Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalyan futbolunun sönen yıldızı Antonio Cassano

Sansasyonel yaşantısı, yetenekleri ölçüsünde beklentilerini karşılayamayan İtalyan futbolcu Antonio Cassano’nun kariyerini Melih Ergün kaleme aldı.

İtalya’nın sönen yıldızı Antonio Cassano

İtalyan bir taraftarın söylediği gibi, “heba olan bir yetenek”. Antonio Cassano, İtalya’nın Bari kentinde, 12 Temmuz 1982 yılında dünyaya gelir. Ne büyük şanstır ki, o gün İtalya’nın Dünya Kupası’nı kazandıktan sonraki gündür aynı zamanda. Bari gözlemcilerinin radarına girmeden önce, Cassano ve annesi birlikte yaşarken İtalyan çocuk, sokaklarda top oynamaya küçük yaşlarda başlamıştır. O dönemki çoğu futbol öyküsündeki gibi Cassano da fakirdir. 15 yaşında Bari’ye imza atar. 

İki yıl içerisinde, Serie A da oynamaya başlayan Cassano, herkesi etkiler. Cassano ilk golünü Internazionale’ye atar ve Bari’ye maçı kazandırır. Bu onun ilk ama son golü olmayacaktır. Pozisyon oluşturma becerisi, çevikliği gibi bir çok özellik, 17 yaşındaki oyuncuyu farklı gösteriyor ve insanların ilgisini çekiyordur. Cassano’ya artık, “Fanta Antonio” veya “El Pibe De Bari” (Barili çocuk) diye seslenirler. Her kısa boylu ve iyi bir futbolcuda olduğu gibi Cassano da Maradona’ya benzetilir. İki sezon içerisinde altı gol atar. Alt yaş kategorilerinde, İtalya takımının vazgeçilmez oyuncularından biridir. 

Cassano yarışını, Roma 31 milyon euro karşılığında kazanır. İtalyan forvet için o kadar büyük bir bedeldir ki, en çok para ödenen genç oyuncu rekorunun sahibi olur. Cassano’nun ardından, bu rekor hepimizin tanıdığı Wayne Rooney için kırılır. Cassano, Roma’da 43 maçta 17 skor katkısı yapar. Kendini geliştirmeye devam eder. Fakat İtalyan oyuncu çok agresiftir. Bu agresifliğini bir maçta kontrol edemez ve kırmızı kart görür. Cassano duruma çok kızarak hakeme “boynuz hareketi” denen hareketi yapar (Bu hareket, İtalyan kültüründe ağır hakarettir). Antrenmanlardan kovulur fakat 2004 İtalya kadrosuna da alınır. Totti’nin spektaküler bir şekilde kırmızı kart yemesinden dolayı bu turnuvada şans bulan Cassano, iki gol ve bir asist yapar. Bir kez de maçın oyuncusu ödülünün sahibi olur. İtalya grup aşamasında elenir fakat ilk büyük turnuvasında Cassano sınıfı geçer. 

2004-2005 sezonunda, finansal nedenlerden dolayı, teknik direktör Fabio Capello Juventus’a geçer ve Roma’da Cassano için çanlar çalmaya başlar. Cassano’nun süreleri azalır ama oynadıkça katkı vermeye devam eder. Fanta Antonio takımdaki herkesle bir şekilde tartışır. Hatta Totti’nin aldığı ücret konusunda problem yaratmıştır. 

Cassano, 2006 yazında takım değiştirir. Yeni takımı Real Madrid’tir. Los Blancos, Cassano için 5 milyon Euro gibi bir para öder. 25 milyonluk zarar Roma için çok büyüktür. Sadece beş sene oynamış bir oyuncu için 25 milyonluk zarar kabul edilemez. Aylar geçer fakat Cassano kendini geliştirmek yerine sürekli partilerde zamanını geçirir. Kilo alır ve teknik ekibe saygısızlık yapar. İtalya Milli Takımı’nın 2006 kadrosuna giremez. İtalyan futbolcunun, o dönemki teknik direktörü Marcelo Lippi oyuncunun, sezon içinde yaptıklarından memnun olmamıştır. 

Fabio Capello, Real Madrid’in başına gelir. Cassano, özgüvenini kazanır. Fakat rahat durmaz. Olayın yaşandığı maçtan önceki iki maçta da katkı sağlar fakat bir Şampiyonlar Ligi maçındaki değişiklikten ötürü sinirlenir ve soyunma odasında hocası ile kavga eder. Kulüp ekim ayında Cassano için verdiği cezayı açıklar. Cassano takımdan uzaklaştırılmıştır. Real Madrid’e, o dönem Nutella sponsordur ve İtalyan bu sayede yaklaşık 13 kilo alır. Oyuncunun yeni lakabı bellidir: “El Gordito” (Ufak şişman).

