katılımında) sırıkla atlamada finale kalan ilk Türk atlet olan Ersu Şaşma sözlerine, “Bu salonda Balkan şampiyonluğu yaşadım, o nedenle benim için ayrı bir anlamı var.” cümlesiyle başladı. Ersu sahneden, “Bu şampiyonada ‘bir bilet – bir ağaç’ mottosu çok önemli. Yeşillenme, hepimizin ortak hedefi olmalı. Tüm dünyaya geleceğimiz için yeşili koruyalım diyorum.” sözleriyle ayrıldı.

Lansmanın sonunda, tüm organizasyon komitesi sahneye çıktı:

Bir önceki Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası, 2021’de Polonya’nın Torun şehrinde gerçekleşti. Erkek ve kadın atletlerin 13’er branşta mücadele ettiği organizasyona, 46 ülkeden toplam 659 sporcu katıldı. Şu anda dünyadaki en popüler sporcular arasında yer alan sırıkla atlamacı Armand Duplantis, Torun’da 6.05 metre ile altın madalya kazanmıştı.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.