Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabineden ayrılan sekizinci bakan Bekir Pakdemirli oldu – Yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi kimdir?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bugün (4 Mart) Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararıyla birlikte, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yerine Vahit Kirişci getirildi.

Gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete’deki atama kararında Bekir Pakdemirli’nin “görevden af talebinin kabul edildiği” belirtildi. Bekir Pakdemirli istifasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile 10 Temmuz 2018’den itibaren sürdürdüğüm Bakanlık görevimden ayrılmış bulunuyorum. Görevden af talebimi kabulleri için kendilerine şükranlarımı arz ediyor, yeni Bakanımız Sn. Vahit Kirişçi’ye başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Dün akşam AKP Erzincan İl Başkanlığı Pakdemir ile ilgili davet görseli paylaştı. Fotoğraf, sabah saatlerinde silindi. 

Kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan da açıklama geldi. Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Tarım ve Orman Bakanlığı görevine atanan Sayın Vahit Kirişci’yi tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. Görevi devreden Sayın Bekir Pakdemirli bakanımıza bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Bekir Pakdemirli kimdir?

1973 doğumlu Pakdemirli, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını yürüttü. Pakdemirli’nin doktorasını tamamladığı Celal Bayar Üniversitesi’nin eski rektörü ise Bekir Pakdemirli’nin ağabeyi Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’ydi. Mehmet Pakdemirli, 10 Ağustos 2016 tarihinden beri FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor.

Geçen seneki orman yangınlarında sıkça eleştirilmişti

Pakdemirli’nin görevde olduğu süreçte, 2020 yılında orman yangınları nedeniyle 20 bin 935 hektarlık ormanlık alan yandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, (OGM) 2021 yılı içinde “orman yangını çıkmayacağını” belirtmişti ancak 2021 yılında yangınlarda zarar gören alanların büyüklüğü 2020’dekinin tam 7 katıydı ve orman yangınları nedeniyle 139 bin 503 hektarlık alan küle döndü. Pakdemirli, “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok” açıklaması nedeniyle eleştirilmişti.

2021 yılı yaz aylarında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlarda etkisiz müdahaleler sonucu çok büyük orman alanları kaybedilmiş, yangını kendi imkânlarıyla söndürmeye çalışan vatandaşlar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tepki göstermişti. Bekir Pakdemirli’nin bakanlığı döneminde tarımsal ürün ithalatındaki artış da dikkat çeken başlıklar arasında. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 10 Temmuz 2018’de belirlenen kabinesinde Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yerine atanan Pakdemirli, çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firmada ve halka açık bir gıda firmasında genel müdürlük görevlerini üstlenen Pakdemirli, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Albaraka Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği’ni sürdürüyor. Evli ve dört çocuk babası Bekir Pakdemirli’nin görevden alınacağı bir süredir kulislerde konuşuluyordu. 

Yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi kimdir?

1960 doğumlu Vakit Kirişçi Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdikten sonra yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi’nde yaptı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda teknik eleman olarak çalıştı.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 seçiminde Adana’dan milletvekili olarak TBMM’ye girdi. O dönemde Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu’nda üyelik ve başkanvekilliği, ayrıca TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda da başkanlık yaptı. Evli ve üç çocuk babası olan Kirişçi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak ders verdi. 1995’te doçent, 2001’de profesör oldu.

16 bakandan oluşan ilk kabineden şimdiye kadar sekiz bakan ayrıldı

Bekir Pakdemirli, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 10 Temmuz 2018’de belirlenen ve 16 bakandan oluşan ilk kabinesinden ayrılan sekizinci bakan oldu. 

Görevden affını isteme” ifadesini kamuoyu ilk kez Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası sırasında duymuştu. Görevden affını isteyen beş bakanın istifalarını derlediğimiz haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.