Capello ile yıldızı barışmaz. Bir keresinde Ronaldo (El Fenomeno) ve Cassano’ya ısınmalarını söylenir fakat bu ısınma bir yarı kadar sürecek ve oyuna bu ikiliden kimse girmeyecektir. Teknik direktörü ile ipler iyice gerilir. Cassano 2006-2007 lig şampiyonluğu sezonunda sadece yedi maçta görev alır ve Roma radyosuna izin verirlerse takıma geri dönebileceğini söyler. 

2007-2008 sezonunda Sampdoria takımına kiralanır. 99 numarayı alır. Sebebi ise aynı dönemde Ronaldo’nun (El Fenomeno) Milan’da aynı forma numarasını giymesidir. Cassano yine rahat duramaz ve atıldığı bir maçta hakeme formasını fırlatır. Bu yüzden beş maç ve ciddi miktarlarda para cezası alır. Sampdoria Cassano’nun bonservisini satın alarak, ikinci kaptanlığa yükseltir. Pazzini ve Cassano ikilisi Sampdoria’yı ileriye taşımak için çalışıyorlardır, fakat sonuç hiç iyi değildir. Ayrıca Coppa Italia’da finalde ilk penaltıyı Cassano kaçırır ve Lazio bir gol farkla kupaya uzanır. Sonraki sezon Sampdoria ve Cassano, dördüncü sırayı alarak, kulüp tarihinde ilk daha Şampiyonlar Ligi arenasında boy gösterme şansı yakalar. Fakat bu durum kısa sürer ve elemelerde Bremen’e yenilip, kupa ikinin yolunu tutarlar. Üç verimli senenin sonunda İtalyan forvet kadro dışı kalır. Sonrada tekrar çağırılmasına rağmen kulübün sahibi ile arası açılmıştır.

Cassano, Milan’a üç milyon euro karşılığında transfer olur. Fanta Antonio’ya büyük bir rekabet şansı sunulmuştur. Robinho, Ibra ve Pato ile birlikte hücum hattını oluştururlar. İtalyan forvet ne kadar doğru bir seçim yaptığını sezon sonu anlamıştır. Serie A şampiyonluğuna ulaşırlar ve geldiği takım Sampdoria da o yıl küme düşer. Bir Roma galibiyeti sonrası Cassano, garip bir şekilde konuşamıyordur ve otobüste kendini rahatsız hisseder. Ardından Cassano’nun bu durumuna “iskemik atak” teşhisi konur. Rahatsızlığı sebebiyle ameliyat olur ve altı ay yeşil sahalardan uzak kalır. Cassano’nun yaşam tarzı ameliyat sonrası değişir. Artık hep formdadır ve hazırdır. Euro 2012 kadrosuna bileğinin hakkıyla girer. İtalya Milli Takımı, o turnuvada finale kadar ilerler ama İspanya’ya boyun eğer.

Milan futbol tarihini etkileyen bir hamle yapar ve İbrahimovic ile Thiago Silva’yı PSG’ye gönderir. Cassano da ayrılmak ister. Bunun sonucunda başkan Cassano’yu Internazionale’ye gönderir. Sezon pek de iyi geçmez ve İtalyan forvet Parma kulübüne transfer olur. Burada Fanta Antonio elinden gelenin en iyisini yapar. Çok çalışır, kendine bakar ve hep formda kalır. Cassano bu sezon serie A’da 100. golünü atar ve takımını da son 10 yılın en iyi yeri olan altıncı sıraya taşır. Parma, finansal sıkıntılara girer ve İtalyan forvetin sözleşmesini fesheder. Cassano bir yıllığına Sampdoria’ya gider ve burada da kulübün planlarında yer almadığı gerekçesiyle gönderilir. 

Cassano kendine has bir adamdır. Hellas Verona ile sözleşme imzalar ve birkaç hazırlık maçının ardından emekli olduğunu açıklar. Gerekçesi ise ailesinden uzak kalmak istememesidir. 

Kilo alması, kendine bakmaması ve gece hayatı, Antonio Cassano’nun agresifliği ile birleşince kariyerini istediği veya biterebileceği yerde biterememesine neden olur. Antonio Cassano, modern futbolda erken sayılacak bir yaş olan 36 yaşında futbolu bırakır. 

Yazan: Melih Ergün

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.