Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Patlarsa Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak” denilen Zaporijya Nükleer Santrali hakkında bilmeniz gereken her şey

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya‘da yangın çıktı. Ukraynalı yetkililer, yangının Rusya’nın saldırısı nedeniyle çıktığını iddia ediyor. Bölgede bir patlamanın gerçekleşmesi halinde “Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak” denilen Zaporijya Nükleer Santrali hakkında bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

1984 ve 1995 yılları arasında inşa edilen Zaporijya nükleer santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dokuzuncu en büyük nükleer santrali. Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinden yaklaşık 200 kilometre uzaktaki ve Kiev’in 550 kilometre güneydoğusundaki Enerdohar şehrinde bulunuyor. 

Santralde, her biri 950 megavat enerji üreten altı reaktör bulunuyor. Bu reaktörlerin hepsi çalıştığında da santral beş bin 700 megavat enerji üretiyor.

Santral, Ukrayna’daki tüm elektriğin yaklaşık dörtte birini üretiyor.

Tesisin dışındaki bir eğitim binası vuruldu”

Ukraynalı yetkililer, gece saatlerinde Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya‘da Ruslar’ın saldırısı nedeniyle bir çıktığını açıkladı. Yetkililer, vurulan santralin dışındaki bir eğitim binası olduğunu söyledi.

Santralde güvenlik sağlandı, ölen ya da yaralanan olmadı.

Saldırıya ilişkin ilk bilgilendirme Telegram üzerinden geldi. Tesisteki bir çalışan, Rus birliklerinin Zaporijya‘ya ateş açtığını ve Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde “gerçek bir nükleer tehlike tehdidi” olduğunu yazdı.

Daha sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Twitter hesabından, Avrupa’nın en büyük nükleer santraline Ruslar tarafından her yönden ateş edildiğini belirtti ve “Yangın çıktı. Bir patlama gerçekleşirse Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak. Rusya derhal ateşi kesmeli, itfaiyelere izin vermeli” dedi.

Kısa bir süre sonra Ukrayna Acil Durumlar Servisi, tesisteki radyasyonun normal sınırlar içinde ve tesisteki yangın koşullarının normal olduğunu bildirdi.

Yetkililer, santraldeki üçüncü reaktörün yerel saate göre sabah saat 02:26’da bağlantısının kesildiğini ve santraldeki altı reaktörden sadece dördüncü reaktörün çalıştığını açıkladı.

Ukraynalı yetkililer santralde güvenliğin sağlandığını, nükleer santralde çıkan yangının söndürüldüğünü ve ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

Radyasyon tehdidi var mı?

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) bölgeden aldığı raporlara göre, Zaporijya nükleer santral sahasındaki radyasyon seviyelerinde rapor edilen herhangi bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Rusya, Kiev’in 100 kilometre kuzeyindeki Çernobil nükleer santralini ele geçirmişti.

Bazı analistler, Zaporijya santralinin, 1986’da büyük bir nükleer felaketin yaşandığı Çernobil’den farklı ve daha güvenli olduğunu belirtiyorlar.

Avustralya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tony Irwin, Zaporijya’da patlama, nükleer erime veya radyoaktif salınım olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Irwin, PWR (basınçlı su reaktörü) reaktörlerinin Çernobil’deki reaktörlerden çok daha güvenli olduğunu ve henüz bu reaktörlerin hasar görmediğini belirtti. 

Irwin konu ile ilgili açıklamasında, “Açıkçası, reaktörlere devasa füzeler fırlatmaya başlamanız iyi bir fikir değil. PWR tipi, iki devreli bir tasarım reaktörü olduğu için çok daha güvenli bir reaktör türüdür. Reaktörü serin tutan su, türbine ve dışarıya güç sağlayan ayrı bir devre üzerindedir. Bu reaktörlerin yedek acil soğutma sistemleri de vardır. Normal reaktör soğutmasına ek olarak pasif sistemleri, yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri ve düşük basınçlı enjeksiyon sistemleri var” dedi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.